In het Noorden van Italië ligt de unieke regio Zuid-Tirol. Hier vind je een bijzondere melange van de Duitse gezelligheid en Italiaanse flair. Zuid-Tirol is straight-up een wintersport walhalla. Een zonovergoten paradijs met landschappen waar je alleen maar van kan dromen. Bovenal is het een plek waar alles geregeld is voor je perfecte wintersportvakantie. Toch is Zuid-Tirol nog vrij onontdekt als wintersportbestemming en daardoor is het nog niet overladen met toeristen. Benieuwd naar wat Zuid-Tirol allemaal te bieden heeft voor de wintersportliefhebber? Check het hieronder!

De zon schijnt er 300 dagen per jaar

In Zuid-Tirol is veel aandacht en passie voor skiën. Dat komt omdat de omstandigheden er perfect zijn. Je wordt namelijk op je wangen gekieteld door een stralend zonnetje terwijl je de berg af sjeest. En dat 300 dagen per jaar! Klinkt niet slecht toch? Als de zon schijnt kan je natuurlijk ook het best genieten van de prachtige natuur. Je kan natuurlijk ook lekker gaan langlaufen of wandelen door dit winterwonderland, met de zon op je knikker ben je hier helemaal in je nopjes.

De unieke landschappen vind je nergens anders

Als je aan Zuid-Tirol denkt, denk je vooral aan één ding, de adembenemende landschappen. Wit bedekte bergtoppen die liggen te bakken onder de zon. Prachtig groene valleien met sprookjesachtige dorpen en boerderijtjes. Maar vooral hebben de Dolomieten een grote bijdrage. Deze reeks bergtoppen staan niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een uniek gezicht omdat de bergtoppen erg spits zijn en overal bovenuit steken. Dus als je deze winter op je latjes springt om naar beneden te waltzen, kijk goed om je heen en laat je mond open vallen van verbazing.

Je hebt er nog veel gezellige en kleinschalige accommodaties

Zuid-Tirol laat zich kenmerken door gezellige en kleinschalige accommodaties waar je heerlijk kan verblijven. Iedereen die een familie-vriendelijke omgeving waardeert boven grote hordes mensen, iedereen die van een easy-going wintervakantie houdt en moeder natuur op haar best wil ervaren, zit hier goed. Je hoeft niet bang te zijn voor een survival vakantie, er wordt goed voor je gezorgd. Alleen nu kleiner en gezelliger. Mocht je liever toch een grotere accommodatie willen dan zijn er ook genoeg opties om uit te kiezen.

Je kan rekenen op moderne faciliteiten en sneeuwgarantie

Onder de Zuid-Tirolers is het skiën allang een serieuze bezigheid. Ze zijn flink bezig geweest met het op gang krijgen van het wintersport toerisme. Dit heeft er voor gezorgd dat er de afgelopen jaren allerlei dingen zijn verbeterd en je hier nu kan rekenen op alle moderne faciliteiten. Er zijn in de hele regio zo’n 400 skiliften, dat betekent dat je nooit lang in de rij hoeft te staan om de berg op te karren. Buiten dat alles voor je geregeld is, heb je in Zuid-Tirol van december t/m april sneeuw. Dit betekent dus bijna de helft van het jaar sneeuw! Genoeg opties om je wintersportvakantie in te plannen dus.

Twee geweldige regio’s om uit te kiezen

Er zijn twee regio’s in Zuid-Tirol die wij specifiek willen uitlichten omdat je er als wintersportliefhebber vanaf moet weten. De eerste is Val Gardena/Gröden. Deze regio ligt in het zuiden van Zuid-Tirol en heeft de ruige uitstraling van de dolomieten en hoge pistes, maar het warme innerlijk van haar relaxte resorts en gezellige après-ski’s. Dan is er nog Val Venosta, ook wel Vinschgau genoemd. Deze regio grenst aan zowel Oostenrijk als Zwitserland en heeft een perfect skiklimaat. In deze regio heb je keuze uit 5 skigebieden en je kan niet verkeerd kiezen. Alle 5 de skigebieden zijn echte toppers. Als je hier gaat skiën, geniet je van fantastische bergketens zoals die van de Ortlergroep of Sesvannagroep.

Kortom, Zuid-Tirol is een onderschatte ski-regio die letterlijk al flink in het zonnetje wordt gezet, maar wij doen het ook nog even spreekwoordelijk. Met haar mooie accommodaties, goede faciliteiten en een uitgebreid aanbod aan cultuur, activiteiten en culinaire hoogstandjes kunnen wij je alleen maar aanraden om er eens heen te gaan! Benieuwd geworden naar Zuid-Tirol? Hier lees je er nog veel meer over.