Als je hebt besloten om een reis naar Turkije te maken dan moet je een visum aanvragen voor vertrek. Vroeger kon je bij aankomst op het vliegveld direct een visum kopen, maar dat is sinds 2014 niet meer mogelijk. Om de lange rijen bij de douane op de Turkse luchthavens te voorkomen heeft de Turkse overheid het e-visum in het leven geroepen. Je kunt dit e-visum heel gemakkelijk thuis aanvragen. Wij leggen je uit hoe het werkt. 

Soorten visa

Als Nederlandse of Belgische toerist of zakenreiziger heb je een e-visum nodig. Ook baby’s en kinderen moeten een eigen e-visum hebben. Er is maar één type e-visum voor Turkije, dus dat maakt de aanvraag al een stuk eenvoudiger. Het is niet meer mogelijk om een visum bij aankomst op het vliegveld te kopen, dus je moet voor vertrek je visum aanvragen. De procedure is via een visumbureau erg gemakkelijk en het is zelfs mogelijk om een spoedvisum binnen 15 minuten aan te vragen. Dus ook als je een last-minute reis naar Turkije boekt heb je op tijd je visum binnen.

Als je in Turkije gaat studeren of wonen of als je langer dan 90 dagen in het land wil blijven dan kun je geen gebruik maken van een e-visum. Je hebt dan een ander visum nodig. Hiervoor moet je een visum aanvragen bij het Turkse consulaat.

Voorwaarden aanvragen e-visum Turkije

Voor het e-visum Turkije aanvragen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Een e-visum voor Turkije is geldig voor toeristische en zakelijke reizen.
  • Ook baby’s en kinderen hebben een eigen e-visum nodig.
  • Je dient in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Turkije.
  • Als je per auto naar Turkije reist heb je ook een e-visum nodig. Let op: je dient naast je visum en je paspoort ook je rijbewijs en een Nederlandse kentekenbewijs bij je te hebben.
  • Reis je per cruiseschip naar Turkije? Dan is het belangrijk om te weten dat je alleen een e-visum nodig hebt als je langer dan 72 uur in een Turkse plaats verblijft.

Geldigheid van het visum

Een e-visum voor Turkije is in totaal 180 dagen geldig. Binnen deze 180 dagen mag je in totaal maximaal 90 dagen in het land blijven, maar je mag die 90 dagen verdelen over de geldigheid van je visum. Je kan een onbeperkt aantal keren het land verlaten en weer terugkomen, als je maar niet meer dan 90 dagen in Turkije verblijft over de periode van 180 dagen.

Een voorbeeld om het iets duidelijker te maken: je visum is geldig van 22 april t/m 18 oktober. Je gaat in de meivakantie 7 dagen op vakantie naar Turkije. Dan blijven er nog 83 dagen over die je in Turkije mag verblijven. Als je dan in de zomervakantie nog drie weken op vakantie gaat en ook nog een week in september, dan ben je in totaal 5 weken in Turkije geweest. Dat zijn 35 dagen en dat mag volgens de voorwaarden van het e-visum voor Turkije.

Kosten e-visum

Dan nog een volgende belangrijke vraag: wat kost een e-visum voor Turkije eigenlijk? Een e-visum voor Turkije kost bij een visumbureau € 24,95 per persoon. Bij een spoedaanvraag betaal je vijf euro extra per persoon. Wanneer je het visum zelf aanvraagt bij de Turkse overheid kost een visum $20,70. Je dient dan voor iedere persoon waarmee je reist een apart aanvraagformulier in en je moet met een creditcard betalen. Wanneer je de aanvraag bij een visumbureau doet kun je onder andere met iDEAL of een overboeking betalen en kunnen alle reizigers op hetzelfde aanvraagformulier vermeldt worden. Daarbij checkt het visum bureau of je alles goed hebt ingevuld.

Visum online aanvragen

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om een e-visum aan te vragen. Het kan via de Turkse overheid of via een Nederlands visumbureau. Wanneer je bij een Nederlands visumbureau je e-visum aanvraagt ontvang je het visum digitaal en wordt het altijd binnen 24 uur geleverd – ook in het weekend. Het is zoals we al schreven zelfs mogelijk om binnen een kwartier een e-visum te ontvangen. Het aanvraagformulier is helemaal in het Nederlands om de procedure zo gemakkelijk mogelijk te maken. Houd bij de aanvraag je paspoort of identiteitskaart bij de hand en zorg dat de gegevens die je invoert overeenkomen met de gegevens of je paspoort of identiteitskaart.