Smetteloze uniformen vol medailles, een machinegeweer dat op de heup bungelt en een haast militaire houding; buiten Europa gaat het er bij de politie net iets anders aan toe dan bij ons. In Nederland wordt wel eens gezegd dat de politie je beste vriend is, maar in sommige delen van de wereld is dit absoluut niet het geval.

Als je op reis gaat kan het zijn dat je te maken krijgt met corruptie. Corruptie is een verschijnsel waarbij ambtenaren ongeoorloofde handelingen verrichten in ruil voor een wederdienst, meestal in de vorm van jouw geld dat ze in eigen zak steken. Het meest voorkomende geval van corruptie is het omkopen van politieagenten. Corruptie is in veel culturen een manier om een extra centje bij te verdienen. Zo is in Oezbekistan maar liefst 10% van de beroepsbevolking werkzaam bij de politie. Overigens niet omdat ze het werk nou zo vreselijk leuk vinden.

Corruptie kan iedereen overkomen en kan erg bedreigend overkomen op reizigers. Vandaar dat we je tien tips geven om confrontaties te voorkomen en, mocht je oom agent toch onverhoopt tegen het lijf lopen, hoe ermee om te gaan.

#1. Trek zo min mogelijk de aandacht van de politie; houd je aan de regels van het land dat je bezoekt en kijk politieagenten bij het passeren zo min mogelijk in de ogen aan.

 

#2. Maak niet ongevraagd foto’s of video-opnames van politieagenten, militairen, ministeries, ambassades of andere politiek gevoelige gebouwen.

 

#3. Word niet boos en loop niet weg als je toch staande wordt gehouden. Het hoort nou eenmaal bij de cultuur van het land.

 

#4. Als er om een document (bv. je paspoort) wordt gevraagd laat je deze zien, maar hou het document wel zelf vast! Dit om te voorkomen dat de politie het afpakt en het pas teruggeeft als je de agent in kwestie geld toegestopt hebt.

 

#5. Stap nooit in een politieauto! Je hebt tenslotte geen strafbaar feit gepleegd.

 

#6. Laat onbewust merken dat je doorhebt wat er gebeurt en speel het spelletje mee. Probeer het ijs te breken tussen jou en de agent. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een praatje, een handdruk of een luchtig grapje.

 

#7. Laat niet zien hoeveel geld je bij je hebt.

 

#8. Weiger om veel te hoge nepboetes of steekpenningen te betalen. Bij kleine bedragen kun je altijd overwegen om een steekpenning te betalen. Dan ben je ook meteen van het gezeur af en kun je ongestoord verder genieten van je reis.

 

#9. De aanhouder wint uiteindelijk. Als de politie doorheeft dat jij op geen enkele manier toegeeft, laten ze je in veel gevallen gaan. Geduld is hierbij het toverwoord.

 

#10. Kijk eens bij locals af hoe zij omgaan met politieagenten, bijvoorbeeld bij road blocks. Van hun houding kun je veel leren!