De unieke mix van natuur en cultuur in Tanzania

De meest mooie stranden verkennen of toch liever een museum bezoeken? Op bezoek bij een stam of toch de bossen in voor een hike? Je klein voelen in het hartje van moeder natuur of aan een cocktail nippen bij ondergaande zon. Je kent het wel: we hebben beperkt de tijd, willen alles en stuiten op het natuur-cultuur dilemma. Soms is het gewoon lastig kiezen en wil je eigenlijk gewoon the best of both worlds. Herkenbaar? Dan is Tanzania jouw ideale land! Vind hier ideeën voor een prachtige 2 of 3 weekse reis, vol cultuur-, safari- en wandelmomenten.

Lake Manyara

Mto wa Mbu

Dit dorpje is perfect gelegen, een paar uur ten westen van Kilimanjaro Airport en biedt een leuke, culturele stop voor de start van de safari. Maak kennis met de lokale bevolking van noord Tanzania, de Maasai. Huur een mountainbike of ga op een wandeling langs de verschillende dorpen. De kans is groot dat de vriendelijke stamleden je zullen uitnodigen voor een bezoekje aan hun huis, waar met plezier grote verhalen worden verteld – een onvergetelijke ervaring.

Mto wa Mbu Maasai

Wie wat langer de tijd heeft, moet zeker een bezoekje brengen aan Lake Manyara, een voorproefje op de grote safari, maar absoluut de moeite waard. Het glad, spiegelende meer biedt namelijk thuis aan duizenden flamingo’s!

flamingo's

Ga op safari in de Serengeti

Hier begint eigenlijk pas echt de grote ontdekkingstocht. De Serengeti is beroemd vanwege de ‘Great Migration’, een migratie waarin honderdduizenden zebra’s en 1,5 miljoen wildebeests zich instinctief tussen Kenia en Tanzania bewegen. Of nouja, ‘bewegen’ is zacht uit gedrukt… Dit de kans om pure survival of the fittest mee te maken. Daarnaast is de kans groot dat je de Big 5 (leeuw, Afrikaanse olifant, buffel, luipaard en neushoorn) spot – de kers op de taart!

Safari serengeti olifanten serengeti giraffes

Maak je safari extra speciaal door te kamperen! Want wat is er nou meer thrilling dan midden in de nacht wakker worden omdat je tent door grommende hyena’s wordt omringd of wanneer er een kudde impala’s voorbij rent wanneer jij je tanden aan het poetsen bent? Niet genoeg? Zet dan om 4.00 uur je wekker om een intens mooie ballonvaart te maken bij zonsopgang. Zo’n uitzicht vergeet je nooit meer!

Ballonvaart Serengeti Ballonvaart Serengeti

Sluit je safari af met een bezoek aan de Ngorongoro Krater. Deze krater vormt een geheel nieuw ecosysteem, volledig afgesloten van de rest van de buitenwereld. Je vindt hier bijvoorbeeld ontzettend veel neushoorns en de kans is groot dat de Jeep ineens omringd wordt door een troep leeuwen.

Ngorongoro leeuw

Moshi

Alle dieren gezien, maar nog steeds trek in natuur? Reis dan door richting Moshi, een gezellig plaatsje wat zich bevindt aan de voet van de Kilimanjaro – Afrika’s hoogste berg. Wie fit genoeg is (en een grote portemonnee heeft) kan onder begeleiding apertafarmacia24.com/kamagra-oral-jelly/ een aantal wandelingen maken in Kilimanjaro National Park en zelfs een trek maken naar de top. Op een budget (of liever lui dan moe)? Dan zijn er ook zat mooie wandelingen in de regio, die met het uitzicht op de Kilimanjaro zelf misschien net zo mooi zijn. Breng tijdens zo’n wandeling eens een bezoek aan een lokale koffiebranderij. Want koffie maken, dat kunnen ze hier wel!

moshi koffie branderij

Usambara mountains

Een andere regio om prachtige wandelingen te maken en even helemaal Zen te worden, zijn de Usambara Mountains, 6 uur rijden ten oosten van Moshi. Hier kun je even een break nemen van de hordes toeristen en je begeven tussen de lokale bevolking, die deze bijzondere bergketen bewoont. Overnacht bijvoorbeeld in Mambo Viewpoint, een ecolodge die een groot aantal ontwikkelingsprojecten ondersteunt. Via hen kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een traditional healer, of een overnachting regelen bij een gezin in een van de nabij gelegen dorpen om zo optimaal wat van de lokale cultuur de kunnen bewonderen. Over overnachtingen gesproken: dat alleen al is reden genoeg om naar Mambo te gaan, de ecolodge is namelijk gelegen op de rand van een klif en biedt een adembenemend uitzicht vanuit je raamkozijn! ’s Ochtends wordt je er letterlijk in de wolken wakker, die geleidelijk verdampen en in de namiddag weer over de bergen sluipen om de vallei te vullen.

traditional healer Mambo viewpoint

Zanzibar

Zanzibar is goed voor voornamelijk 2 dingen: cultuur snuiven en lekker luieren op het strand. Voor cultuur is Stonetown een aanrader. Deze stad lag vroeger op de oude handelsroute van de Indische Oceaan en die sporen zijn nog goed te zien. Je kunt er namelijk ook heerlijk genieten van Indiaas eten en eeuwig verdwalen in de pittoreske straatjes, versierd met gevels en zware houten deuren. Breng een bezoek aan de kleurrijke markt of verdiep je in de wat minder kleurige geschiedenis van het eiland en haar aandeel in slavernij. Zo kun je bijvoorbeeld de oude slavenmarkt bezoeken, een van de laatst afgeschafte ter wereld.

DSCN6467Zanzibar

Het tweede pluspuntje van Zanzibar betreft haar eindeloze witte bounty stranden en turquoise wateren. Beach Bums zullen zich hier absoluut tegoed aan doen in Nungwi, een plekje in het noorden van het eiland dat puur in het teken staat van lekker nietsen, af en toe een activiteit en vooral genieten. Duiken, kitesurfen, kayakken, SUP’en, yoga, noem maar op… je vindt het er allemaal. Evenals een lading restaurantjes en cocktailbars.

Nungwibountystrand