Reizen is ontdekken, proberen en vaak je grenzen verleggen. Het ontdekken van nieuwe smaken, combinaties en gerechten. Foodies houden daarom ook vaak van reizen. Zelfs in deze tijd, waarin we toch bijna alle exotische producten in de supermarkt kunnen kopen, valt er nog zoveel te ontdekken. In Thailand werd ik verrast door fruit soorten die ik nog nooit had gezien, laat staan geproefd. Sommige mensen gaan zelfs speciaal op reis naar een bepaald land voor het lekkere eten. Bij reizen en eten denk ik al snel aan de USA, waar ze van alles wat hebben en vooral heel veel eten. Na even denken ben ik toch op 6 andere landen uitgekomen waarvan ik denk dat ze alles in huis hebben voor de echte foodies!

#1 Italië

Natuurlijk Italië. Wie de film Eat Pray Love heeft gezien of er weleens is geweest, weet dat je er heerlijk kunt eten en dat het leven daar ook draait om lekker eten en niet te vergeten; lekker drinken! Vergeet die pizza’s uit de supermarkt. De vers gebakken margarita’s uit de oven met een dunne korst zijn de real deal. Het maken van een reis door Italië levert je ongetwijfeld een paar kilo op, maar ja, wie kan de guilty pleasures ​​als cannelloni, ossobuco of romige risotto nou weerstaan? Het is vaak eenvoudig, vers, gezond en stevig eten waar je je vingers bij af kan likken. Vergeet ook vooral niet het beste dessert op aarde: de beroemde tiramisu.

#2 Thailand

Persoonlijk mijn absolute favoriet. Op de markten van Bangkok kom je allerlei lekkere traktaties tegen. Van de wereldberoemde curries tot gebakken noedels en gestoomd varkensvlees met allerlei exotische sauzen. Dit is de plek voor als je graag veel kleine hapjes probeert en niet lang op je eten wilt wachten. Voor een spotprijs worden recht voor je neus de meest lekkere en vaak pittige gerechten klaargemaakt.

#3 India

Het land van de curries en roti’s. Ondanks dat eten hier een soort russische roulette is, staat het toch op nummer drie. De heerlijke curries, gemarineerde groenten en ongelooflijk lekkere visgerechten zorgen daarvoor. Als dessert, kun je kiezen voor een van zoete yoghurt of pachinta mari, een zoete snack gemaakt van meel en suiker dat oorspronkelijk uit Nepal komt.

#4 Spanje

Bij Spanje denk ik meteen aan tapas. Zo simpel, maar vaak zo lekker en het smaakt altijd naar meer. Spanje heeft veel te bieden beginnend met de goede klassieke, papas bravas, aardappelen geroosterd in olie met paprika erbovenop. Serveer het met aioli en je hebt jezelf een verdomd goede maaltijd. Maar er is meer! Bijvoorbeeld gebakken inktvis of kleine sandwiches met enkele uitstekende smaken: vijg en parma ham. Dan is er regionale specialiteiten, zoals paella, tortilla en gazpacho. Kort om, je hoeft niet ver te reizen voor goede smaken.

#5 Japan

Te beginnen met sushi. Kleine rollen van kleverige rijst omhuld met zeewier verbergen een aantal krachtige combinaties van smaken: zalm met roomkaas en komkommer, gerookte schelvis met wasabi pasta en nog zo veel meer. De miso soepen zijn gezond en niet te vergeten erg lekker. Maar dat is niet alles, probeer ook de noodle gerechten  met een verscheidenheid aan groenten en vlees. Gegrilde vis is ook bijzonder lekker met vaak een licht zoete saus. Japanse desserts kunnen enigszins exotisch zijn, zelf voor de foodie, maar zeker het proberen waard.