Groot, groter, grootst

De Verenigde Staten is met bijna 10 miljoen vierkante kilometer één van de grootste landen ter wereld. Alleen Rusland en Canada zijn qua oppervlakte groter. De manier waarop je een land verkent is afhankelijk van meerdere factoren, waarvan je eigen voorkeur en de meest gebruikelijke manier het belangrijkste zijn. De meest gebruikelijke manier is namelijk vaak ook de meest handige. Zo is het bijna vanzelfsprekend dat je in bijvoorbeeld Thailand met het openbaar vervoer het land leert kennen, maar dat hoeft voor de Verenigde Staten natuurlijk niet zo te zijn. Sterker nog, wil je het land echt goed leren kennen dan is het openbaar vervoer daar juist de minst aangewezen manier. Rondreizen in de VS is een vak apart.

De Verenigde Staten is een land waar men fan is van alles wat groot is. Grote huizen, grote winkels, grote wegen en…. grote auto’s! In de VS is eigenlijk alles gemaakt rondom auto’s en mede daarom is dit de beste manier om overal makkelijk te komen. Reizen met openbaar vervoer kan wel, maar wordt vooral in de grote steden aangeraden. Zo zijn de steden New York en San Francisco juist gemaakt om met het openbaar vervoer te doen. Een stedentrip New York kan dus prima met de metro en in San Fransisco is de tram juist dé toeristische trekpleister. Maar wat als je meer wil zien van de VS?

Auto of camper?

Wanneer je niet de slechtste chauffeur van Nederland bent, zijn er eigenlijk grofweg drie gave mogelijkheden: per auto, per camper of per motor. Per motor is uiteraard alleen geschikt als je een motorrijbewijs hebt, maar is zeker een aanrader als je de historische ‘Route 66’ wil gaan rijden. In Amerika kun je eigenlijk alles zelf regelen, zo ook je auto of camper. Het verstandigste is om in Nederland je auto al te reserveren, dat scheelt vaak in kosten. Een auto huur je vanaf 120 euro per week tot soms wel 1000 euro per week. Dit ligt helemaal aan wat je zelf wil. Een kleine economy car kost weinig, maar is niet heel gebruikelijk in de VS. Een enorme luxe limousine is natuurlijk vanzelfsprekend heel duur. De meeste mensen kiezen een intermediate of SUV. Ben je jong en van plan veel kilometers te maken? Kijk dan eens naar een convertible (cabrio). Helaas zijn deze vaak wel redelijk prijzig (denk aan 400 á 500euro per week). Je kunt je auto boeken bij de verhuurmaatschappij zelf of bij een tussenpersoon. Soms kan een tussenpersoon zelfs goedkoper zijn omdat zij een goede deal hebben weten te regelen met de verhuurmaatschappij. Makkelijk prijzen vergelijken doe je bijvoorbeeld bij EasyTerra.nl. Het belangrijkste: check je verzekeringen. Een liability insurance (WA-verzekering) en collision waiver damage (All-risk) zijn eigenlijk het belangrijkst. En let op je eigen risico, meestal is dit tussen de 500 en 1000 euro per gebeurtenis en kan dit tegen een gereduceerd tarief afgekocht worden.

Ford-Mustang-Cabrio

Een camper huren

De andere optie is het huren van een camper. Het huren van een camper kan fijn zijn omdat je dan niet steeds je spullen hoeft te verplaatsen van hotel naar hotel. Echter is wildkamperen verboden in de meeste staten dus zal je altijd op een camping moeten staan. Met een camper kun je niet alle nationale parken in tijdens de zomermaanden. Zo zal de verhuurmaatschappij vaak een restrictie leggen op rijden door Death Valley vanwege gevaar voor pech.

Een gemiddelde huurauto en een gemiddelde camper worden gehuurd bij een bekende verhuurmaatschappij. Een auto kost 400 euro en rijdt 50 kilometer op één gallon (een gallon is bijna vier liter). Een camper kost 750 euro en rijdt 16 kilometer op een gallon. Je rijdt met beiden 1500 kilometer. Aan brandstof kost een auto dan 75 euro en een camper kost 235 euro. Een gemiddelde hotelkamer kost 50 euro en een gemiddelde staplaats voor een camper 30 euro. Uiteindelijk kost een auto bij elkaar 1175 euro en een camper 1405 euro. Dit alles is gebaseerd op twee personen. Ga je met meer dan twee personen? Dan is een camper eigenlijk altijd goedkoper. En houd er rekening mee dat je geen kookfaciliteiten hebt als je met een auto reist. Zeker als je zelf graag kookt is een camper goedkoper (ook met twee personen).

Doe wat goed voelt

Eigenlijk is de keuze van het vervoersmiddel afhankelijk van wat je zelf wil. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je ervaring mee hebt. Als je nog nooit met een camper hebt gereden dan is een auto misschien fijner. Met een auto kun je makkelijker bergen bezoeken en een camper is meestal goedkoper. In de stad is een camper dan weer niet zo handig omdat je deze vaak nergens kunt parkeren. Een auto is dan handiger. Het hang dus echt af van je eigen wensen wat handig is. Ik reis zelf het liefste per auto, ook al is dat iets duurder uiteindelijk, omdat ik niet gebonden wil zijn aan restricties van de maatschappij waar ik wel en niet heen kan gaan.

En backpackend op de bonnefooi dan? Tja, het kan, maar Amerika is nou eenmaal niet het land van makkelijke verbindingen, goedkope treinreizen en goede busverbindingen. Maar waar een wil is, is een weg! Wat dacht je van een goedkope auto op de kop tikken en daarmee het land door? Aan het einde van je reis verkoop je de auto dan weer voor hetzelfde bedrag! Let dan wel goed op je verzekeringen. En waar kun je beter roadtrippen dan in de Verenigde Staten?

Reisinfo

Zelf een auto of camper huren: US Travel
Visum: ESTA benodigd
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Vliegtickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com