Pemba of Zanzibar? Kiezen tussen tropische eilanden in Tanzania

Het zijn allebei prachtige eilanden in de Indische Oceaan. Ze horen beiden bij Tanzania, zijn voorzien van witte droomstranden en het water is er zo blauw dat het bijna pijn doet aan je ogen. Pemba en Zanzibar zijn allebei paradijselijk en kiezen tussen deze twee eilanden is dan ook lastig. Karin, de reisexpert van Better Places die al jaren in Tanzania woont, vertelt wat de verschillen zijn.

Landschap: heuvelachtig Pemba of vlak Zanzibar?

Hoewel Zanzibar en Pemba maar honderd kilometer van elkaar liggen, zijn ze qua landschap totaal verschillend. Zanzibar is een vlak zandeiland, zonder heuvels en met hoge palmbomen langs de hele kust. Pemba is heuvelachtig en groen en een ritje over het eiland levert je prachtige uitzichten op. Qua landschap is Pemba afwisselender, al kunnen natuurliefhebbers op beide eilanden hun hart ophalen. In het binnenland van de twee eilanden zijn mooie natuurreservaten en weelderige kruidenplantages te vinden.

Cultuur: Zanzibar wint dankzij Stone Town

Een Afrikaanse mix van het Midden-Oosten, Marokkaanse koningssteden en het Cubaanse Havana: dat is Stone Town op het eiland Zanzibar. Dit oude stadje barst van de sfeervolle straatjes, drukke markten, een gezellige boulevard en leuke restaurantjes. Stone Town is zeker een dag waard en je mag het stadje niet missen als je op Zanzibar bent. Op Pemba is een dergelijke plek niet te vinden.

Sfeer: Pemba is ongerepter

Zanzibar is inmiddels een populaire toeristenbestemming. Het is nog steeds niet moeilijk om rustige plekken op te zoeken, bijvoorbeeld langs de oostkust, maar reizigers weten Zanzibar prima te vinden. Pemba is daarentegen nog onontdekt. Hier geen grote resorts langs de stranden, maar slechts een handjevol sfeervolle hotels en kleinschalige resorts. Dat maakt Pemba ook zo bijzonder. Op de stranden kom je geen verkopers of hippe restaurants tegen, maar volop rust en het gevoel alsof je de enige reiziger op het eiland bent.

Duiken: Pemba is de beste keus

Je kunt bij Zanzibar prima snorkelen en duiken, maar rond Pemba is het nóg beter. Rondom het hele eiland liggen gezonde, kleurrijke koraalriffen waar het barst van het onderwaterleven. Tussen oktober en april heb je zelfs de kans om walvishaaien en manta’s tegen te komen. Doordat de koraalriffen niet ver van de kust starten, zijn ook snorkelplekken op Pemba makkelijk toegankelijk.

Stranden: gelijkspel tussen Zanzibar en Pemba

De stranden op Zanzibar zijn over het algemeen mooier dan op Pemba. Zanzibar heeft ook veel meer strand om uit te kiezen. De hele kust bestaat uit witte zandstranden, terwijl Pemba veel mangroven heeft. Maar dat betekent niet dat Pemba geen mooie stranden bezit. In het noorden zijn ze bijvoorbeeld prachtig en kunnen ze de concurrentie met Zanzibar prima aan. De baaien zijn voorzien van spierwit zand, je komt bijna geen andere reizigers tegen en het water is er net zo intens blauw als op Zanzibar.

Prijs: Zanzibar wint

Pemba is duurder dan Zanzibar. Op Zanzibar is de concurrentie groter en kun je makkelijker betaalbare hotels vinden. Bovendien is een binnenlandse vlucht naar Pemba (vaak in een klein propellervliegtuig) een dure optie. Voor dat extra geld krijg je wel een unieke ervaring terug: een verblijf op een paradijselijk eiland waar relatief weinig andere reizigers voet zetten.

Zo reis je op Zanzibar en Pemba

Wil je graag een bijzondere reis door Tanzania maken en afsluiten op Zanzibar of Pemba? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met Karin, de lokale reisexpert die er al jaren woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.