Paaseiland bezoeken? Deze 10 dingen mag je niet missen!

Paaseiland, een mysterieus eiland dat een gebied beslaat ter grootte van half Rotterdam. Waar het eerstvolgende bewoonde gebied op 6 uur vliegafstand zit en waar wereldberoemde stenen figuren mysteries vormen die wij tot de dag van vandaag nog niet hebben ontrafeld. Met één been in Zuid-Amerika en één been in Polynesië nodigt Paaseiland bezoekers uit om de hoogtepunten van deze onontdekte bestemming te verkennen. Vaak lees je dat backpackers Paaseiland overslaan omdat het te duur is. In onze ogen erg zonde en onnodig, want met de juiste tips bespaar je op je budget en is het best te doen. Lees op Backpackenzuidamerika.nl de beste tips om een verblijf op Paaseiland betaalbaar te maken. Wij verzekeren je dat iedere euro die je uitgeeft voor een bezoek aan Paaseiland meer dan waard is. Wat je ogen te zien krijgen is namelijk onbetaalbaar.

1. Geschiedenis van de Moai’s ontdekken

Paaseiland is in zijn geheel omgedoopt tot UNESCO werelderfgoed en archeologisch gebied. Het gehele eiland is hierdoor één groot openluchtmuseum. Dit geeft je de perfecte kans om de geschiedenis van de mysterieuze Moai’s te ontdekken. Niet door middel van boeken en wikipedia-pagina’s maar door in de voetstappen te treden van de voorouders die het beleefd hebben.

2. Onder water op zoek naar Moais

Ben je een liefhebber van de onderwaterwereld? Trek dan je flippers maar aan. Vanaf Hanga Roa kan jij je namelijk opgeven bij een van de vier duikscholen die je al snorkelend of duikend kennis laten maken met schildpadden, verschillende tropische vissen en zelfs een Moai beeld die op de bodem rust.

3. Een traditioneel Polynesische dansshow

Als je eenmaal de Polynesische Driehoek betreed, is het bijwonen van een Polynesische dansshow een absolute must. Een veelbelovende avond waarin trotse Rapa Nui’s (inwoners van Paaseiland) fascinerende mythes vertellen in de vorm van dreunende trommels, swingende heupen en tropische bloemenkransen.

4. Hiken op Terevaka, Paaseiland’s hoogste punt

Met een hoogte van 507 meter is de Maugna Terevaka het hoogste punt van het gebied. Het is tevens een van de drie hoeken van het driehoekige eiland. Dit is waar een ingewikkeld systeem van grotten, vulkanen, kraters en lavabuizen samenkomt tot een schitterend geheel. Trek de wandelschoenen aan en vertrek op tijd om de North Walk wandeling langs de gehele Noordkust af te leggen, van Hanga Roa tot Anakenastrand.

5. Dobberen in de Grote Oceaan aan het Anakena strand

Het enige strand van Paaseiland. Scoor hier jouw Instagram-momentje op een parelwit strand aan turquoise gekleurd water. Anakena is de plek waar locals en toeristen hun rust zoeken in de schaduw van Moai’s en palmbomen.

6. Polynesisch eten in Hanga Roa

Hanga Roa is het enige dorp van Paaseiland. Hier vind je het vliegveld, alle restaurants, winkels, bars, diving shops, toeristenbureaus en autoverhuurders van het eiland. De restaurants zijn voor het grootste deel gelegen aan de kust en bieden een uitgebreid menu waar tropische ingrediënten en vers gevangen vis samenkomen tot traditionele Polynesische gerechten.

7. Moai’s uitgraven op de Rano Raraku

Rano Raraku is een vulkaan die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Paaseiland. Dit is namelijk de groeve waar alle Moai beelden uit zijn gesneden om vervolgens vervoerd te worden naar de kust. Het is een mooi gebied waar uitgestrekte groene heuvels overgaan in een rotsachtige kust terwijl paarden in kuddes langs galopperen. Vandaag de dag is de groeve een van de populairste bezienswaardigheden van het eiland vanwege de ontelbaar veel oude Moai’s die uit de vulkaan zijn gesneden maar de kust nooit hebben gehaald.

8. Orongo en de Rano Kao vulkaan bezoeken

Op de Rano Kao vulkaan kom je in aanraking met een ander tijdperk dan dat van de Moai’s; het Birdman tijdperk. Neem een 2 à 3 urige wandeling de Rano Kao vulkaan op om je hier te laten verbazen over het surrealistische uitzicht op de krater die door de jaren heen haar eigen ecosysteem ontwikkeld. Als je vervolgens om de krater heen loopt kom je terecht bij het Orongo dorp, waar heilige Birdman tradies generaties lang werden nageleefd. Het volledige dorp is gerenoveerd en, tot de dag van vandaag, goed onderhouden.

9. De zon zien op- en ondergaan

Begin en eindig je dag met een schouwspel van moeder natuur. In de ochtend trekt de menigte voor zonsopgang naar Ahu Tongariki. Dit is de enige Ahu met maar liefst 15 gerenoveerde Moai’s die je, in de achtergrond, de hemel tonen die langzaamaan van kleur naar kleur verandert totdat de zon de Moai’s oplicht. Sluit je dag vervolgens af met een minstens net zo mooie zonsondergang op Tahai. Dit is waar locals en toeristen iedere namiddag samenkomen, met een kopje thee en een camera, om te genieten van een uitzicht op een gekleurde hemel terwijl de zon ondergaat achter de vijf Moai beelden.

10. Een rondje om het eiland met de scooter/auto

Populaire tours op Paaseiland brengen je in één of twee dagen langs alle hoogtepunten van het eiland maar wij raden aan een scooter of auto te huren om het eiland op eigen tempo en met eigen dagindeling te verkennen. Wil je meer achtergrondinformatie te weten komen tijdens je avontuur rond het eiland? Download dan de digitale reisgids: A Companion To Easter Island. Dit boek vertelt je, per bezienswaardigheid, de historie en het verhaal en wordt door veel tourgidsen gebruikt.

Paaseiland brengt het beste van Polynesië en Zuid-Amerika samen op een klein eiland waar je voor even deel uitmaakt van de mystiek en mysterie van dit tropische eiland in het midden van de oceaan. Een bezoek aan dit land zal je dan ook altijd bijblijven.