Een eTA voor Canada aanvragen doe je zo

UPDATE: Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Voordat je kennis kunt maken met de fantastische natuur en de boeiende steden van Canada moet je zorgen dat je een eTa regelt. Een eTA voor Canada heeft dezelfde waarde als een normaal visum voor elk ander land. Het aanvragen van een eTA is niet moeilijk, maar er zijn een paar regels. We zetten alles overzichtelijk voor je op een rij zodat je zonder zorgen richting Canada kunt. 

Wat is een eTA Canada?

eTA staat voor ‘electronic Travel Authorisation’ en is een electronische reistoestemming die sinds 2016 verplicht is voor reizigers die naar Canada willen reizen. Een eTA is aan te vragen door reizigers uit visumvrijgestelde landen, waar Nederland en België ook onder vallen. Met een eTA kunnen reizigers dus zonder visum naar Canada reizen. Het is wel belangrijk om te weten dat je over een eTA moet beschikken voordat je incheckt op het vliegveld om naar Canada te reizen. Op het vliegveld wordt namelijk al gecontroleerd of je in het bezit bent van een eTA en als blijkt dat je dit document niet hebt (of als er fouten in staan) dan kun je niet mee op de vlucht.

Wat is het verschil tussen een eTA en een visum?

Om te reizen in Canada heb je als inwoner van Nederland en België geen visum nodig. Het aanvragen van een visum is pas nodig als je langer dan zes maanden in het land wilt verblijven of als je geen toerist bent. Heel fijn, want het aanvragen van een visum is duur en je moet ervoor naar een ambassade of een consulaat. Nederland en België vallen onder de zogenaamde visumvrijgestelde landen waardoor we zonder visum naar zo’n 170 landen in de wereld mogen reizen. Een eTA is nog wel verplicht als extra veiligheidsmaatregel.

Belangrijke informatie eTA Canada

Het is ook goed om rekening te houden met een paar belangrijke punten. We zetten alle informatie over het aanvragen van je eTA op een rij en delen een paar belangrijke tips met je.

  •  Een eTA is alleen geldig voor toeristische reizen.
  • Je paspoort dient bij vertrek nog zes maanden geldig te zijn.
  • Een eTA is 5 jaar geldig mits de verloopdatum van je paspoort dat ook is. Is je paspoort bijvoorbeeld nog maar 2 jaar geldig? Dan verloopt je eTA ook op die datum.
  • Je hebt een eTA nodig als je per vliegtuig naar Canada reist. Als je over land of over zee naar Canada reist heb je geen eTA nodig. De douane beslist dan bij aankomst of je het land in mag en hoe lang je mag blijven. Meestal is dat zes maanden.
  • Reis je met kinderen? Zorg dat ze over een eigen reisdocument beschikken. Het is ook goed om te weten dat er strenge(re) controles zijn op kinderontvoeringen. Als je reist met een kind waarover je gezamenlijk gezag hebt – of helemaal geen gezag – dan moet je een speciaal formulier invullen waarin staat dat het kind mee mag naar het buitenland.

Geldigheid van het eTA

Een eTA is na uitgifte vijf jaar geldig, of tot de verloopdatum van je paspoort wanneer die eerder is. Binnen de termijn van deze vijf jaar mag je met dit eTA meerdere keren naar Canada reizen. Hoe lang je in Canada mag blijven krijg je bij aankomst te horen. Doorgaans is dit zes maanden.

eTA Canada online aanvragen

Een eTA voor canada aanvragen kan gemakkelijk online. Je kan dit doen via de website van de overheid van Canada of via E-Visums.nl wanneer je graag met iDeal wil betalen en het fijn vind om een Nederlandse klantenservice te hebben die al je gegevens checkt. Het aanvraagformulier is in het Nederlands en behalve je paspoortgegevens hoef je geen verplichte documenten zoals een pasfoto of een scan van je paspoort toe te voegen. De visumaanvraag wordt in behandeling genomen na betaling. De verwerking van een eTA-aanvraag duurt maximaal 72 uur. Meestal is er niet zoveel tijd nodig en wordt de aanvraag direct goedgekeurd. Je bent niet verplicht om je eTA voor een bepaalde tijd aan te vragen, maar het is wel aan te raden om dit op tijd te doen om gedoe te voorkomen.