Vrijwilligerswerk

Een goede manier om Cambodja en vooral de bevolking goed te leren kennen is door vrijwilligerswerk te doen. Er is grote vraag naar vrijwilligers die in weeshuizen willen werken. Echter zit dit zo mooi klinkende verhaal soms iets anders in elkaar. Er zijn ”weeshuizen” die naar ouders van arme gezinnen gaan en daar een deal sluiten. Ze beloven dat het kind Engelse les krijgt genoeg te eten. De ouders moeten vervolgens op papier afstand doen van hun kind. Later krijgen ze hier vaak spijt van maar dan is het te laat. Vervolgens is er dus een weeshuis met een aantal ”wezen” en gaan ze vrijwilligers werven die goed geld opbrengen. Het is moeilijk om te zien welke weeshuizen echte weeshuizen zijn. Mocht je zin hebben om Engelse les geven, sport activiteiten te organiseren of medische hulp te bieden is dan is Stichting Cambodia-Dutch een echte aanrader.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze stichting draait volledig op de inzet van vrijwilligers zowel in Nederland als in Cambodja en het is erg goedkoop om hier een aantal weken mee te helpen op een van de dorpen. Andere organisaties vragen vaak de meest bizarre bedragen van 900 tot 1800 euro voor vier weken en deze Stichting vraagt maar 360 euro voor vier weken. Je kunt hier ook terecht voor je buitenlandstage. Ze bieden ontwikkelingshulp in twee communes in de buurt van Siem Reap en Phnom Penh.

Angkor

De hoofdreden voor een bezoek aan Cambodja is bij veel mensen toch wel de tempels van Angkor. Over een gebied van 40km2 vind je vele prachtige tempelruïnes die je niet mag missen als je naar Cambodja gaat. Honderden jaren terug, toen London nog geen 40.000 inwoners had, was dit een stad met meer dan 1 miljoen inwoners. De tempels bezoek je vanaf de nabij gelegen plaats Siem Reap. Deze stad is totaal ingericht op toeristen met genoeg accommodatie en restaurantjes voor elk budget. Sommige hotels zou je net zo goed in Las Vegas kunnen tegenkomen maar gelukkig zijn er ook zat plekken waar je nog voor enkele dollars kunt overnachten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De fiets is een leuke manier om naar de Tempels van Angkor te verkennen. Vanaf Siem Reap naar Angkor Wat is het ongeveer 6 km en de wegen in het Angkor complex zijn in goede staat. Een fiets huren kost tussen de $2 – $3 per dag.  Een andere optie is om een moto te huren. Een moto is en motor met chauffeur die je huurt voor de hele dag en hij brengt je dan van tempel naar tempel. Een moto huren kost zo’n $10 dollar per dag. De meest voorkomende manier is een Remork, de Cambodjaanse variant op de tuk tuk. Het is een soort koetsje achter een moter. Een Remork heeft het voordeel dat je overdekt zit en beschermd bent tegen de zon en regen. Een Remork huren kost ongeveer $15 per dag.

Koh’s

Koh betekent letterlijk eiland. Pas sinds enkele jaren zijn de prachtige Cambodjaanse eilanden ontdekt door reizigers. Er zijn veel kleine eilandjes die bijna geheel onbewoond zijn. Op sommige van deze eilanden zijn mensen een guesthouse begonnen en kun je nog voor enkele dollars een hutje aan het strand krijgen. Het grootste eiland is Koh Rong. Dit eiland is zo groot als Hong Kong en tot nu voorheen waren er alleen een paar visserdorpjes aan het strand en enkele guesthouses. Dit eiland wordt steeds bekender en er wordt steeds meer gebouwd. Het gehele eiland is in handen van The Royal Group, zij hebben grote plannen om hier wegen aan te leggen, casino’s en hotels te bouwen en ze zijn al op zoek naar investeerders voor een vliegveld. Over 10 jaar is dit waarschijnlijk de nieuwe hotspot van Azië. Ondanks het toenemende toerisme is dit erg leuke plek met een laid back sfeer. Zoek je een leuke plek om te slapen lees dan hier onze tips voor leuke guesthouses en hostels in Cambodja.

Tuol Sleng & The Killingfields

Hoewel Cambodja erg veel killing fields heeft is Choeung Ek de meest bekende. Deze killing fields liggen net buiten de hoofdstad Phonm Penh. De mensen die zijn vermoord door de Rode Khmer werden in deze massagraven begraven. De meest verschrikkelijke dingen zijn hier gebeurd. Op het terrein staat een grote stupa met daarin meer dan 8000 schedels als memoriaal aan de gebeurtenissen. Om een goed beeld te krijgen van wat hier allemaal is gebeurd krijg je een audiotour bij de entree. Deze is verkrijgbaar in bijna alle talen waaronder ook in het Nederlands. De entree kost $6. Je kunt de killing fields goed bezoeken in combinatie met het Tuol Sleng Museum. Voor ongeveer $12 huur je een tuk tuk die je naar beide brengt en daar wacht tot je klaar bent.IMG_1307

Het Tuol Sleng Museum in Phnom Penh is beter bekend onder de naam S-21. De voormalige universiteit werd door de Khmer Rouge omgetoverd tot martelgevangenis waar de meest gruwelijke gebeurtenissen plaatsvonden. In het museum wordt vooral aan de hand van foto’s getoond aan welke gruwelijkheden gevangen werden aangedaan. De angst is in hun ogen af te lezen en een bezoekje aan deze gevangenis zal je zeker niet onberoerd laten. Een bezoekje met kinderen zal je dan ook even moeten overdenken. Entree $7

Een gezellig guesthouse om te in Phnom Penh te verblijven is 11 Happy. De eigenaar is Nederlands en heeft een plek gecreëerd waar elke avond op het dakterras een goede backpackers’ sfeer hangt. Ook zit er een soort bioscoop onder waarvoor je een dagticket kunt kopen voor $3,50. Ze hebben kamers en dorms tegen scherpe prijzen.

Reisinfo

Beste reistijd: November t/m Februari. Buiten deze maanden ook prima te doen.
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Vliegtickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com

cambodja