Waar ga je heen, als gepassioneerd avontuur en natuurliefhebber, als je eens iets anders wilt beleven dan Azië, waar toch de meeste backpackers heen gaan. Tanzania! Een prachtig ongerept stukje wereld, met interessante cultuur, oneindige natuur en een breed scala aan dieren. Het hoogtepunt van een bezoek aan Tanzania is de safari. Als je kiest voor een 6-daagse safaritrip, is de kans groot is dat je de meeste dieren zult zien. Het spotten van wildlife is namelijk helaas niet in te plannen.
Schema
Dag 1: Arusha naar Tarangire National Park
Dag 2: Tarangire naar Serengeti National Park
Dag 3: Serengeti National Park
Dag 4: Serengeti National Park – kans op de grote migratie
Dag 5: Ngorongoro Crater
Dag 6 : Terug naar Arusha
Tarangire National Park
Langs de rivier de Tarangire ligt het Tarangire National Park. Een lang, smal park op ongeveer anderhalf uur rijden van Arusha. Als je het park binnenrijdt zie je een geweldige Baobabboom, omringd door vele soorten vogels. Dit park heeft afwisselende hoogtes, vergezichten en prachtige bomen, waardoor je niet alleen verliefd wordt op alle mooie dieren, maar ook op de prachtige omgeving. In dit park spot je meteen honderden olifanten, impala’s en andere hertachtigen, zebra’s, giraffes en vele vogels. Je weet soms niet waar te kijken, want je bent natuurlijk bang dat dit de enige dag is dat je al dat moois ziet, dus neem vooral genoeg memory cards mee!
Kamperen in Tarangire
Na zo’n gamedrive door het park en minstens 500 foto’s verder, ga je terug naar de campsite voor die avond. Als je op safari gaat, heb je de keuze te verblijven in een lodge of een tent te midden van alle dieren. Deze tent dien je wel zelf op- en af te breken, maar ook dat heeft z’n charme en hoort er gewoon bij. TIP: maak er een wedstrijdje van met je reisgenoten wie de tent het snelste op kan zetten, zorgt voor de grootste lol. De campsite is een klein stukje afgebakend gebied, met een ‘kookeiland’ en toiletvoorzieningen en plek voor zo’n 10-15 tentjes. Afgebakend is een groot woord, in Tanzania betekent dat gewoon dat je mag lopen tot de vlag, daarna is het gevaarlijk en op eigen risico.
Als je op safari gaat en kiest voor de tentvariant, gaan er twee man van de betreffende organisatie mee: één kok en één gids. De gids doet overdag de gamedrives en de kok zorgt voor het heerlijke ontbijt, lunch-to-go en een gevarieerd 3-gangen diner als je terugkomt. Super goed geregeld! Ook leuk dat er ’s avonds vaak ruimte is voor een klein ‘kampvuurtje’. Neem vooral je reisspelletjes mee en wellicht ook een lekker drankje om warm te blijven tijdens de frisse avonden/nachten.
De nacht
Tijdens een safari sta je vaak heel vroeg op (07:00 uur), maar lig je ook weer vroeg (gemiddeld 21:00 uur) in bed. De dieren zijn het meest actief en zichtbaar tijdens de zonsopkomst en uurtjes erna en tijdens de schemer. Dit is wel handig om te weten en om geen verkeerde verwachtingen te krijgen, je gaat geen feestje bouwen in the wild en je wilt de dieren niet te veel storen. Ook vroeg naar bed gaan heeft z’n charme, lekker in je warme slaapzak kruipen en nog even een boekje lezen met je zaklampje aan, wachtend op de dierengeluiden in de verte.
Voor je je klaarmaakt voor het slapen gaan is het wel van belang naar het toilet te gaan, omdat je er ’s nachts beter niet meer uit kunt gaan. De gids geeft je een instructie en benadrukt hoe je altijd alert moet zijn op wilde dieren die rond kunnen lopen. Schijn eerst je zaklamp in de verte en zoek naar rode ogen. Rode ogen betekent dat er een dier is en dat je beter even kunt wachten. Als iedereen van de campsite in hun tent ligt, is het stil en donker. Maar als je goed luistert, hoor je het gekke gegiebel van de hyena’s op de achtergrond, leeuwen die brullen en krijg je minimaal licht van de maan en de sterren. Een kippenvelmomentje. Als je een diepe slaper bent, zou je kunnen zeggen “zet je wekker om 03:00 uur ’s ochtends”. Grote kans dat als je dan je ogen open doet, er verschillende dieren voor je tentje staan te eten: herten, zebra’s, everzwijnen. Heel bijzonder om dat zo vanuit je tentje, op een paar meter afstand, te kunnen aanschouwen. Daar gaat je nachtrust.
De volgende ochtend word je gewekt door de opkomende zon, de vogels die fluiten en de heerlijke, frisse ochtendgeur. Een mooi moment, als je zo vroeg opstaat dat het dauw nog op de grond ligt, je een mistige waas in de verte ziet en de dieren op de achtergrond.
Serengeti National Park
Serengeti betekent letterlijk ‘eindeloze vlaktes’. Je kan er dagen rondrijden en geen mens tegenkomen. Wel zie je het landschap veranderen om de zoveel uur, van extreem dor en droog naar grasgroen, en als je geluk hebt kom je een Masai-krijger tegen die met zijn kudde aan het trekken is. Deze jongens wordt op jonge leeftijd (jaar of 8) al geleerd alleen te trekken met hun kudde.
De wilde dieren
Maar natuurlijk gaat het om alle dieren die je onderweg spot als je gelukt hebt: leeuwen, struisvogels, olifanten, hyena’s, luipaarden, maar ook grote groepen gieren die lekker aan het eten zijn van een dode wildebeest. Als je rond de maanden juli – september naar Tanzania reist, kan je op zoek gaan naar de migratie, de grote trek van de wildebeest. Bij deze migratie verplaatsen ongeveer anderhalf miljoen planteneters zich omwille van de droogte vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Daarbij moeten ze de rivier de Mara oversteken.
Wat je dan ziet zijn vlaktes vol met deze dieren, lekker aan het grazen, vergezeld van hun metgezel de zebra. Er is één leider die uiteindelijk bepaalt waar ze de rivier gaan oversteken. Maar voor ze oversteken moeten ze eerst 5 keer heen en weer rennen, om goed te onderzoeken waar het veilig is over te steken. Het lijkt wel een toneelstuk. Ze staan allemaal in een soort van rij, wachtend tot de leider begint met rennen. Als de leider gaat rennen, dan volgt vanzelf de rest. Heuveltje af naar de waterlijn, dan stoppen ze daar ineens…nee toch niet het goede stuk, heuveltje weer op. Wachtend…weer een stuk verder rennen. Erg hilarisch om te zien. Maar als ze dan het perfecte stukje hebben gevonden om de rivier over te steken, dan gaan ze daar ook met z’n allen volledig in op. Ze springen het water in alsof hun leven er vanaf hangt, echt een scène zoals je ziet op National Geographic. Als die hele kudde dan vol overgave de rivier oversteekt, lijkt het alsof ze gewoon doorgaan tot iedereen aan de overkant is, maar dat is niet zo. Doordat ze zo goed om hun heen kunnen kijken, kunnen ze gevaar zoals een krokodil goed spotten en stoppen met de oversteek. Eenmaal een krokodil gespot, durven ze niet zo maar meer over te steken om bij de rest van de kudde te komen. Ze kunnen gerust 10 keer heen en weer rennen naar de waterlijn om te kijken waar het kan en in de tussentijd hoor je ze met elkaar communiceren.
De wildebeest onderling, maar ook de zebra’s en de wildebeest. Deze reizen samen, want de zebra’s hebben een beter zichtvermogen en de wildebeest kunnen goed om zich heen kijken als ze aan het grazen zijn om zo gevaar in de gaten te houden. Ze helpen elkaar om uit de klauwen te blijven van de leeuwen.
Kamperen Serengeti
Het overnachten op de campsite in de Serengeti kan spannend zijn. De tenten zijn opgesteld aan de voet van een enorme rotspartij, waar vaak leeuwen op worden gesignaleerd: ’s nachts, maar ook overdag! Je moet altijd alert zijn, want overdag hangen er ook veel grote baboons rond. Meestal zijn ze lui en hangen ze een beetje op het dak in de zon, maar het blijven wilde dieren. Wat handig is tijdens een safari, zijn babywipes. Als je dan ’s avonds niet meer naar het toiletgebouw durft te lopen, kan je gewoon naast je tentje plassen. Het is ’s avonds gelukkig heel erg donker. Back to nature, right!?
De Ngorongoro-krater
De Ngorongoro-krater is de grootste intakte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Een prachtig groot gebied, wat het totaalplaatje compleet maakt door het hoogteverschil en de vele kleuren in het landschap: een watertje, de bergwand op de achtergrond, de zebra’s, everzwijnen en vogels bij elkaar. In de buurt van deze krater, op een veilig plekje, uitkijkend op een meertje waar de nijlpaarden aan het badderen zijn, is een prachtige plek, waar veel organisaties hun laatste picknicklunch organiseren. Een hele mooie afsluiting van een onvergetelijke safari!