Een visum voor Rusland aanvragen doe je zo

UPDATE: Dit artikel is geruime tijd niet meer ge-update. Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Ben je van plan om naar Rusland te reizen? Dan is het goed om te weten dat Rusland een visumplicht kent. Dat betekent dat je altijd een visum nodig hebt om naar Rusland te mogen reizen. Een visum voor Rusland aanvragen kan best ingewikkeld zijn. Zo heb je een verklaring van je zorgverzekering nodig en een uitnodiging uit Rusland. In dit artikel lees je hoe je een visum voor Rusland kunt aanvragen en wat je daarvoor nodig hebt. 

Welk visum voor Rusland heb ik nodig?

Er zijn verschillende visa voor Rusland beschikbaar. Ga je als toerist naar Rusland? Dan kan je een visum aanvragen dat 90 dagen geldig is en daarmee mag je Rusland één keer in reizen. Als je voor zaken naar Rusland reist, heb je de keuze uit een visum dat 30 dagen of 90 dagen geldig is. Daarnaast heb je de keuze uit een visum waarmee je één, twee of meerdere keren Rusland binnen mag reizen.

Je visum voor Rusland aanvragen gaat het makkelijkst via een Nederlands visumbureau. Je kunt de aanvraag dan helemaal in het Nederlands invullen. Zij verzorgen de hele aanvraag en je hoeft dus ook niet zelf naar de Russische Ambassade.

Wat heb je nodig voor een visum Rusland?

Wanneer je een visum voor Rusland aanvraagt zul je een aantal documenten nodig hebben zoals:

  • Zorg dat je je een kleurenpasfoto hebt van 3,5 cm x 4,5 cm.
  • Je hebt een Engelstalige verklaring van je zorgverzekering (niet je reisverzekering!) nodig, waarin staat dat je verzekerd bent voor eventuele ziektekosten tijdens je verblijf in Rusland.
  • Als je een zakenvisum aanvraagt heb je een werkgeversverklaring nodig.
  • Je hebt een officiële uitnodiging nodig. Deze uitnodiging kan je vaak via je accommodatie in Rusland regelen of via een Russische bureau. Je kan deze ook laten regelen door een Nederlands visumbureau samen met je visumaanvraag.

Hoe vraag je je visum aan?

Alles zelf regelen

Je kunt je visum voor Rusland zelf aanvragen. Dit is wel wat omslachtig omdat je op afspraak naar de Russische ambassade moet om je documenten af te geven en op te halen. Wil je wel op deze manier je visum aanvragen, zorg dan dat je alle hierboven genoemde documenten in je bezit hebt. Let er wel op dat de data op je uitnodiging en de verklaring van je zorgverzekeraar overeenkomen met je verblijf in Rusland. Vervolgens vul je op de website van de consulaire afdeling van de Russische overheid een aanvraagformulier in. Doe dit zorgvuldig en lees de instructies goed door. Vervolgens maak je een afspraak bij de Russische ambassade waar je met het geprinte aanvraagformulier, je pasfoto, de uitnodiging, de verklaring van je zorgverzekeraar en je paspoort je visum aanvraagt. De verwerking van je visum duurt 7 dagen. Daarna kun je je paspoort, met daarin je visum voor Rusland, weer ophalen.

Met behulp van een Nederlands visumbureau

Je kunt er ook voor kiezen je Rusland visum bij e-visums.nl aan te vragen. In dat geval vul je het Nederlandse aanvraagformulier op hun website in, waarna je een email met instructies over de benodigde documenten ontvangt. Ze kunnen als je wilt ook de uitnodigingsbrief voor je regelen. Als je alle documenten naar hen hebt verstuurd, vragen zij je visum voor Rusland voor je aan. Als je visum is uitgegeven, krijg je je paspoort met visum thuisgestuurd. Je kunt zelf een verzendmethode kiezen, bijvoorbeeld per koerier of aangetekende post, net wat jij fijn vindt. Deze manier van je visum aanvragen kost een beetje extra geld maar het scheelt je veel tijd en je weet zeker dat je visum goed geregeld wordt.