Klim naar het mooiste viewpoint van Halong Bay in Vietnam

UPDATE: Dit viewpoint is momenteel gesloten.

Halong Bay is misschien wel de grootste trekpleister van heel Vietnam. Niet alleen veel buitenlandse toeristen maar ook veel locals komen hier graag om deze unieke plek te zien. In Halong Bay doet vrijwel iedereen een boottour van één of meerdere dagen. Hierbij heb je luxe boten maar ook de backpacker party boten. Wij waren niet zo lekker en zagen het niet zitten om een boottour door Halong Bay te doen. Daarom gingen we op zoek naar een andere manier om Halong Bay te zien en dat is gelukt. Wat namelijk nog niet veel mensen weten, is dat er een te gek viewpoint is vanwaar je de mooiste zonsopkomst in Halong Bay kan aanschouwen. Dit geheime plekje en hoe je daar komt, gaan we natuurlijk hier met jullie delen. 

Hoe kom je bij het Bai Tho viewpoint over Halong Bay?

Vrijwel alle westerse toeristen verblijven op het eiland Cat Ba. Als je zelf een boottour wil regelen dan is dit the place to be. Je kan er ook een scooter huren en het eiland verkennen. Wil je echter dit viewpoint bezoeken dan is het slim om voor je bezoek aan Cat Ba een nachtje in Ha Long City te verblijven. Ga voor de zonsopkomst naar het viewpoint en reis vervolgens lekker door naar Cat Ba als je nog een boottour wil maken.

Als je in de app maps.me de kaart van Vietnam download en zoekt op Bai Tho Mountain dan zie je waar dit viewpoint ligt. Ook zie je ongeveer waar het pad start, alleen zal je geen bordje met een pijl vinden dat je de weg wijst. Dit viewpoint is dan ook nog vooral bekend onder locals. Als je in de straat komt die aan de Bai Tho Mountain ligt, dan moet je op zoek naar een smalle trap. Volg de trap en het pad naar rechts tot je bij een gesloten hek aankomt. Als het goed is komt er een vrouw het hek voor je openmaken (in ruil voor 10.000 dong / €0,40 p.p.). Haar huis is links van het hek dus je kan ook een keer roepen als ze je niet heeft gezien. Vervolgens is het zo’n 30 minuten traplopen tot het mooiste viewpoint over Halong Bay. Zie de foto’s hieronder voor de ingang en de smalle trap.

Tip: Maak met je telefoon even een foto van deze foto zodat je het makkelijker kan vinden.

Extra tips voor het beklimmen van het Bai Tho viewpoint in Halong Bay

  • Ga voor de zonsopkomst want dan heb je het mooiste licht en zijn er de minste mensen.
  • Neem een zaklamp mee als je in het donker start.
  • Boek een hotel dat dichtbij de Bai Tho Mountain ligt zodat je niet ver meer hoeft te lopen. City Bay Hotel & Ha Long DC Hotel liggen op slechts een paar minuten lopen.
  • Vergeet niet om genoeg water en een snack mee te nemen.
  • De stad Ha Long is niet leuk of gezellig dus verblijf er niet langer dan nodig is. Je komt er echt alleen voor het viewpoint en kan de dag erna lekker doorreizen. Vanaf de haven bij Tuan Chau Island kan je de ferry nemen naar Cat Ba Island. Je komt dan aan bij Gia Luan pier op Cat Ba Island en kan met de taxi of bus doorreizen naar het dorpje Cat Ba, waar alle toeristen verblijven. Informeer bij je hotel voor de actuele tijden van de ferry.