Alles wat je moet weten over een visum aanvragen voor Australië

UPDATE: Dit artikel is geruime tijd niet meer ge-update. Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Wanneer je een vliegticket naar Australië hebt geboekt, is het tijd voor de volgende stap, het visum aanvragen. Of je nou een jaar gaat werken, twee weken op vakantie gaat, je tante gaat bezoeken of dat je voor je werk naar Australië moet, je hebt altijd een visum nodig om Australië binnen te komen. Al voordat je het vliegtuig instapt wordt je gecontroleerd op een geldig visum. Dit wordt gedaan tijdens het inchecken of tijdens het boarden, afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij. Een visum regelen kan voor sommige landen erg veel gedoe zijn maar gelukkig is dit voor Australië meestal niet het geval. Toch zijn er een aantal dingen die van te voren even moet weten Wij hebben in dit artikel de belangrijkste info en tips voor je op een rijtje gezet zodat je gemakkelijk en snel een visum kan aanvragen. 

Welk visum moet ik aanvragen?

Omdat iedereen een ander reisdoel heeft, zijn er altijd verschillende soorten visums. In Australië hebben ze 3 verschillende visums waaruit je moet kiezen.

  • Het meest aangevraagde visum is het eVisitor visum wat ook wel het zaken- of toeristenvisum wordt genoemd. Met dit visum mag je maximaal drie maanden in Australië verblijven. Dus ga je op vakantie naar Australië of moet je er zijn voor je werk dan is dit het visum dat je moet aanvragen. Je mag met dit visum vrijwilligerswerk uitvoeren, een korte studie of een training volgen en het visum is één jaar geldig. Let op: met dit visum mag je geen betaald werk verrichten.
  • Je vraagt een ETA Australië aan wanneer je geen Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt. Met dit visum mag je ook maximaal drie maanden in Australië verblijven en het kan ook voor zakelijke en toeristische reizen gebruikt worden. Een ETA voor Australië is alleen net wat duurder dan het eVisitor visum.
  • Wanneer je betaald werk wilt gaan doen in Australië, moet je een Working Holiday Visum aanvragen. Met dit visum mag je één jaar lang  verblijven in Australië en mag je betaald werk verrichten. Bij aankomst in Australië moet je wel kunnen aantonen dat je beschikt over minimaal 5.000 Australische Dollar. Daarnaast mag je maximaal zes maanden voor dezelfde werkgever werken. De kosten van het Working Holiday Visum liggen helaas een stuk hoger dan de andere visums. Hiervoor betaal je namelijk €300. Dit visum kan je alleen aanvragen wanneer je tussen de 18 en 31 jaar oud bent.

Waar kan ik het visum aanvragen?

Ga je niet om te werken maar puur voor je vakantie naar Australië dan kan je het eVisitor visum gratis aanvragen via de immigratiedienst. Als alles goed is, ontvang je binnen enkele dagen een email met een bewijs van toekenning van het visum Australië. Als je het aanvragen van het gratis eVisitor visum via de immigratiedienst ingewikkeld vind, kun je er ook voor kiezen je aanvraag in te dienen via een visumbureau. Je betaalt daar dan weliswaar €14,95 voor, maar je kunt dan gebruikmaken van een Nederlandstalig aanvraagformulier. Ook wordt je hele aanvraag dan nog even handmatig nagekeken op veelgemaakte invulfouten, door een Nederlandse visumspecialist. Daarnaast kun je dan met al je vragen en eventuele problemen terecht bij de Nederlandstalige helpdesk van het visumbureau, per e-mail of telefoon. Uiteraard is de keus aan jou

Ga je werken in Australië dan heb je een Working Holiday Visum nodig. Deze kan je ook via de bovenstaande website aanvragen of via een Nederlands visum bureau zoals Visumbuitenland.nl. Het voordeel hiervan is dat zij checken of al je gegevens kloppen en dat je hier met iDeal kan betalen. Meer info hierover of direct je het Working Holiday Visum Australië aanvragen kan hier.