Werk vinden in Australië doe je met deze 7 tips

Het vinden van werk is vaak het laatste waar je aan denkt bij het maken van een mooie reis, maar in een land zo duur als Australië is dat eerder regel dan uitzondering. Jaarlijks vertrekken er ruim 2600 Nederlandse jongeren op een werkvisum naar het land down under, dat je de mogelijkheid geeft om 12 maanden te werken en te reizen. Helaas neemt het aantal Europeanen die dit doen ieder jaar fors toe wat betekent dat er steeds meer concurrentie is onder backpackers voor het vinden van tijdelijk werk. Omdat je op een working holiday visum maar maximaal 6 maanden aaneengesloten voor dezelfde werkgever kan werken is het voor veel werkgevers vaak interessanter om een Australiër aan te nemen. Desondanks zijn er toch heel veel kansen. Zo verdienen backpackers vaak tussen de $19 en $25 per uur en kan je, als je wat creatief en assertief bent, goed aan tijdelijk werk komen. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet die kunnen helpen bij het vinden van werk in Australië.

werk vinden in australië

Zoek werk online

Een heel populaire methode voor het vinden van werk zijn de Australische vacature banken Gumtree.com.au, Seek.com.au en jobsearch.gov.au. Hoewel dit veel gebruikt wordt door backpackers, is dit ook de minst effectieve methode om aan werk te komen. Bijna om de minuut verschijnt er wel een nieuwe vacature op voor de regio Melbourne en Sydney en krijgen werkgevers meteen tientallen CV’s van backpackers opgestuurd. Echter kan je hier ook je voordeel uithalen. In plaats van dat je alleen je CV opstuurt, kan je het bedrijf bellen of beter direct langs gaan en jezelf voorstellen. Zo hebben ze een gezicht achter de sollicitant en nog veel belangrijker horen ze je niveau Engels wat voor veel werkgevers heel belangrijk is! Let wel op dat bij grote bedrijven dit soms niet op prijs gesteld wordt.

RJ 4.1 (1 of 1)

Facebook groepen

Er zijn tientallen Facebook groepen speciaal voor en door backpackers die reizen door Australië. Op deze groepen worden regelmatig vacatures gezet door werkgevers of mede reizigers van wie je het baantje kan overnemen. Er is zelfs een zeer actieve Facebook groep Dutchies in Australia dat speciaal voor Nederlandstalige backpackers is.

RJ 9 (1 of 1)

Open sollicitaties

Ook een populaire methode onder backpackers is je CV uitprinten en uitdelen bij winkels en horeca gelegenheden. Wat heel veel backpackers doen is zich alleen maar richten op het centrum van een stad. Hoewel hier veel potentiële werkgevers zitten heb je vaak meer kans door te solliciteren in buitenwijken.

RJ 6.1 (1 of 1)

Uitzendbureaus

Een goede kans voor het vinden van fulltime werk is via een uitzendbureau. Heb je ervaring op kantoor of in de horeca? Zoek dan een uitzendbureau dat hier in is gespecialiseerd. Ga hier vooral bij op zoek naar werk dat maar voor korte termijn is (een looptijd van een paar weken), hier heb je namelijk vaak minder last van concurrentie van andere kandidaten en ze hebben vaak mensen per direct nodig. Laat je niet afschrikken door het tijdelijke karakter want wanneer jij je werk goed doet, is de kans groot dat een opdrachtgever je langer zal houden.

RJ 1.1 (1 of 1)

Locals

Wanneer je iets niet weet in het buitenland, is je beste bron vaak de locale bevolking. Dus waarom ook niet wanneer je werk zoekt? Via online platforms als Couchsurfing worden er wekelijks gratis social events gehouden waar je locals kunt ontmoeten. Buiten dat het tof is om Ozzies te leren kennen kunnen zij je wellicht wel via contacten aan werk helpen.

RJ 7.1 (1 of 1)

Reisbureaus

Steeds meer reisbureaus bieden naast tours en bus passen nu ook tegen betaling bemiddeling aan bij het vinden van werk. Je vindt reisbureaus bijna op elke straathoek in de grote steden, dus loop er vooral binnen voor meer informatie over de voorwaarden.

RJ 2.1 (1 of 1)

Harvest Trail

Voor wanneer je op zoek bent naar farmwork is het zeker aan te raden het Harvest Trail boekje op te halen. De Harvest Trail is een informatie boekje dat gratis te krijgen is bij toerisme kiosks en daar kan je precies in vinden wanneer en in welke regio je het beste kans maakt op het vinden van farm work in Australie. Ook kan je het gratis informatie nummer bellen en kunnen zij, mits je in het juiste seizoen zit, je in de juiste richting helpen bij het vinden van farmwork. Je kunt hier het gratis informatie nummer vinden en ook de Harvest Trail digitaal downloaden.

RJ 10 (1 of 1)

Hostels

In bijna elk hostel zijn prikborden waar lokale werkgevers hun vacatures ophangen. Dit zijn vaak wel sales gerelateerde banen waar je op provisie betaald wordt.

Meer lezen over Australië? Hier kan je al onze artikelen over Australië vinden!