Indonesië telt zo’n 17.500 eilanden. De bekendste en grootste eilanden zijn Sumatra, Java, Bali, Lombok, Flores, Sulawesi, Papoea, de eilandengroep de Molukken en Borneo (het Indonesische deel heet Kalimantan). Op elk groot eiland kun je wel een maand doorbrengen zonder je te hoeven vervelen. Kiezen tussen deze eilanden is natuurlijk enorm moeilijk want ieder eiland heeft zijn eigen bezienswaardigheden. Wellicht dat deze bucket list je kan helpen!

#1 Ontdek de dodencultuur van Tana Toraja -Sulawesi

De Toraja in Centraal Sulawesi hebben misschien wel de meest bizarre cultuur van Indonesië. Ze zeggen zelf: “We leven voor de doden”. Jarenlang wordt al het geld van de familie opzij gezet, om de overledene een grote begrafenisceremonie mee te geven. Er komen soms wel duizenden mensen op bezoek en de ceremonie duurt dagen. Totdat er genoeg geld is voor de ceremonie, wordt de overledene gemummificeerd en in huis bewaard. Dit kan wel 20 jaar duren! Er wordt net gedaan alsof de overledene nog leeft, zo wordt er bijvoorbeeld een bord eten op de grafkist gezet. Ook de rotsgraven met de Tau-tau poppen, de hangende graven en de babyboom zijn bijzonder om te zien.

1 Sulawesi, Tana Toraja, Traditionele 3huizen1 Sulawesi, Tana Toraja, Tau-tau poppen3

#2 Spot orang-oetans in de jungle van Sumatra of Kalimantan

Orang-oetans komen maar op 2 plaatsen ter wereld voor. Dit is op de eilanden Sumatra en Borneo. Op Sumatra kun je met een gids door de jungle wandelen. Op Kalimantan ga je enkele dagen met een boot de rivier op. Vanaf het dek door de jungle varen en dieren spotten, dat is wel heel erg relaxed! Tip voor duurzaam reizen: Wat je ook doet, raak nóóit een orang-oetan aan. Je kunt een ziekte overdragen en de dood van het dier op je geweten hebben.

Baby-Orang-Utan-e14152016492836

#3 Zie de zon opkomen vanaf de Borobudur – Java

De Borobudur is het grootste religieuze gebouw van Zuidoost-Azië. De Boeddhistische stoepa is meer dan 1200 jaar oud en pas in de 19de eeuw herontdekt. Onder het puin van een vulkaanuitbarsting en overwoekerd door de natuur lag een ware archeologische schat! Pas sinds 1983 is de Borobodur gerestaureerd. De stoepa is echt enorm met een basis van 124 bij 123 meter en 9 verdiepingen hoog. De weg naar boven staat symbool voor de weg die een boeddhist moet afleggen om het Nirwana te bereiken. Bereik zelf het Nirwana door te slapen in het hotel bij de Borobudur. Hierdoor kan je in alle rust, zonder hordes toeristen de zon zien opkomen vanaf de Borobudur!

borobudur javaIMG_7108

#4 Spot de Komodo varaan op Flores

De Komodo varaan stamt uit de oertijd. Dit dodelijke dier stamt uit hetzelfde tijdperk als de dinosaurus en heeft 100 miljoen jaar evolutie overleefd. Hij wordt ook wel een ‘draak’ genoemd, maar in feite is het een uit de kluiten gewassen hagedis van 3 meter lang en 100 kilo zwaar! De Komodo varaan komt alleen voor op de kleine eilanden van het Komodo Nationaal Park voor de kust van Flores. Samen met een ranger, slechts gewapend met een stok, kun je over de eilanden Komodo en Rinca wandelen. De komodo varaan ligt vaak roerloos in de zon. Kijk dus uit waar je loopt, want een beet van de komodo is dodelijk!

4 Komodo, Komodovaraan3_

#5 Beleef een tempelceremonie op Bali

Bali wordt het eiland met de 1000 tempels genoemd. Ieder dorp heeft minstens 3 tempels en ook de meeste huizen hebben een eigen familie tempel. Het Balinees-Hindoeïsme is doordrenkt in de hele way of life van de Balinezen. Overal vind je kleine offer altaartjes en bloemenoffers op straat. De Balinezen geloven in reïncarnatie en doen dus alles om de goden te behagen en ‘good karma’ te verkrijgen. Als je je correct kleedt voor een Balinese tempelceremonie, ben je welkom om deze mee te maken. Tip: ga samen met een Balinese vriend of Balinese gids, zodat je echt mee kunt doen en geen fouten maakt in de heilige tempel.

5 Bali, Tempel ceremonie3IMG_6432

#6 Maak kennis met de Dani in de Baliem vallei op Papua

Ben je een reisfreak, heb je veel tijd, kun je tegen een stootje als het om hygiënische omstandigheden gaat en heb je een ruim budget? Op naar de Dani in de afgelegen Baliem vallei! De Baliem vallei kun je alleen maar per vliegtuig bereiken. De Dani werden pas in 1967 ontdekt en leefden toen letterlijk nog in het stenen tijdperk. De mannen dragen traditioneel peniskokers en de vrouwen rokken van gras. De meeste mensen dragen inmiddels westerse kleding, maar de wat oudere mensen of mensen in afgelegen dorpen houden vaak nog vast aan hun cultuur en traditionele kleedwijze. De Dani kenden geen geld, er was een ruilcultuur. Alles wat glimmend is of mooie kleurtjes heeft, wordt gebruikt als lichaamsversiering. Sta niet verbaasd te kijken als je een traditioneel uitgedoste Dani met een veiligheidsspeld in zijn oor aantreft. Maak je een trekking dan slaap je op de vloer in een grashutje of in het stenen huis van een leraar. Overigens is het een temperamentvol volkje, die regelmatig burenoorlogen over gestolen vrouwen en varkens voeren. Woon je een War Dance bij, dan zie je Dani in vol ornaat met speren en pijl en boog, krijgsdansen doen.

6 Papoea, Balliemvallei, Dani 236 Papoea, Baliemvallei, Dani3

Over de auteur

Dit gastblog is geschreven door Paulien van der Geest van Footprint Travel, voor avontuurlijke reizen onder het motto: Go fair. Go local. Stel op Footprint Travel je eigen Indonesië reis samen met onze Indonesië bouwstenen.

indonesie