Hoeveel verdien je met werken in Australië?

Als Nederlander mag je met een Working Holiday Visum een jaar lang werken in Australië. Tussendoor heb je natuurlijk genoeg tijd om meer van dit geweldige land te zien. Neem tussen twee banen door een ‘vakantie’ en maak een gave roadtrip langt de Oost- of Westkust of ga op pad in de weekenden om zoveel mogelijk te ontdekken. Hoe je het ook doet, tijdens je working holiday in Australië zal je altijd een boel gave avonturen beleven en daarbij kan je soms ook nog eens lekker sparen. Voor je dat vliegticket gaat boeken en je visum gaat aanvragen wil je natuurlijk eerst weten hoe je werk vindt, wat je kunt verdienen in Australië, wat het leven in Australië kost en wat voor soort baantjes er in Australië zijn. 

hoeveel verdien je in australië

Hoe vind je werk?

Alles begint natuurlijk bij het vinden van werk. In Australië vind je je baantjes eigenlijk net zoals in Nederland. Je stapt bij uitzendbureaus en/of bedrijven binnen, je netwerkt en je houdt je oren en ogen open. Daarnaast kun je naar Australië reizen met een startpakket. Met zo’n startpakket kun je gebruik maken van een job-database. In die database vind je allerlei baantjes, waar je je voor in kunt schrijven of op kunt reageren. Maar ook krijg je hulp bij het opmaken van je cv en krijg je handige tips voor als je gaat solliciteren. Het is handig om je voor te bereiden op het werk dat je graag wilt doen. Wil je in de Horeca gaan werken, dan is het verplicht om hier een certificaat voor te halen. En lijkt het je gaaf om op een grote Australische boerderij te werken, dan helpt het je als je een Ranch cursus hebt gedaan.

Tip: Volg de seizoenen

Veel backpackers kiezen ervoor om met de seizoenen mee te reizen. Is het hoogseizoen in Sydney, dan zijn daar ook de meeste baantjes te vinden. Wil je graag in een stad als Sydney werken, dan zorg je dat je daar in de Australische zomer bent (november t/m maart). Vaak niet de leukste baantjes, maar er is altijd wel werk in te vinden: fruitplukken. Zolang je de seizoenen volgt, valt er altijd wel wat te plukken. En hierbij geldt, hoe meer kilo’s je plukt, hoe meer je verdient.

photo-1445978259239-a6c453c3513a A photo by Maja Petric. unsplash.com/photos/vGQ49l9I4EE

Hoeveel verdien je in Australië?

Goed nieuws: over het algemeen verdien je in Australië veel meer dan in Nederland! Dat wil zeggen, het minimum loon ligt in Australië een stuk hoger. Backpackers verdienen gemiddeld tussen de €10 en €15 netto per uur.

Met welke baantjes verdien je het meest?

Wil je zoveel mogelijk verdienen in Australië? Dan ga je op zoek naar baantjes waar moeilijk mensen voor te vinden zijn, denk aan het draaien van nachtploegen, het werken op afgelegen gebieden, het werken tijdens grote evenementen zoals Australia Day, of tijdens Oud en Nieuw.

Boerderijwerkphoto-1468971050039-be99497410af

Hoe duur is het leven in Australië?

Je verdient in Australië over het algemeen meer, maar het leven is er ook duurder dan in Nederland. Woon je in Nederland nog thuis dan heb je vaak relatief lage kosten. In Australië wil je vast iedere nacht een dak of tentdoek boven je hoofd en dat kost geld. De meeste backpackers kiezen ervoor om in hostels te slapen op gedeelde kamers oftewel dorms. Wil je liever wat meer privacy? Een persoons- of tweepersoonskamers zijn er natuurlijk ook. Kamperen is dan weer een stukje goedkoper. Ga je voor een langere periode in een stad werken? Overweeg dan om een gedeeld appartement te huren, dat is vaak een stuk goedkoper.

Werk je op een -vaak afgelegen- fruitplukboerderij dan zijn accommodatie en maaltijden meestal inbegrepen. Je kosten zijn dan erg laag. Je kunt daar immers weinig geld uitgeven. Wanneer je in een stad werkt en woont zullen je kosten een stuk hoger zijn. En zijn er meer verleidingen om geld uit te geven.

photo-1463276922516-62fa85667526

Gemiddelde kosten p.p voor:

  • een nacht in een dorm: ± €20-25 p.p
  • een nacht in tweepersoonskamer: ± €80-100
  • een nacht op een camping: ± €15-20 (per plek)
  • een week appartement huren: ± €200

Ga je voor een langere tijd naar Australië dan moet je rekening houden met een gemiddeld maandbudget van €1500, dat is inclusief overnachten en je eten. Er zullen maanden zijn dat je meer uitgeeft én er zullen maanden bijzitten dat je minder kosten maakt. De meeste backpackers werken een tijdje, en gaan vervolgens weer een tijdje reizen. Logischerwijs zullen je kosten tijdens het reizen hoger liggen dan wanneer je aan het werk bent. 

photo-1464979681340-bdd28a61699e

Hulp bij het vinden van werk in Australië met een startpakket

Met een startpakket zijn de eerste dingen in Australië voor je geregeld. Na aankomst op het vliegveld wordt je naar je accommodatie gebracht, de eerste nachten worden geboekt, je hebt gelijk een groep internationale backpackers om je heen, je krijgt toegang tot een job database en nog veel meer. Een relaxed begin van je reis dus. Ook wordt je geholpen met de aanvraag van je Australische belastingnummer, zonder dit belastingnummer mag je niet werken in Australië. Daarnaast word je met een startpakket geholpen bij het openen van je bankrekening en je kunt ervoor kiezen om een horecacursus te doen. Dat is vooral handig als je in Australië in de horeca wilt werken, daar heb je namelijk een Australisch certificaat voor nodig. Meer info over startpakketten kan je hier vinden.