Reizen binnen én buiten Europa kan gelukkig weer, maar voor sommige landen heb je wel een verklaring nodig dat je coronavrij bent als je een land binnenkomt: de zogenaamde non-covid19 verklaring. Om zo’n verklaring te krijgen moet je een PCR-test doen. Wij leggen je uit wat zo’n test is en hoe je hem kunt aanvragen, voor welke landen je zo’n non-covid19 verklaring nodig hebt en waar je op moet letten tijdens het reizen met zo’n verklaring. 

Reizen en een coronatest

Nu het vliegverkeer weer langzaam op gang komt blijft de angst voor nieuwe besmettingen heersen. Sommige landen eisen daarom een non-covid19 verklaring waarin staat dat je coronavrij bent. Zo’n verklaring ontvang je nadat je in Nederland een PCR-test hebt laten doen – de coronatest die de GGD ook gebruikt – en de verklaring mag uiteindelijk niet ouder dan tot 72 uur zijn als je aankomt in een land. 

Wat is een PCR-test?

First things first, wat is nou eigenlijk zo’n PCR-test en hoe gaat het testen in z’n werk? Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit je neus en keel, zoals ze dat bij de GGD ook doen. Zo’n test duurt in totaal maar 3 tot 5 minuten, waarna het wattenstaafje in een buisje naar een laboratorium wordt gestuurd. Binnen de 72 uur voor vertrek ontvang je een resultaat: positief of negatief. Als je negatief wordt getest betekent het dat je geen corona hebt en ontvang je per mail naast je testuitslag ook de non-covid19 verklaring waarmee je kunt reizen. 

Aanvullende antistoffentest

In bepaalde gevallen moet je naast een PCR-test ook nog een antistoffentest doen. Door middel van bloedonderzoek wordt er dan gekeken of er in je bloed antistoffen tegen het coronavirus aanwezig zijn. Voor de meeste landen is een non-covid19 verklaring genoeg, maar check de website van PCR-test welke eisen voor jouw bestemming gelden. Landen als Dubai, Marokko en Indonesië is het bijvoorbeeld verplicht om beide tests af te nemen. 

Voor welke landen heb je een non-covid19 verklaring nodig?

Check voordat je gaat reizen altijd de website van PCR-test om te controleren of er voor jouw bestemming een verklaring en/of antistoffentest nodig is. Dit kan natuurlijk dagelijks veranderen gezien de situatie in de wereld. Op het moment is een verklaring nodig voor de volgende landen: Aruba, Azerbeidzjan, Azoren, Bonaire, Brazilië, Cambodja, China, Curaçao, Cyprus, Dubai, Ethiopië, Gabon, Indonesië, Laos, Madeira, Marokko, Sri Lanka en Thailand. 

Hoe lang is een verklaring geldig?

Hoe lang een non-covid19 verklaring geldig is verschilt heel erg per land. Let allereerst goed op dat de verklaring nog geldig moet zijn als je aankomt op je bestemming. Reken dus je reistijd mee! Voor de meeste landen geldt een maximum van 72 uur na uitgifte van de verklaring, maar er zijn ook landen die maar een geldigheidsduur van 48 uur hanteren zoals Marokko. Sommige landen hebben juist weer een langere geldigheidsduur zoals China (120 uur) en Indonesië (168 uur).

Wat als je vlucht is vertraagd?

Er bestaat altijd een risico dat je vlucht is vertraagd of wordt omgeboekt naar een later tijdstip. Het kan dan zijn dat je het niet (meer) gaat redden om na de uitslag van de test binnen bijvoorbeeld 72 uur op je bestemming aan te komen. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je een nieuwe test moet laten doen als de geldigheidsduur is verstreken of dreigt te verstrijken. Check bij je luchtvaartmaatschappij of touroperator wat de consequenties zijn als je een nieuwe test in het buitenland moet laten doen. 

Een PCR-test aanvragen en kosten

Als blijkt dat je voor jouw bestemming een coronatest moet doen om een non-covid19 verklaring te krijgen dan kun je een test aanvragen op de website van PCR-test. Je kiest je reisbestemming en vult een vragenformulier in. Uiteindelijk kies je zelf een testlocatie in de buurt waar de test kan worden afgenomen. Wekelijks komen hier nieuwe locaties bij. Een PCR-test kost €109,95 en een antistoffentest kost €44,95. Je ontvangt per mail een non-covid19 verklaring in het Engels. 

Hoe zorg ik dat mijn uitslag op mijn bestemming bekend is?

In de meeste gevallen is het genoeg om de non-covid19 verklaring mee te nemen op reis zodat je hem op verzoek van de luchtvaartmaatschappij of de lokale autoriteiten kunt laten zien. De uitslag is dus niet standaard bekend op je bestemming want deze gegevens worden niet gedeeld. Voor Aruba, Madeira en Curaçao moet je de verklaring uploaden als je de aanvraag van je immigratiekaart doet. 

Op de website van PCR-test kun je meer informatie vinden over de verschillende testen, de regels per land en de testlocaties.