Vijf tips voor duurzaam reizen op Cuba

Duurzaam reizen klinkt misschien ingewikkeld, maar het is gemakkelijker dan je denkt. Door regelmatig een verantwoorde keuze te maken voor accommodaties of tours, zorg je dat de mensen en de natuur op je reisbestemming profiteren van je bezoek. Ga je naar Cuba? Reisexpert Julio van Better Places geeft je vijf tips voor een duurzame reis over dit unieke eiland.

Havana - Another Classic dsc06384

#1 Slaap in casas particulares bij de Cubanen thuis

Je kunt kiezen voor een verblijf in een standaard hotel, maar bij Cubanen thuis logeren is veel leuker. Je slaapt dan in een casa particular, een gewoon huis waar ook een familie woont. Je hebt je eigen kamer, douche en toilet en je krijgt een goed beeld van het leven van een Cubaans gezin. De gastvrouw kookt graag een lekkere maaltijd voor je, vaak veel beter dan in een restaurant. Logeer je in een casa particular, dan weet je bovendien zeker dat je geld bij de lokale bevolking terecht komt. Er zijn casas in alle soorten en maten: van koloniale herenhuizen in Trinidad tot eenvoudige bungalows in Viñales.

dsc05735 dsc06312 cuba

#2 Ontdek het echte Trinidad met de bici-taxi

In het prachtige stadje Trinidad kun je uren wandelen en je vergapen aan de kleurrijke koloniale straatjes. Wil je meer zien van Trinidad dan alleen de bekende highlights, kies dan voor een duurzame bici-tour. Je stapt in een fietstaxi en een lokale gids laat je graag de levendige buitenwijken van Trinidad zien. Een mooie kans om scholen, tabaks- en sigarenfabrieken en keramiekwerkplaatsen van dichtbij te bekijken. Deze tour geeft je een bijzonder beeld van het dagelijkse leven op Cuba.

Havana - Bici taxi's dsc06254

#3 Maak kennis met het werk op de tabaksvelden

Het gebied rond het dorpje Viñales is één van de hoogtepunten van Cuba. De groene tabaksvelden en het grillige karstgebergte zijn bijzonder geschikt voor het maken van mooie paardrijdtochten. Een wandeling langs de tabaksvelden, onder begeleiding van een lokale sigarenboer, mag je ook niet missen als je in Viñales bent. De boer vertelt je uit eerste hand alles over het produceren van tabak en de sigarenindustrie en laat je zien hoe sigaren gemaakt worden. Daarnaast leer je meer over de lokale religie, gewoontes en gebruiken op het Cubaanse platteland. Aanrader!

duurzaam dsc05788

#4 Leer salsadansen van de locals

Ga je naar Cuba, dan word je vrijwel zeker gegrepen door de muziek. Uit openstaande ramen waaien warme salsaklanken en op pleintjes laten Cubanen hun beste salsamoves zien. Ben je benieuwd of jij ook aanleg hebt voor het dansen van een soepele salsa? In Trinidad kun je een salsaworkshop volgen, waarbij je les krijgt van een lokale danser. Ben je geen danser, dan kun je ook workshops doen op het gebied van percussie en keramieken. Dat is niet alleen erg leuk, maar je steunt er ook lokale ondernemers mee. Extra belangrijk in communistisch Cuba, waar een eigen bedrijf runnen een grote uitdaging is.

Holguin - Street festival dsc06492

 # 5 Loop de eco-trail naar de Javira-waterval

Cuba is beroemd om haar sfeervolle stadjes, oude Amerikaanse auto’s, mojito’s en salsamuziek. Maar ook qua natuur heeft het land veel te bieden. Vlakbij Trinidad, aan de voet van de Guamuhaya-bergen, ligt het natuurpark El Cubano, waar je alles kunt leren over Cubaanse flora en fauna. Er loopt een eco-trail door het park, dat de natuur zo min mogelijk verstoort en uiteindelijk leidt naar de mooie Javira-waterval. Je kunt hier prima zwemmen, lekker fris na een warme wandeling.

Zo reis je duurzaam over Cuba

Wil je in korte tijd veel zien van Cuba en ben je op zoek naar een bijzondere reis met veel aandacht voor duurzaamheid? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bovendien brengt Better Places de CO2-uitstoot van je hele reis in kaart en compenseert die met een Gold Standard kooktoestellenproject in Ghana, waarbij traditionele kooktoestellen vervangen worden door meer zuinige apparaten. Zo kun je met een gerust gevoel op reis.