Dit artikel is geschreven door Anouk Janssens en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers. 

Tijdens een rondreis door Maleisië mag een bezoek aan Taman Negara niet ontbreken. Dit is het oudste tropische regenwoud ter wereld, een must see dus! Het park is 4343 vierkante kilometer groot, hierdoor is de kans op het spotten van wildlife niet zo groot, maar de overweldigende natuur zal je niet teleurstellen.

Boottocht

Vanuit Kuala Tembeling neem je één van de houten bootjes die je in drie uur naar het enige dorpje midden in de jungle zal varen: Kuala Tahan. Hier bevinden zich de drijvende restaurants aan de oever van de rivier en zijn er een aantal kleine winkeltjes voor souvenirs en snacks. Het bekendste hotel is het Mutiara Taman Negara resort (aan de overkant van de rivier), maar ook zijn er diverse guesthouses te vinden. De boottocht richting het dorp is werkelijk schitterend. De kronkelende rivier, adembenemende groene planten, bomen, verschillende soorten bloemen, waterbuffels en speelse aapjes in de toppen van de bomen maken de tocht als veelbelovende start van je verblijf in Taman Negara. Het is een primair regenwoud, dat betekent dat er nog niet (nauwelijks) is gekapt, en dat het regenwoud nog in oorspronkelijke staat verkeerd.

Activiteiten

Er is een groot aanbod van tours in het gebied. Van meerdaagse trekking tochten, nacht- en avondwandelingen tot wandelingen van een paar uur samen met een gids. Een van de korte wandelingen leidt je naar het uitkijkpunt Bukit Teresek. Tijdens deze tocht zal je ook zeker langs de Canopy Walk komen. Deze lange loopbrug hangt op ongeveer 45 meter hoogte en is ruim 500 meter lang, één van de langste canopy’s ter wereld. Wandel door de toppen van de bomen en ervaar de jungle vanuit een heel ander perspectief. Neem altijd voldoende DEET mee en spray regelmatig. Een andere interessante activiteit tijdens je verblijf in Taman Negara is een bezoek aan het Orang Asli dorp. Hier leer je over de tradities en gebruiken van deze stam en kun je een kijkje in het dagelijks leven krijgen.

Op de rivier

Spreek een van de vele watertaxi’s aan of boek bij één van de vele aanbieders in het dorp een vaartochtje op de rivier. Met een smalle, lange houten boot en goedlachse gids vaar je over de rivier, dwars door de jungle. Op deze manier ervaar je de jungle op een heel andere manier. Vanaf het water kom je ogen te kort. Vaar een stukje weg van het dorp en vraag de gids om onderweg te stoppen voor een verfrissende duik. Slinger als een echte Tarzan of Jane met een liaan in de jungle en plons in de rivier. Je waant je even alleen op de wereld. Controleer jezelf wel altijd goed op teken en bloedzuigers.

Vervolg je reis na dit bezoek aan Taman Negara bijvoorbeeld richting de theeplantages in de Cameron Highlands, beleef de unieke bounty ervaring op de Perhentian Islands of maak een stedentrip in Kuala Lumpur.

Reis info

Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: 
Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Vliegtickets.nl
Leuke hotel en hostel deals:
Booking.com