Accommodatie neemt altijd een groot deel van je reisbudget in beslag dus als je weet hoe je hierop kunt bezuinigen, bespaar je een boel geld. Daarom geven wij je 30 tips om ergens goedkoop te overnachten. Van gratis bedden tot betaalbare luxe. Het zal je verbazen hoe simpel het is om te geld te besparen op accommodatie, als je weet welke websites je moet bezoeken!

Gratis slaapplekken

Ja dat lees je goed, gratis overnachten is mogelijk. Sterker nog, er zijn vele mensen die de wereld over reizen zonder ooit voor accommodatie te betalen. Hoe dat kan? Simpel, je slaapt gewoon bij iemand thuis op de bank, vloer of op een matrasje. Uiteindelijk gaat het om meer dan alleen een gratis slaapplek. Het gaat om het ontmoeten van locals en het uitwisselen van verhalen en ervaringen. Gedraag je dan ook niet als een verwende hotelgast, maar voel je bevoorrecht dat iemand zijn deuren voor jou opent en jou een onderdak geeft.

Waar vind je dit?

Er zijn op het internet een aantal online communities waar je je bij kunt aansluiten. Je kunt dan vervolgens contact opnemen met hosts of je kunt er voor kiezen om je eigen huis open te stellen voor anderen. Let er wel op dat het gaat om een community, de gedachte is dus “give back what you take.” Hieronder vind je een lijst met online communities:

Couchsurfing.com
Dit is de meeste bekende en actieve online community met meer dan drie miljoen leden. Doordat de couchsurfers en hosts elkaar beoordelen kun je er vanuit gaan dat het redelijk veilig is. Slechte hosts, krijgen immers slechte reviews en verdwijnen op die manier snel uit de community.

Alternatieven voor couchsurfing.com zijn:

Hospitalityclub.org
Eenzelfde soort idee als couchsurfing met ongeveer een half miljoen leden.

Globalfreeloaders.com
Vooral sterk in Australië. Er wordt wel verwacht dat je binnen 6 maanden na een bezoek, zelf ook iemand host.

Staydu.com
Een aantal mogelijkheden voor gratis accommodatie.

Warmshowers.com
Een online community voor mensen die per fiets reizen en een slaapplek nodig hebben.

In ruil voor werk/klusjes

Voor wat hoort wat. Dit is vooral een goede opties als je voor langere tijd op reis gaat. In ruil voor een paar uurtjes werk per dag krijg je onderdak en soms ook eten. Er zijn vele mogelijkheden om dit te regelen. Natuurlijk kun je altijd bij je hostel vragen of je kunt werken voor accommodatie. Maar er zijn ook een aantal websites waar je deze werk-voor-accommodatie-deals kunt regelen.

WWOOFF.net
WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Dit is een wereldwijd netwerk met organische boerderijen waar je gratis accommodatie en eten krijgt in ruil voor 4-6 uurtjes werk per dag. Je betaalt per land vaak een fee om toegang te krijgen tot de contact gegevens.

Helpx.net
Het zelfde idee als met WWOOFF alleen hier zijn de opties niet alleen beperkt tot boerderijwerk. Er zijn wereldwijd mogelijkheden en je hoeft geen membership fee te betalen om in contact te komen met hosts.

Alternatieven:

Workaway.info
Hetzelfde idee als helpx.net maar met iets minder hosts.

Staydu.com
Hetzelfde als helpx.net maar minder hosts. Staydu.com heeft ook gratis accommodatie mogelijkheden.

werken op reis

House sitting

Housesitting is een ideale manier als je een tijdje op één vaste plek wilt blijven. Je let voor een langere periode op iemands huis (vaak inclusief tuin en/of huisdieren). Meestal is het gratis en betaalt de huiseigenaar voor gas water en licht. Soms moet je wel zelf voor deze gebruikskosten betalen. Er zijn talloze sites waar je in contact kunt komen met huiseigenaren die een tijdje niet thuis zijn en willen dat iemand op hun huis let. Deze netwerken zijn echter niet allemaal gratis, maar werken met een jaarlijkse membership fee. Hieronder vind je de mogelijkheden.

Housecarers.com

Mindmyhouse.com

Caretaker.org

Trustedhousesitters.com

Luxuryhousesitting.com

Betaald bij iemand thuis

Mensen verhuren al eeuwen lang zolder kamertjes of andere extra ruimte die ze hebben. Maar nog nooit gebeurde het op zulke massale schaal. Met de komst van websites als AirBnb.com kun je bij mensen thuis een kamertje huren. Vaak is de kwaliteit niet minder dan je kunt verwachten van een ‘professioneel’ bed and breakfast. De prijzen van deze accommodaties zijn niet altijd goedkoper trouwens. In goedkope steden zijn deze slaapplekken soms zelfs duurder. In dure steden, waar de huur hoog ligt en de bewoners zitten te springen om een extra zakcentje, liggen de kosten vaak veel lager dan een traditioneel bed and breakfast of guesthouse.

Airbnb.com

Wimdu.com

Homeaway.com

Roomorama.com

9flats.com

Waytostay.com

Kamperen

Kamperen is vaak een goedkope optie en ook in veel landen mogelijk. In redelijk veel landen is het toegestaan om in het wild te kamperen, zolang je jezelf maar houdt aan de leave-no-trace regel. Het makkelijkst is om per land even te kijken wat wel en niet mag en of er een organisatie is die de beschikbare kampeerplekken in een boekje of op een website heeft gezet. Ga je binnen Europa kamperen? Wellicht ben je dan al bekend met de website campinmygarden.com. Een site die vergelijkbaar is met couchsurfing en airbnb.com. Het verschil is echter dat je je tentje op mag zetten in de tuin van de bewoners of (kroeg)eigenaar. Vooral in het Verenigd Koninkrijk vind je veel van deze mogelijkheden.

Guerilla camping

De laatste optie om te kamperen, als je geen plek hebt kunnen vinden of er gewoon niet voor wilt betalen, is guerilla camping. Het komt er eigenlijk op neer dat je kampeert op plekken waar dat eigenlijk niet mag. In de stad, op een bankje, onder de brug. Gewoon zorgen dat je niet gepakt wordt en dat je het in een veilige buurt doet.

kamperen ardennen

Hostels

Als je voor langere periode op reis bent, ontkom je er bijna niet aan dat je ten minste één keer in een hostel gaat verblijven. Mensen met weinig backpackervaring hebben vaak vooroordelen over hostels. Ze zijn vies, mensen hebben seks in een stapelbed terwijl jij eronder ligt, de keukens zijn ranzig en er zijn meer kakkerlakken dan gasten. Deze ‘hororverhalen’ zijn allemaal waar, maar zijn eerder een uitzondering dan de regel. De meeste hostels zijn namelijk hartstikke schoon en bieden een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Het feit dat je met meerdere mensen op een kamer slaapt is in het begin misschien onwennig, maar na een tijdje kijk je niet eens meer op dat iemand zich naast jouw bed omkleed. De twee onderstaande websites hebben het meest uitgebreide aanbod aan hostels en hebben ook heel veel betrouwbare reviews. Wel zo handig als je van te voren wilt weten waar je terecht komt.

Hostelworld.com

Hostelbookers.com

Hotels

Iedereen weet hoe je een hotel boekt via het internet, maar niet iedereen weet hoe je het meeste waar krijgt voor je geld. Met de onderstaande websites kun je vaak een groot gedeelte van het geld besparen of een super-de-luxe hotel krijgen voor de prijs van een hostel. Roomertravel; hotelkamers van mensen die onverwachts niet kunnen. Het gebeurt elke nacht dat iemand een hotel geboekt heeft en onverwachts niet kan. De meeste hotels geven dan geen geld terug. Daar heeft Roomertravel.com nu een oplossing voor bedacht.

Indien je niet kunt dan biedt roomertravel de mogelijkheid om jouw kamer door te verkopen. Omdat er vaak enige haast bij is, zijn deze kamers vaak een fractie van de kosten en soms zelfs wel 50% minder dan op een website als booking.com. De laagste prijzen vind je uiteraard last-minute en de goedkope prijzen zijn vaak ook maar voor een aantal nachten beschikbaar.

Travelpony.com
Omdat de concurrentie op de ‘hotelboekingsmarkt’ zo groot is, geven de grote spelers zoals booking.com en trivago.com veel geld uit aan wervende advertenties. Iets waar travelpony.com duidelijk geen zin in heeft. In plaats van mensen te werven met advertenties, proberen zij hotelbezoekers te vinden met de hulp van social media. Zij claimen hierdoor veel lagere hotelovernachtingen te kunnen bieden dan de grote spelers in de markt. Vooral de hotels in de V.S. zijn goed vertegenwoordigd, maar er zijn ook de grote steden in Europa zijn goed vertegenwoordigd. Eentje om in de gaten te houden.

Secretescapes.com
Goedkoop is het zeker niet, maar als je op zoek bent naar betaalbare luxe dan is dit de site die je moet hebben. Kortingen tot wel 70% worden gegeven op de meest luxe verblijven. Je dient overigens wel eerst een profiel aan te maken om de bestemmingen in te kunnen zien. Dit is echter gratis en uitschrijven is ook heel makkelijk.

hotelkamer

Blind booking

Hotels balen natuurlijk enorm als hun kamers leeg zijn, daarom zijn ze best bereid om hun kamers tegen een lagere prijs aan te bieden. Maar als iedereen dit weet, dan wil iedereen die lage prijzen hebben. Daarom kiezen ze vaak voor de middenweg: ze laten weten dat er een kamer beschikbaar is, maar geven niet de exacte naam van het hotel. Op die manier betaalt iemand die via een ‘normale website’ boekt gewoon het volle pond. Echter via de onderstaande websites worden de kamers aangeboden met slechts een beschrijving van de hotelkamer, de faciliteiten en in welke wijk het hotel ligt.De prijzen liggen dan wel een stuk lager, maar je krijgt pas nadat je de boeking bevestigd hebt, te zien in welk hotel je slaapt.

De websites die je hier voor kunt gebruiken zijn:

Lastminute.com

Priceline.com

Hotwire.com

In het openbaar vervoer

Eentje voor de backpackers. Niet altijd het meest comfortabel, maar je slaat wel twee vliegen in één klap. Je wordt van A naar B gebracht terwijl je (hopelijk) een paar uurtjes slaap pakt. Vooral handig als je een lange reis moet maken. Zeker nachttreinen met bedjes zijn een hele goede optie!

sri lanka reizen

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Backpackcentrale.nl.