Een visum voor Vietnam aanvragen doe je zo

UPDATE: Dit artikel is geruime tijd niet meer ge-update. Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Wanneer je hebt besloten om een reis door Vietnam te gaan maken, is één van de beste stappen het aanvragen van een visum voor Vietnam. Vietnam is namelijk een van de weinige landen in Zuidoost-Azië waar je vooraf een visum voor moet aanvragen. Sinds 2018 is een visum aanvragen voor Vietnam gewijzigd en op veel websites staat nog verouderde informatie. Dit kan natuurlijk heel verwarrend en omslachtig zijn. Wij leggen in dit artikel duidelijk uit hoe je het makkelijkst en snelst een visum voor Vietnam aanvraagt. Dit doe je eenvoudig thuis en je hoeft er niet voor naar de ambassade of het consulaat.

Het nieuwe e-visum voor Vietnam

Voor januari 2018 moest je als Nederlander een visum on arrival aanvragen wanneer je een reis door Vietnam wilde maken. Wanneer je dan aankwam op het vliegveld in Vietnam, moest je vaak in een hele lange rij staan om je visum te krijgen en te betalen. Sinds 2018 hebben ze het e-visum ingevoerd en dat maakt het een stuk eenvoudiger. Je krijgt je visum al voordat je vertrekt per email, waardoor jij die lange rij op het vliegveld in Vietnam voorbij kan lopen en direct je stempel kan gaan halen. Je hoeft op het vliegveld dus ook niets meer te betalen en alles gaat een stukje sneller dan voorheen. Wel zo fijn na zo’n lange vliegreis toch? Het goedkopere visa on arrival is wel nog steeds aan te vragen en veel visumbureaus adverteren hier dan ook nog mee. Echter is het zo dat de ambassade deze methode sterk afraadt omdat ze niet kunnen garanderen dat je hiermee zeker Vietnam inkomt. Meer daarover lees je op de site van de Rijksoverheid.

Let op: Woon je in België? Dan kan je nu nog geen gebruik maken van het e-visum. Je moet je aanvraag voor een visum indienen bij de ambassade van Vietnam of het visa on arrival nemen.

De voorwaarden voor het aanvragen van het e-visum

Zoals met ieder visum, zijn er altijd een aantal voorwaarden aan verbonden. Voor de aanvraag van het e-visum voor Vietnam zijn dat de volgende voorwaarden:

  • Je mag met dit visum maximaal 30 dagen in Vietnam blijven
  • Wanneer je het visum aanvraagt, moet je minimaal één overnachtingsplaats hebben vastgelegd. Je hoeft daarentegen geen vlucht of bus geboekt te hebben naar Vietnam
  • Je paspoort moet minimaal 30 dagen langer geldig zijn na aankomst in Vietnam.
  • Je mag Vietnam één keer in- en uitreizen met dit visum
  • Je mag geen mentale of overdraagbare ziektes hebben die een gevaar kunnen vormen voor jouw omgeving
  • Je mag in de afgelopen 3 jaar niet uit Vietnam gedeporteerd zijn
  • Je mag alleen aankomen en vertrekken op een van deze luchthavens, zeehavens en grensposten

Wil je langer dan 30 dagen in Vietnam blijven of kan je niet voldoen aan een van de andere voorwaarden? Dan moet je naar de ambassade om daar je visumaanvraag te doen.

Wat kost het e-visum voor Vietnam?

De totaalprijs voor het visum Vietnam is €39,95 per persoon. Met dit visum hoef je op het vliegveld dus niets meer te betalen en ben je in een keer klaar. Je moet het visum wel uitprinten en meenemen in je handbagage zodat je het bij aankomst in Vietnam kan overhandigen.

Waar kan je het e-visum aanvragen?

Je kan het visum Vietnam in het Nederlands aanvragen op Visumbuitenland.nl. Dit is een betrouwbaar Nederlands visumbureau en je kan er betalen via iDEAL. Al je gegevens worden eerst door hun in Nederland gecontroleerd en als er een foutje is gevonden dan word je direct benaderd om de aanvraag te corrigeren. Als alles goed is, dan krijg je ongeveer één week later een email met daarin je visum voor Vietnam.