Het ligt hoog in de Alpen en is overgegoten met zon, wijn en lekker eten. We hebben het over Zuid-Tirol, een provincie in Noord-Italië met een ideaal klimaat en een groot aanbod aan activiteiten, natuur en cultuur. Ondanks dat het dus in het noorden van Italië ligt, spreken de mensen er voornamelijk Duits. Wij willen je laten zien waarom Zuid-Tirol niet alleen een goed bewaard geheim is, maar ook waarom dat onbegrijpelijk is. Als het aan ons ligt krijgt het namelijk veel te weinig liefde. 

Op zoek naar avontuur

Ben je een avonturier en een ruige bergentemmer, of ben je meer in voor een relaxte wandeling? Kies dan voor een tocht door de Dolomieten, met meer dan 15.000 km aan wandelpaden is er voor ieder wat wils. Je kan dagenlang door ongerepte natuur wandelen, waar je steeds van hut naar hut wandelt. Ben je meer van de kortere wandelingen met een thema? Kies dan voor één van de vele themawandelingen langs bijvoorbeeld de wijngaarden en kom te weten hoe wijn gemaakt wordt. Vergeet ook niet even te stoppen bij de heerlijke eettentjes die je onderweg vindt! Mocht je wandelen iets te langzaam vinden, er worden ook op meer dan genoeg plekken fietsen verhuurd. Er lopen ook ruige riviertjes waar je heerlijk kan raften en kayakken, of voor de echte rambo’s: rivertubing. Je gaat dan in een band de rivier af, gaan met die banaan. 

Cultuur snuiven

Dit dorpje in het midden van Zuid-Tirol is er een die je niet mag missen tijdens je trip door Italie. Ortisei ligt op meer dan een kilometer hoogte en in de winter wordt er dan ook flink wat af geskied. ’s Zomers is hier minder toerisme en dus kan je hier echt helemaal tot rust komen. Om een stukje echte Tiroler cultuur op te snuiven kan je elke middag om 5 uur een groep Alpenhoornblazers horen spelen. Terwijl je geniet van het machtige geluid van de Alpenhoorns kijk dan even om je heen en geniet van de meest idyllische huisjes. Maar misschien is het meest bijzondere aan Ortisei nog wel haar talen. Niet alleen spreken de meeste mensen daar Italiaans en Duits, maar is het bijna 5000 man sterke dorpje één van de weinige dorpen waar men Ladinisch spreekt, een taal die nog maar door 50.000 mensen gesproken wordt!

Tip: ga voordat je naar huis gaat nog even langs bij een van de lokale houtsnijders, misschien vind je nog een leuke souvenir!

Waanzinnige landschappen

Als we het dan hebben over Zuid-Tirol, moeten we het natuurlijk ook even hebben over hoe mooi de uitzichten zijn. Van de mooiste meertjes tot diepe bossen, naar heuvelachtige weides vol koeien en schapen. Maar als je dacht dat hierboven genoemde dingen de hoogtepunten waren, hebben we het duidelijk nog niet gehad over de Dolomieten. Deze bergketen, in onze favoriete provincie van Italië, is een echte eye-catcher. Want zeg eens eerlijk, als er iets ons Nederlanders een vakantiegevoel kan geven, zijn het wel bergen. Toch? Als je de typisch steile bergwanden en spitse toppen van de Dolomieten voorbij ziet komen, stop dan vooral even voor een heerlijke picknick in dit unieke landschap.

Food & wine

Van lekker eten en een goed wijntje wordt iedereen happy. In Zuid-Tirol ben je op de juiste plek als het hierom gaat. Het beste van de Oostenrijkse en Italiaanse keuken komt hier samen. In deze provincie worden 23 Michelin sterren verdeeld, er is geen provincie die er meer heeft dan Zuid-Tirol. Vraag aan de ober ook eens naar de streekgerechten. Je mag erop rekenen dat overal waar je gaat eten de gerechten gemaakt worden van lokale producten. Daarnaast is ook de kans dat je wijntje bij je hapje van een plaatselijke wijngaard komt, er worden namelijk meer dan 20 soorten druiven verbouwd in deze regio! 

Dus is Zuid-Tirol het best bewaarde geheim van Europa? Ja, dat is het zeker. Een vakantie vol buitenleven, culinaire hoogstandjes, goede wijnen en een fantastisch klimaat. Hoelang blijf Zuid-Tirol nog een geheim? Niet heel lang verwachten wij en daarom stellen we voor dat je van de zomer een kijkje gaat nemen in deze adembenemende regio. Het zal je niet teleurstellen! Meer inspiratie voor Zuid-Tirol vind je op Suedtirol.info.