Bergtoppen zoals je ze nog nooit gezien hebt, een overheerlijke keuken en een mix van culturen met ‘the best of all worlds’. De Dolomieten in Italië bieden de diversiteit van prachtige landschappen voor de natuurliefhebbers en wintersporters, maar tegelijkertijd kan je ook heerlijk genieten van het culinaire aspect. En dat alles op 1,5 uur vliegen vanaf Nederland. Hieronder een lijstje van zaken die je echt niet kunt missen als je naar de Dolomieten gaat.

Lago di Braies

Het Braies meer in het noorden van de Dolomieten is prachtig in de zomer maar zeker ook in de winter. Een fantastische wandeling om het meer met adembenemende uitzichten, de schattige kerkjes onderweg naar het meer toe, of in de winter langlaufend het meer oversteken: Er zijn zo veel redenen om dit meer niet te laten ontbreken aan je lijst van bestemmingen.

lago_di_braies-2

Drei Zinnen

De drie bijzondere rotsen zijn erg indrukwekkend om te zien maar vooral ook de hike er naartoe biedt zoveel fantastische uitzichten. In de zomer periode kan het wel erg druk worden, dus ga vooral lekker vroeg op pad. In de winter zal je al snel een van de weinigen zijn, dus voor de echte avonturiers is dat wel een toffe uitdaging; zorg voor goede snowboots!

tre_cimestre_cimes-2

Val Gardena

Er zijn in Europa natuurlijk ontzettend veel skigebieden om uit te kiezen, maar bijna nergens vind je de bijzondere uitzichten die de Dolomieten je bieden. Dit gebergte staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoed lijst. Val Gardena is zo’n voorbeeld waarbij je de skilift uitstapt en meteen geconfronteerd wordt met de meest waanzinnige vormen van bergen. En je kan er ook nog eens heerlijk skiën en eten.

val_gardenaval_gardena-2

Puez Odles

Dit prachtige berggebied is toch wel het paradepaardje van de Dolomieten. Het gebied is toegankelijk vanuit veel verschillende zijden, wat het zo enorm divers maakt. Iedere kant heeft zo zijn eigen unieke uitzicht en er zijn genoeg wandelpaden die je continu laten verbazen over de mooie omgeving.

puez_odles-2puez_odles

Bergweggetjes

Voor de een is autorijden in de bergen erg spannend, voor de ander is het een fantastisch avontuur. Eigenlijk wil je in een gebied zoals de Dolomieten niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, maar voor degenen die het te ver vinden om vanaf Nederland met de auto te komen, is het een hele goede oplossing om in Milaan of Venetië na aankomst met het vliegtuig een auto te huren. Dit kan relatief goedkoop bij een aantal verschillende maatschappijen op het vliegveld, al is het zeker aan te raden om van tevoren te boeken om kosten te besparen. Overweeg ook goed of je het de moeite vindt om een extra verzekering af te sluiten, aangezien deze naar verhouding behoorlijk prijzig zijn! Om nog eens heel veel kosten te besparen, kan het voor de extra avontuurlijke mensen een goede oplossing zijn om in de auto te overnachten, in plaats van in een hotel. Een iets grotere auto is dan wel een aanrader.

bergweggetjes

Dolomieten in de winter

Eigenlijk zou je de Dolomieten op z’n minst 2x moeten bezoeken. Wanneer je hier in de winter bent, zul je namelijk zoveel andere uitzichten ervaren dat het wel een ander gebied lijkt! Naast de wandeltochten door de sneeuw, biedt de winter je ontzettend veel mogelijkheden om gebruik te maken van de duizenden kilometers aan skipiste. De Dolomiti Superski strekt zich uit door de hele Dolomieten en zeg nou zelf: hoe tof is het om te genieten van de poedersneeuw met dit soort bergen als achtergrond! Een aanrader qua route is de ‘Giro delle Cime’ in het gebied Sexten. Deze route in het noorden van de Dolomieten bestaat uit meer dan 41 pistes die mooi in elkaar overlopen, waar je dan ook een hele dag kan genieten van prachtige uitzichten, terwijl je ook echt een route aflegt, in plaats van de hele dag hetzelfde stuk te skiën. Aan het einde van de route kan je met een gratis skibus weer terug naar het startpunt. Meer informatie over de Dolomieten en Zuid-Tirol kan je hier vinden.

dolomieten_in_de_winter-2dolomieten_in_de_winter-3