Een visum voor Thailand aanvragen doe je zo

UPDATE: Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Ga je naar Thailand en ben je benieuwd of je vooraf een visum moet aanvragen? In dit artikel geven we antwoord op al je visumvragen voor Thailand. We leggen uit welke verschillende visums er zijn en waar je deze het beste kan regelen. Het is gelukkig niet ingewikkeld maar je moet wel even weten waar je op moet letten. Zo begin je onbezorgd aan je reis naar Thailand.

Verblijf tot 30 dagen in Thailand

Wanneer je als reiziger minder dan 30 dagen in Thailand verblijft, hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Je krijgt namelijk bij aankomst in Thailand een visumvrije entree. Dit is helemaal gratis en hiermee mag je 30 dagen in Thailand blijven. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort met de datum van die dag erin. Vanaf die datum mag je 30 dagen in Thailand verblijven. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om dit visumvrije entree te krijgen:

  • Je hebt een Nederlands of Belgisch paspoort die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Thailand.
  • Je paspoort heeft minimaal één lege pagina.
  • Je komt voor vakantie of rondreizen dus niet zakelijk.

Let op: Wanneer je langer dan 30 dagen in Thailand blijft met dit visumvrije entree dan is de kans groot dat je een boete krijgt die flink kan oplopen.

Verblijf langer dan 30 dagen in Thailand

Wanneer je langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, moet je vooraf een visum aanvragen. Je hebt twee verschillende soorten toeristenvisa:

  • Single Entry Visa: Dit visum is 90 dagen geldig vanaf de datum van afgifte en je mag hiermee één keer Thailand binnenkomen. Vervolgens mag je maximaal 60 dagen in Thailand verblijven. Wil je langer dan 60 dagen in Thailand blijven? Dan kan je je visum eenmalig verlengen met 30 dagen. Je moet dan een verzoek tot verlenging van je visum indienen bij het Immigration Bureau in Bangkok of bij een immigration office.
  • Multiple Entry Visa: Dit visum is 6 maanden geldig vanaf de datum van afgifte. Ook mag je met dit visum meerdere keren naar Thailand reizen in deze 6 maanden. Ook bij dit visum mag je maximaal 60 dagen in Thailand verblijven. Bij een Multiple Entry Visa kan je geen verlenging van je visum aanvragen. Wil je langer dan 60 dagen in Thailand blijven dan moet je het land verlaten en vervolgens weer opnieuw binnenkomen. Op het moment dat je weer in Thailand bent, gaat een nieuw verblijf van maximaal 60 dagen in. 

Hoe vraag je je visum aan?

Je kunt je visum op twee verschillende manieren regelen. Dit zijn de opties:

Zelf je visum regelen

Je kan ervoor kiezen om je visum zelf te regelen. Je moet dan persoonlijk naar het Koninklijke Thaise Consulaat in Amsterdam of Den Haag om alle documenten in te leveren. De consulaten hebben beperkte openingstijden dus check van te voren goed wanneer het open is. Het nadeel van het zelf regelen is dat als je ook maar iets onjuist hebt ingevuld of een document bent vergeten, dan weigeren ze het in behandeling te nemen en moet je weer terug naar huis om het te corrigeren.

Met behulp van een visumbureau

Een veel makkelijkere manier is om het visum aan te vragen bij het Nederlandse visumbureau e-visums.nl. Zij nemen al het werk uit handen en gaan voor je aan de slag zodat jij je gewenste visum krijgt. Op hun website staat precies beschreven welke documenten je moet aanleveren en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Je vult het aanvraagformulier in, waarna je een email met instructies over de benodigde documenten ontvangt. Zodra je dit hebt ingevuld, controleren zij eerst je documenten op eventuele fouten en pas wanneer alles helemaal in orde is, gaan zij voor je naar de ambassade om je visum voor Thailand aan te vragen. Wanneer je visum klaar is, krijg je je paspoort met het visum thuisgestuurd. Je kunt zelf een verzendmethode kiezen, bijvoorbeeld per koerier of aangetekende post, net wat jij fijn vindt. Deze manier van een visum aanvragen kost wat extra geld maar het scheelt je veel tijd en je weet zeker dat je visum goed geregeld wordt.