5 tips voor het aanvragen van een ESTA voor Amerika

UPDATE: Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Yes, America it is! Of je nou gaat rondreizen of alleen een tussenstop hebt in Amerika, een ESTA is verplicht. In dit artikel leggen we je uit wat een ESTA is, wat het verschil is met een normaal visum en hoe je een ESTA aan kunt vragen. En we geven je 5 tips om die aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen!

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en is een elektronische reistoestemming voor mensen met onder andere een Nederlands en Belgisch paspoort. Sinds 2009 is een ESTA verplicht en deze toestemming geldt als extra veiligheidsmaatregel om het land te beschermen. Met een ESTA kunnen reizigers zonder een visum naar Amerika reizen. Op het vliegveld van vertrek wordt al gecontroleerd of je in het bezit bent van een ESTA. Als hier blijkt dat er iets niet goed is (bijvoorbeeld een fout in je paspoortgegevens) dan kun je niet mee op de vlucht.

Het verschil tussen een ESTA en een visum?

In de meeste gevallen voldoet een ESTA voor een reis naar Amerika, maar in sommige gevallen heb je een visum nodig. Als je bijvoorbeeld voor zaken naar de Verenigde Staten reist moet je een visum hebben. Ook als je langer dan 90 dagen in het land wilt verblijven moet je een visum aanvragen. Ga je familie of vrienden bezoeken? Ook dan heb je een visum nodig. Check dus altijd goed of een ESTA volstaat voor jouw bezoek aan Amerika. Voor het aanvragen van een ESTA hebben we 5 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

#1 Zorg dat je gegevens juist zijn ingevuld

Dit is er natuurlijk een die je zelf ook wel kunt bedenken, maar toch gaat het nog geregeld mis. Jaarlijks missen honderden mensen hun vlucht naar Amerika door slordigheden in hun ESTA-aanvraag. De aanvraag is erg makkelijk, maar een foutje sluipt er snel in

  • Let bijvoorbeeld goed op bij het invullen van je paspoortnummer. De letter O wordt nooit gebruikt in een paspoortnummer, dat is altijd een 0 (getal).
  • Ben je toe aan een nieuw paspoort kort voordat je richting Amerika gaat? Vraag dan pas een ESTA aan als je in het bezit bent van je nieuwe paspoort, want dit nieuwe paspoort heeft ook een ander paspoortnummer. Je ESTA is ongeldig als daarop nog je oude paspoortnummer staat. Ook is het handig om tussen je ESTA-aanvraag en je reis niet te veranderen van naam, geslacht of woonadres. Zodra er iets in deze gegevens veranderd is je ESTA namelijk ongeldig.
  • Ben je getrouwd en heb je de naam van je partner aangenomen? Vul dan toch alleen je geboortenaam in op je ESTA-aanvraag, zelfs als je getrouwde naam wel in je paspoort staat.

#2 Regel je ESTA op tijd

Sinds 2009 is een ESTA voor Amerika verplicht en tot voor kort kon je super last-minute een aanvraag doen. Deze zogenaamde realtime goedkeuringen zijn echter niet meer toegestaan en het is nu verplicht om minimaal 72 uur van tevoren je ESTA aan te vragen. Als je ongeveer een week voor vertrek je aanvraag doet heb je de ESTA-toestemming ruim op tijd binnen. Eerder mag en kan natuurlijk ook.

#3 Je ontvang niets op papier, je ESTA krijg je per mail

De volgende logische vraag is dan: hoe ontvang ik mijn ESTA? De ESTA-toestemming is geen document dat wordt opgestuurd of in je paspoort wordt geplakt net zoals bij een visum. Alles gaat digitaal, en je ontvangt een e-mail met goedkeuring (of afwijzing) van de aanvraag. In dit mailtje staat een link met een bewijs dat je aanvraag is goedgekeurd. Dit document kun je printen, maar het is niet verplicht om het document mee te nemen. Je paspoortnummer is gekoppeld aan de ESTA-toestemming en op het vliegveld wordt het gecontroleerd.

Wat als je aanvraag wordt afgewezen? Dat betekent niet automatisch dat je niet naar Amerika kunt, je kunt dan nog een normale visumaanvraag doen.

#4 Je ESTA is 2 jaar geldig

Goed om te weten: je ESTA is 2 jaar geldig. Als je dus binnen die twee jaar nogmaals naar Amerika gaat dan hoef je niet opnieuw een ESTA aan te vragen. Tenzij er iets is veranderd in je persoonlijke gegevens (zoals we bij tip 1 al beschreven), dan vervalt de geldigheid van je ESTA en moet je wel een nieuwe aanvraag doen.

#5 Ook voor een tussenstop in Amerika heb je een ESTA nodig

Ook als Amerika niet je eindbestemming is moet je een ESTA-aanvraag doen. Zodra je een tussenstop of overstap maakt in Amerika, ben je verplicht om een geldig ESTA te hebben.

Hoe vraag je een ESTA aan?

Je kunt je ESTA aanvragen via het online formulier op de officiële website van ESTA. Je krijgt een aantal achtergrondvragen die eenvoudig te beantwoorden zijn, maar wees zorgvuldig. Als je fouten maakt kan je ESTA worden afgekeurd. Indien één of meer vragen met ‘ja’ wordt beantwoord kan dit ook leiden tot afkeuring van het ESTA. Een ESTA kost $14,- per persoon en de betaling doe je met een creditcard of via PayPal.

Wil je liever wat hulp bij de aanvraag dan kun je via een Nederlands visumbureau een ESTA aanvragen. Zij helpen je met de aanvraag en checken alle gegevens voordat de aanvraag verstuurd wordt. Op deze manier loop je dus niet het risico om foute gegevens op te sturen waardoor je ESTA kan worden afgewezen. Ook fijn is dat je via een Nederlands visumbureau de ESTA met iDeal kunt betalen.