Een visum aanvragen voor India doe je zo

UPDATE: Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Om te mogen reizen in India heb je een visum nodig. Het visum India kan heel gemakkelijk online aangevraagd worden, maar er zijn een aantal punten waar je even rekening mee moet houden. Zo zijn er verschillende soorten visa beschikbaar, en heb je voor baby’s en kinderen een eigen visum nodig. In dit artikel leggen we je uit hoe het aanvragen van een visum voor India werkt.

Verschillende soorten visa India

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten visa beschikbaar zijn voor India. Je kunt kiezen uit drie typen visums, afhankelijk van je reisdoel. Het meest waarschijnlijk heb je het toeristenvisum nodig, waarmee je als toerist kunt reizen in India. Voor een zakenreis heb je een zakenvisum India nodig en wanneer je een medische reis naar dit land maakt, moet je een medisch visum aanvragen.

Voorwaarden aanvragen e-visum India

De drie typen visa kunnen allemaal online worden aangevraagd. Binnen vier werkdagen ontvang je het visum per e-mail, en deze print je daarna zelf uit. Er zijn een paar voorwaarden verbonden aan de visumaanvraag, dat zijn de volgende:

 • Je vraagt het visum minimaal 4 werkdagen voor vertrek aan.
 • Met het e-visum mag je maximaal 60 dagen in India verblijven.
 • Het zaken- en toeristenvisum geeft recht op tweemaal toegang tot India (double entry), het medisch visum geeft recht op driemaal toegang (triple entry). De dagen dat je niet in India bent gaan wel af van de totale 60 dagen die je in India mag verblijven.
 • Je dient het visum voor India uit te printen en bij je paspoort te voegen.
 • Je paspoort dient minimaal nog 6 maanden geldig te zijn na aankomst in India.
 • Bij aankomst in India moet je een retour- of doorreis ticket kunnen laten zien.
 • Je moet op het vliegveld aankomen op het tijdstip wat je hebt opgegeven bij je aanvraag. Het is alleen toegestaan om per vliegtuig of boot aan te komen in India. Aankomst over land is niet mogelijk.
 • Het visum is alleen geldig bij aankomst op de luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam en de zeehavens Mumbai, Mormugao (Goa), Mangalore, Cochin en Chennai.
 • Maximaal twee e-visa per kalenderjaar.

Visum India online aanvragen

Het aanvragen van het visum is daarna eenvoudig online te regelen. Het aanvraagformulier is in het Nederlands en je dient de volgende documenten in ieder geval aan te leveren:

 • Een scan van de informatiepagina van je paspoort.
 • Een goede scan van een pasfoto.
 • Het adres van de accommodatie waar je verblijft.
 • Voor de aanvraag van een zakenvisum dien je een goede scan van je visitekaartje/businesscard toe te voegen en de adresgegevens van het bedrijf dat je gaat bezoeken.
 • Voor een medisch visum voeg je de afspraakbevestiging van het ziekenhuis dat je gaat bezoeken toe.

Reis je samen met iemand anders? Het is mogelijk om voor meerdere personen tegelijk een e-visum aan te vragen. In één aanvraag kun je dus de informatie van alle reizigers doorgeven. Dit geldt ook voor baby’s en kinderen: iedere reiziger heeft een eigen visum nodig.

Kosten e-visum India

Een e-visum voor India kost €114,95 per persoon. Dit is een totaalprijs en dit betaal je direct na het aanvragen van het visum met IDEAL of via een overboeking. De visumaanvraag wordt in behandeling genomen na de betaling en met een overboeking duurt dit altijd één werkdag langer. Houd daar dus rekening mee als je kort voor vertrek een visum aanvraagt.

Geldigheid van het e-visum India

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de geldigheid van het e-visum India. Het e-visum is 120 dagen geldig vanaf het moment van afgifte. Binnen deze periode mag je dus naar India reizen. Na je eerste aankomst in India krijg je een visumstempel in je paspoort en vanaf dat moment is je visum nog 60 dagen geldig. Je mag het land één keer uitreizen en opnieuw betreden binnen die 60 dagen (bij een medisch visum is dit twee keer). Wil je langer dan 60 dagen in India blijven of heb je een ander reisdoel dan toeristisch, zakelijk of medisch? Dan kan het zijn dat je niet in aanmerking komt voor een e-visum. Je kunt dan een fysiek visum aanvragen bij de ambassade van India in Den Haag.

Hoe ontvang je het e-visum?

Je kan het visum India in het Nederlands aanvragen of op de officiële website van de overheid van India. Voor de Nederlandse aanvraag betaal je meer maar nadat je het aanvraagformulier voor het visum India hebt ingevuld en je je aanvraag hebt afgerond en betaald, word je visumaanvraag gecontroleerd. Mocht er nog informatie ontbreken of niet kloppen dan nemen ze contact met je op. Bij een moeilijker visum zoals voor India kan die hulp fijn zijn. Wanneer je aanvraag volledig en goedgekeurd is, ontvang je binnen vier werkdagen je visum op het e-mailadres dat je bij de aanvraag hebt ingevuld. Controleer dus alle ingevulde informatie goed op spelfouten. Je dient het visum zelf uit te printen en bij je paspoort te voegen.