Lviv, aanstaande trekpleister van Oost-Europa

Het oosten van Europa wordt steeds populairder bij toeristen. Werden steden als Boedapest, Praag en Berlijn in de jaren ‘80 alleen aangedaan door thrillseakers, tegenwoordig vliegen lowbudget maatschappijen steeds regelmatiger op nieuwe bestemmingen. Met de trein kun je de ene grens na de andere passeren en je vergapen aan een cultuur die de oudere generatie reizigers alleen maar van TV kent. Een van die nieuwe bestemmingen is Lviv in het authentieke Oekraïne.

Veilig

Nu geeft de naam ‘Oekraïne’ toeristen de laatste maanden een bittere smaak in de mond. Gewelddadige demonstraties tegen de ex-president, de Russische annexatie van de Krim en de crash van vlucht MH17 hebben de toch al niet zo florissante toeristensector afgebrokkeld. Maar dan ben je nog nooit in Lviv geweest! Deze stad ligt in het westen van Oekraïne, tegen de grens met Polen en is honderden kilometers verwijderd van al het rumoer.

Lviv bezienswaardigheden

Authentiek

Hoewel Lviv lange tijd in Poolse handen is geweest doet de stad veel oorspronkelijker aan dan vergelijkbare steden vlak over de grens. Waan je rond in een stad waar geen enkel monumentaal pand is opgeknapt, laat je overdonderen door de pracht en praal van talloze orthodoxe kerken, drink een koud glas Tsjernigivskje op een terrasje of ga uit eten in een van de vele buitenlandse tentjes. Ben je niet bang om het koud te krijgen? Ervaar dan idyllische Oost-Europese taferelen als je in de winter over de overdekte markt loopt waar de geharde inwoners hun koopwaar uitstallen. Van smaakvolle kazen en flinke lappen vlees tot fruit en sterke drank. Wist je trouwens dat de stad bekend is vanwege haar koffie-industrie? Vergeet dus niet om een zakje ruwe bonen van deze godennectar mee naar huis te nemen!

Goedkoop

Oekraïne behoort niet tot de eurozone en dus is verblijf en vervoer niet duur. Zo kost in Lviv een buskaartje maar € 0,18 en overnacht je voor slechts € 13,- p.p. per nacht in een hotel dat meer wegheeft van een operagebouw. Een uitgelezen kans als je net naar een festival bent geweest en nu wel weer eens een gewoon bed wilt ervaren. De hele binnenstad staat bovendien op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is nog nauwelijks toeristisch te noemen. Szigetgangers en eurotrippers, jullie weten waar je moet zijn komende zomer!

Lviv Oekraïne

Praktische tips

  • Lviv is vanuit Nederland het makkelijkst te bereiken met LOT Polish Airlines vanaf Brussel Zaventem, met een tussenstop in Warschau. (Nacht)treinen naar Lviv vertrekken vanuit onder andere Boedapest, Boekarest en Sofia.
  • Oekraïne is geen lid van de Europese Unie; een paspoort is dus een vereiste.
  • Pin niet te veel geld, je kunt op het vliegveld alleen geld terugwisselen als je een Oekraïens paspoort bezit.
  • In Oekraïne wordt geen Kerstmis gevierd, maar de Oost-Europese variant ‘Djed Moroz’ (‘Grootvadertje Vorst’). Dit feest vindt plaats op 31 december; kijk dus niet raar op als je halverwege januari nog een stad in kerstsferen aantreft.

Check voor de beste vliegticketdeals Cheaptickets.nl