Droom je van een Egypte waar je je een ontdekkingsreiziger voelt? Waar je niet met honderden andere toeristen de oude tempels in Luxor bezoekt, maar op je gemak kunt dwalen langs de tombes? Dan is nu dé tijd om naar Egypte te gaan. Het is er rustig, het is veilig om er te reizen en de Egyptenaren ontvangen je met open armen.

Egypte. De naam alleen al roept beelden op van mysterieuze piramides, kamelen die door de woestijn sjokken en romantische zeiltochten over de Nijl. Tot een aantal jaren geleden moest je deze highlights delen met busladingen toeristen, die in grote groepen tegelijk de beroemde tempels van Luxor wilden ontdekken. Egypte was booming en als reiziger was je nooit alleen. In 2011 veranderde dat, toen de Egyptische revolutie een feit was. Er waren grote demonstraties in Caïro en het leek overal onrustig te zijn. In 2013 kwam er nog een kleine revolutie achteraan. “Dat had grote gevolgen voor het toerisme in Egypte”, vertelt Miriam, de lokale reisspecialist voor reisorganisatie www.betterplaces.nl en woonachtig in Luxor. “Grotendeels onterecht, want buiten Caïro en de noordelijke steden, is er in steden als Luxor, Aswan en aan de Rode Zee eigenlijk nooit iets gebeurd.”

betterplaces

Indiana Jones-gevoel

Inmiddels is de rust overal in Egypte wedergekeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste haar reisadvies aan (alleen voor de Sinaï-woestijn en de grens met Libië geldt een negatief advies) en de reizigers komen langzaam weer terug. Dat betekent dat het nu dé tijd is om naar Egypte te gaan. Er zijn weinig andere toeristen en de Egyptenaren, die voor een groot deel afhankelijk zijn van het toerisme, ontvangen je met open armen. Bovendien is Egypte nu betaalbaarder dan ooit. Dit is je kans om met een klassieke zeilboot, een dahabiya, de Nijl af te dobberen. Om je eerste waterpijp te proberen in een lokale theetuin in Caïro en om de bekende tempels van Luxor in alle rust te bezoeken. Vergeet vooral niet om ook op zoek te gaan naar de onbekendere tombes. Het kan zijn dat je een local moet zoeken die de enige sleutel heeft, maar dat is alleen maar goed voor je Indiana Jones-gevoel.

betterplaces

betterplaces

Gastvrije ontvangst

Maar hoe zit het dan met de veiligheid in Egypte? Is het echt veilig om er naartoe te gaan? De bekende Amerikaanse reisblogger Matt Long schreef onlangs een blog over zijn veiligheidsgevoel in Egypte. Zijn conclusie: So how did I feel traveling through Egypt? Fine actually, with not one hint of problems anywhere and that’s the truth. From chaotic Cairo to the southern city of Aswan and places in between, I met plenty of people, ambled along streets and alleyways but not once did I fear for my safety.” Zijn hele blog is hier te lezen.

Betterplaces

betterplaces

Steeds op de hoogte

Miriam: “Wij organiseren onze reizen in samenwerking met medewerkers in heel Egypte. Zij houden ons dagelijks op de hoogte van de laatste stand van zaken en het is overal rustig. In Egypte werden altijd al extra veiligheidsmaatregelen genomen. Denk aan beveiliging voor het hotel bijvoorbeeld. Nu zien mensen zo’n beveiliger zitten en geeft hen dat juist een onveilig gevoel. Maar in feite is de situatie weer zoals het voor de revolutie ook was. Alleen zijn er nu veel minder toeristen. Een mooie kans om het authentieke Egypte leren kennen.”

Zo reis je door Egypte

Wil je op een bijzondere manier door Egypte reizen? Bekijk dan het aanbod van www.betterplaces.nl. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met lokale reisprofessionals. In overleg met Miriam, de reisexpert in Egypte, stel je je ideale reis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal.