Must do: Fietsen rond de Mekong Delta in Vietnam

Vanaf het moment dat ik voet zette in Ho Chi Mihn City, keek ik mijn ogen uit. Naar de drukke straatmarkten en de Vietnamese tempels, maar vooral naar de zwaarbeladen fietsen en brommers. Van planten tot goudvissen en van stapels rieten manden tot kilo’s fruit, alles wordt met de fiets vervoerd. En dat al slalommend door het chaotische verkeer. Je kunt je bijna niet voorstellen dat fietsen in Vietnam ook heel relaxed kan zijn.

Het verkeer in Vietnam is een chaos. Fietsers, bromfietsers, auto’s, karren, cyclo’s: in Vietnam rijdt alles op hoge snelheid kriskras door elkaar heen. In dit land bestaat er zoiets als de ‘Saigon Walk’: de enige manier om een weg over te steken. Je begint doelbewust te lopen, in het hetzelfde tempo. Je aarzelt niet, je stopt niet, je kijkt niet zenuwachtig rond. Alleen dan slalommen de Vietnamezen vaardig om je heen. Elke aarzeling kan worden afgestraft.

Fietsen op het platteland

Zelf fietsen in het drukke Vietnamese verkeer lijkt op het eerste gezicht misschien geen aanrader. En toch mag een fietstocht tijdens je reis niet ontbreken. Want juist op de fiets kun je het land echt beleven, alle kleuren, geuren en het dagelijks leven goed in je opnemen. Met een flinke dosis koelbloedigheid kun je het verkeer in steden als Hanoi en Hue prima trotseren, maar het fietsen in Vietnam is het meest relaxed op het prachtige platteland. Met als hoogtepunt de Mekong Delta.

Vietnam 1

Slaperige dorpjes in de delta

De Mekong Delta is een labyrint van waterwegen in het zuiden van Vietnam. Bruggetjes verbinden slaperige dorpjes in de vlakke delta, wat de fiets – naast de boot natuurlijk – een ideaal vervoersmiddel maakt. Fietsen in de Mekong Delta is een feest en je kunt hier dan ook uitstekend een meerdaagse tocht maken. De delta is groen en vruchtbaar. Je fietst langs felgroene rijstvelden omzoomd door palmbomen. Je bezoekt drukke ochtendmarkten, goud verlicht door de opkomende zon. Je ziet schattige Vietnamese kinderen naar school lopen, voorzien van een vrolijk rugzakje met tekenfilmfiguren erop.

Lokale cultuur

Fietsen in de Mekong Delta betekent ook kennismaken met de lokale cultuur. Tijdens het fietsen zie je de Vietnamezen hard aan het werk in de velden, viskwekerijen en boomgaarden. Ze nemen altijd even de tijd om naar je te zwaaien, net als de locals die onder de bruggetjes doorvaren of net als jij op de fiets zitten. Je bezoekt kleine lokale tempels, drijvende en dorpen en kleurrijke landmarkten. Soms steek je met een bootje een waterweg over, als er even geen gewone weg beschikbaar is. Je proeft verse vruchten en heerlijke Zuid-Vietnamese specialiteiten. Helemaal lekker als ze zijn klaargemaakt door je gastvrouw. Want voor het verblijf bij mensen thuis, een homestay, is de Mekong Delta heel geschikt. De mensen zijn heel vriendelijk en hartelijk, dus je wordt binnengehaald als een oude vriend. Dé manier om de Mekong Delta echt te leren kennen.

fiets

Zo reis je door Vietnam

Wil je ook een fietstocht maken in Vietnam? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met een lokale reisprofessionals. In overleg met een lokale Vietnamese expert stel je je ideale (fiets)reis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Kijk voor meer informatie op www.betterplaces.nl.