De 5 beste bezienswaardigheden van Macedonië

Wil je deze zomer niet al te veel centen kwijt aan je vakantie en toch eens wat anders zien dan je gewend bent, dan is Macedonië misschien wel jouw volgende vakantiebestemming. Het land is geen lid van de Europese Unie en de economische status is zwak. Veel jongeren zijn werkloos en studeren niet omdat ze het te verwachten salaris onvoldoende vinden. Levenskosten liggen aanzienlijk lager dan in West-Europa. De economische malaise neemt niet weg dat het land beschikt over schitterende natuur en cultureel erfgoed.

Hierbij een overzicht van vijf must-do’s voor Macedonië:

#1. Zonnen aan meer Prespa

Hoewel Macedonië niet aan zee ligt, zijn er wel degelijk mooie zandstrandjes te vinden. Hier komt maar weinig internationaal publiek, dus je kunt in alle rust genieten van het prachtige uitzicht over meer Prespa. Neem wel zelf snacks en iets te drinken mee want horecagelegenheden vind je hier weinig! Je moet wat overhebben voor een pittoresk privéstrandje… Zie hier de locatie van een schitterend zandstrandje op Google Maps.

#2. Sfeervol Bitola

Daar waar hoofdstad Skopje koud aandoet met vervallen flats en statige kille gebouwen, is Bitola een sfeervolle plaats om je vakantie door te brengen. In het stadje vind je een lange straat met gezellige bars en restaurants. Iedere avond zijn veel Macedoniërs op het terras te vinden. Je kunt hier voor een prikkie de avond doorbrengen.

Het sfeervolle centrum van Bitola

#3. Cultureel erfgoed langs het meer van Ohrid

Niet alleen omwille van de natuurlijke schoonheid van het meer van Ohrid is deze het bezoeken waard, maar ook door de vele kerkjes en kloosters langs het meer. Deze UNESCO genoteerde gebouwen zijn zeer goed behouden en met het meer van Ohrid als decor buitengewoon fotogeniek. De stad Ohrid zelf vond ik minder interessant. Hoewel het stadje beschikt over meerdere bezienswaardigheden zoals een kasteel en kerkjes, doet het stadje weinig sfeervol aan. Het is dus een aanrader om een verblijfplaats te zoeken aan het meer in plaats van in de stad.

Het klooster van Sint Naum aan het meer van Ohrid

#4. Nationaal Park Mavrovo

In het noordwesten van het land aan de grenzen met Albanië en Kosovo ligt het nationale park Mavrovo. Het rustieke gelijknamige plaatsje beschikt over meerdere hotels en is een mooi uitgangspunt om het park te verkennen. Om mooie natuur te zien is het aan te raden om de weg naar Galichnik te volgen. Je kunt vervolgens ook een bezoek brengen aan het gigantisch hoge klooster Bigorski.

Nationaal Park Mavrovo

#5. Het mooiste uitzicht van Macedonië

Voor een heel bijzonder uitzicht kun je over de enige weg door nationaal park Galichica rijden. Deze weg loopt tussen het meer van Ohrid en het meer Prespa en brengt je naar grote hoogte. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over beide meren en je zit midden in een mooi stukje natuur. Tevens kun je vanuit hier verschillende wandelingen ondernemen.

Uitzicht over meer Prespa vanuit Nationaal Part Galichica

Er is dus behoorlijk veel te doen in dit kleine Zuid-Europese land. Bovengenoemde plekken kunnen zich rustig meten met andere Europese vakantiebestemmingen. Verschil is dat deze plekken nog niet overlopen zijn door toeristen en dat je veel minder geld hoeft uit te geven. Uiteraard is er ook een keerzijde, namelijk dat de sociale voorzieningen in het land verouderd zijn. Voor de pure luxe hoef je niet naar Macedonië, maar onderschat niet hoeveel natuurlijke en culturele schatten dit land rijk is!

Boek hier gelijk je goedkoopste vliegticket!