Een visum voor Cuba aanvragen doe je zo

UPDATE: Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Wanneer je naar Cuba gaat, heb je een visum nodig. Er wordt in plaats van een visum ook vaak over een toeristenkaart gesproken, maar dat is in dit geval hetzelfde. Het aanvragen van je visum voor Cuba is gelukkig niet moeilijk, maar er zijn een paar regels. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat je na je aanvraag een blanco visum opgestuurd krijgt, dat je daarna zelf nog moet invullen. We zetten alles even overzichtelijk voor je op een rij.

Geldigheid en soorten visum voor Cuba

Als reiziger vraag je voor Cuba altijd een toeristenvisum aan. Met dit visum mag je één keer het land betreden en mag je maximaal 30 dagen blijven. Het is niet mogelijk om een visum bij aankomst op het vliegveld te kopen, dus zorg dat je altijd van tevoren een visum aanvraagt. De geldigheid van het visum gaat pas in bij aankomst in Cuba. 

Aanvragen visum Cuba

Je toeristenvisum voor Cuba kun je makkelijk online aanvragen. De enige voorwaarde voor het aanvragen van dit visum is dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Cuba. Als je de aanvraag voor 16:00 uur indient, ontvang je het visum de volgende werkdag al thuis. Let er wel op dat het visum per post wordt verstuurd en dat de bezorging dus afhankelijk is van het postbedrijf. Om gedoe te voorkomen is het dus slim om het visum ruim van tevoren aan te vragen.

Reis je samen met iemand anders? Het is mogelijk om voor meerdere personen tegelijk een visum aan te vragen. In één aanvraag kun je dus de informatie van alle reizigers doorgeven. Dit geldt ook voor baby’s en kinderen: iedere reiziger heeft een eigen visum nodig. 

Het blanco visum invullen

Het visum dat je ontvangt is een blanco visum, en dat wil zeggen dat je het visum daarna zelf nog moet invullen. Doe dit zorgvuldig, want je hebt maar één kans om alles goed in te vullen. Mocht je een fout maken tijdens het invullen van het visum dan dien je opnieuw een blanco visum aan te vragen. Het is belangrijk om met de volgende regels rekening te houden:

  • Schrijf met blokletters
  • Neem de gegevens correct over zoals het in je paspoort staat
  • Streep nooit iets door, want dat maakt het visum ongeldig
  • Laat de velden ‘ENTRADA’ en ‘SALIDA’ leeg, want deze worden bij aankomst door de douane in Cuba ingevuld

Vanuit Amerika naar Cuba reizen

Ga je Amerika en Cuba combineren? En gaat je reis eerst naar Amerika om daarna door te gaan naar Cuba? Let dan even goed op. Het visum waarover wij hier schrijven is dan namelijk niet geldig. Dit visum is alleen geldig wanneer je reist vanuit Nederland, België of Duitsland. Als je vanuit Amerika naar Cuba reist dan moet je een zogenaamd Pink Visa hebben.

Verlengen van je visum

Wil je langer dan 30 dagen in Cuba blijven? Dan is het mogelijk om je visum eenmalig met nog eens 30 dagen te verlengen. Dit doe je ter plaatse bij een immigratiekantoor (inmigración), meestal vanaf 5 dagen voordat je visum verloopt. Voorwaarde hiervoor is dat je aan kunt tonen dat je een terugvlucht en accommodatie hebt geboekt. Om dit visum te betalen moet je eerst naar een Cubaanse bank voor zogenaamde zegels (sellos), die je dan later bij het immigratiekantoor inlevert. 

Kosten visum Cuba

Wanneer je je visum Cuba in het Nederlands wil aanvragen, kan je dit doen bij E-visums.nl. Een visum voor Cuba kost hier €34,95 per persoon. Dit is een totaalprijs en dit betaal je direct na het aanvragen van het visum met IDEAL of via een overboeking. De visumaanvraag wordt in behandeling genomen na je betaling, en met een overboeking duurt dit altijd één werkdag langer. Houd daar dus rekening mee als je kort voor vertrek een visum aanvraagt. Met dit visum hoef je op het vliegveld van Cuba dus niets meer te betalen en kan je reis beginnen!