De ultieme reisroute voor Georgie + tips

Een klein land, ten Oosten van Turkije, dat nog nauwelijks Westerse toeristen krijgt, maar zo ontzettend veel te bieden heeft op een relatief klein oppervlak. Dat is Georgië. Wie een rondreis maakt door Georgië zal zich verbazen over de diversiteit van de landschappen, over de vriendelijkheid en gastvrijheid van haar bevolking en over het feit dat een land dat op het randje van Europa ligt zo ontzettend anders kan zijn in heel veel opzichten. Georgië is één grote verrassing en erdoorheen reizen voelt echt als een feestje, ook voor de doorgewinterde reiziger. Juist voor de doorgewinterde reiziger, die zo dichtbij huis waarschijnlijk niet een land verwacht waar je jezelf kan verbazen over de vervoersmiddelen, waar je uren kan struinen tussen interessante producten op een bruisende markt en waar je overweldigd wordt door imposante natuur.

De ultieme route door Georgië

In Georgië is genoeg moois te zien om minstens een maand rond te reizen. De kans is echter groot dat jouw vakantie korter zijn dan dat en zo heb je 2 of misschien 3 weken te besteden. De juiste keuzes maken is dan belangrijk. Wat heeft je interesse en welke gebieden zijn vergelijkbaar of juist niet de moeite.

Start je reis in Tbilisi

Jouw reis door Georgië zal in waarschijnlijk starten in de hoofdstad Tbilisi. Hier kan je jezelf met gemak een dag of 4 vermaken, zeker als je de leuke markten weet te vinden en ook een dagtrip naar Mtskheta maakt, waar de kerken en kloosters er niet alleen prachtig uitzien, maar ook nog eens een fantastisch uitzicht hebben. In Tbilisi moet je verder echt een keer verdwalen in de smalle straatjes van het oude centrum, een ritje met de kabelbaan maken naar het Narikala fort en eigenlijk ook nog een kijkje nemen in de buitenwijken vol Sovjetbeton. Probeer je bezoek aan deze stad op te knippen in delen, want door de vorm van het land en het gebrek aan een uitgebreid wegennetwerk zal je in de meeste gevallen meerdere keren in Tbilisi terugkeren.

Een dag of 3 in Kazbegi

Huur na je start in Tbilisi een auto en volg de Military highway naar Kazbegi, oftewel Stepantsminda. Plan onderweg, zo’n uurtje buiten Tbilisi, een stop in bij het schitterend gelegen Ananuri klooster, pal aan de doorgaande weg. Je rijdt er dus eigenlijk al langs. Ook bij diverse uitzichtpunten, als je hoger de bergen in rijdt, is het té verleidelijk om niet te stoppen, dus neem genoeg tijd voor je reis naar Kazbegi. Naast een hike naar de, hoog boven Kazbegi gelegen, drievuldigheidskerk is het te voet verkennen van de afgelegen Truso Vallei en een paardrijtrip (of wandeltocht) vanuit het hooggelegen Juta in de Sno Vallei een must.  De eeuwenoude, verlaten wachttorens in beide valleien zijn een indrukwekkend gezicht, tegen de hoge, besneeuwde toppen van de Kaukasus.

Wijn in Kakheti

Houd je van wijn, dan móet je daarna naar Kakheti. En als je geen wijndrinker bent, maar houdt van mooie stadjes en een back tot he fifties gevoel ook. Tenzij je een 4×4 gehuurd hebt zal je eerst terug moeten rijden naar Tbilisi om er te komen. Je kan dit in één lange reisdag doen, maar als je de tijd hebt zou ik zeker een nachtje in Tbilisi blijven, zodat je op de route Tbilisi – Kakheti een stop kan maken bij het bijzonder afgelegen David Gareja klooster. Een mooie en handige uitvalsbasis om Kakheti te verkennen is Sighnaghi, een hooggelegen stadje met een fenomenaal uitzicht en een indrukwekkende stadsmuur. Plan als het even kan een zondag in je bezoek aan Kakheti en maak een (vroege!) dagtrip naar de veemarkt in Kabali, waar je het gevoel zal hebben dat de tijd er decennia lang heeft stil gestaan. De markt is om een uur of 7 op haar hoogtepunt, dus wees er vroeg bij. Niet te ver van hier zijn het Gremi kasteel en het Nekresi klooster nog een bezoekje waard. Kakheti ligt nogal in een uithoek, dus terug naar Tbilisi is je enige kans om je reis in Georgië te vervolgen. Probeer via Telavi terug te rijden, dit stadje is ook erg leuk.

Naar de tweede stad, Kutaisi

Tussen Tbilisi en Kutaisi rijden genoeg treinen, dus houd je ervan om het openbaar vervoer uit te proberen in een land, dan is dit je kans. Kutaisi zelf kan je in een dag wel bekeken hebben, maar in de omgeving liggen twee geweldig mooie Canyons en het Gelati klooster is dé highlight van deze regio.

Keuzes maken!

Wie slechts ongeveer 2 weken de tijd heeft zal hier moeten kiezen. Of meer bergen zien in Svaneti (en ze zijn fenomenaal aan deze kant van het land), óf naar de geweldige, oude forten van Akhaltsikhe en omgeving en de bijzondere grotkloosters van Vardzia. Heb je drie weken, dan kan je beide doen en iets meer tijd ervoor nemen. Kies je Svaneti, maak dan zeker weten de relatief eenvoudige hike vanuit Mestia naar de Chalaadi gletsjer. En heb je tijd genoeg, dan is het super om de meer afgelegen dorpjes in de omgeving te bezoeken of juist nog hoger de bergen in te trekken. Om tijd te besparen zou je vanuit Mestia terug kunnen vliegen naar Tbilisi, maar check van te voren op welke dagen de vluchten gaan en neem voldoende tijd voordat je vlucht naar huis vertrekt. Vanwege het veranderlijke bergweer kan een vlucht weleens vertraging oplopen.

Zo reis je door Georgië

Wil je in korte tijd veel zien van Georgië en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places een echte aanrader. Je kunt bij Better Places verschillende reisvarianten boeken voor Georgië: variërend van een complete reis met een huurauto tot een reis waarbij je alleen accommodaties en enkele activiteiten boekt. Zo reis je op de manier die het beste bij jou past.