Off the beaten track in Thailand

Thailand is één van de populairste verre vakantiebestemmingen ter wereld. Niet voor niets, want Thailand is exotisch, goedkoop en reizen is er makkelijk. Bovendien is het land bijzonder veelzijdig, met bruisende steden, verlaten tempelruïnes, witte stranden en hoge bergen. Het lijkt misschien lastig om in het drukbezochte Thailand nog ongerepte plekjes te vinden, maar je bent er juist zo van de gebaande paden af. Dit zijn onze tips voor Thailand off the beaten track.

Noord-Thailand

Selfdrive Mae Hong Son Loop

Maak je een rondreis door Thailand, dan bezoek je de sfeervolle stad Chiang Mai. Maar het is ook de moeite waard om verder naar het noorden te trekken. Een avontuurlijke optie is het huren van een auto of motor, om de Mae Hong Son Loop te rijden. Via een bochtige weg rijd je van Chiang Mai naar het hippiedorpje Pai. Vanuit daar kun je naar Mae Hong Son rijden, het vertrekpunt voor trekkings naar bergvolkeren in afgelegen gebieden. Door de mooie natuur rijd je vervolgens naar Mae Sariang aan de grens met Myanmar. Via Lampang arriveer je weer in Chiang Mai. Een prachtig rondje!

pai thailand

Oost-Thailand

Verlaten tempelsteden

Als er één regio in Thailand weinig bezocht wordt, dan is het wel het oosten. En dat terwijl de Isaan veel te bieden heeft. De mensen zijn er erg vriendelijk, het eten is er heerlijk en de regio staat vol indrukwekkende Khmer-tempels. Huur bijvoorbeeld een auto in Khorat en rijd naar de tempels van Phanom Rung en Phjmai. Deze tempels dienden als voorbeeld voor Angkor Wat in Cambodja en zijn voorzien van hoge torens en gedetailleerd beeldhouwwerk.

Slapen bij mensen thuis

Wil je eens van dichtbij meemaken hoe de Thai leven, slaap dan een nachtje bij mensen thuis. Een homestay geeft je de kans om echt in contact te komen met locals en het Thaise plattelandsleven beter te leren kennen.

Zuid-Thailand

Ongerepte eilanden

Als Thailand ergens bekend om staat, dan is het wel om haar witte stranden. Ko Samui, Phuket en Ko Phi Phi zijn de bekendste én de drukste eilanden. Als je op zoek bent naar rust, dan kun je beter uitwijken naar een ander eiland. Het relaxte Ko Lanta en de onontdekte Ko Yao-eilanden zijn bijvoorbeeld aanraders.

Prachtige natuur

Het zuiden is meer dan strand alleen. Khao Sok National Park, in de buurt van Phuket is een prachtig park, met hoge kalkstenen rotsen omlijst door jungle. Kies voor een verblijf in een lodge in het hart van het park en maak een boottocht over Chieow Laan, een meer met honderd eilandjes. Hier kun je ook de mooiste wandelingen maken.

IMG_0945

West-Thailand

Maak kennis met de Karen en de Mon

Vlakbij de grens met Myanmar ligt het plaatsje Sangkhlaburi. Hier woont een mengeling van Thai, Myanmarezen, Karen en Mon en er zijn weinig plekken in Thailand waar je zo’n mix van culturen aantreft. Ben je op zoek naar vriendelijke locals en prachtige natuur, dan zit je in Sanghkhlaburi goed. Het dorpje ligt aan het Vajiralongkorn Lake en wordt omringd door beboste kalkstenen bergen. Een tochtje over het meer is een must, zeker tijdens zonopgang, als de mist langzaam optrekt over het water. Rond Sanghkhlaburi vind je slaperige Karen- en Mon-dorpen, grotten, watervallen, het Thung Yai Naresuan Wildlife Reserve en Khao Laem National Park. In dit gebied ga je echt van de gebaande paden af.

Midden-Thailand

Fietsen in Bangkok

Groot, druk, chaotisch: op het eerste gezicht is Bangkok erg overweldigend. Maar onder die drukte schuilt een fascinerende stad, waar tradities en het moderne leven om voorrang strijden. Wil je eens een andere kant van Bangkok zien? Boek dan een fietstocht, die je over de rivier naar de khlongs van Bangkok brengt. Hier fiets je over smalle bruggetjes langs waterwegen, soms rakelings langs lokale huizen. Ook dat is Bangkok!

Bruisende markten

Veel reizigers bezoeken een drijvende markt. Hoewel dat een leuk tripje is, zijn deze markten niet meer authentiek. Een bijzonder alternatief is de Maeklong-markt langs het spoor in Samut Songkram, niet ver van Bangkok. Hier denderen treinen dwars door de markt heen. Ben je in het weekend in Bangkok, sla dan de Chatchuchak-markt niet over. Van puppy’s tot meubels, van hippe boetiekjes tot exotische orchideeën: bij Chatchuchak is werkelijk alles te koop. 

Olifanten verzorgen

Vlakbij tempelstad Ayutthaya, die op elke reisplanning staat, vind je Elephant’s World. Dit is een non-profit olifantenopvangcentrum voor oude en gewonde olifanten. Hier voed je de olifanten en je kunt ze zelfs wassen. Je hebt echt even contact met de dieren en die ervaring vergeet je nooit meer.

IMG_1732

Zo reis je in Thailand

Wil je ook een reis door Thailand maken? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met lokale reisprofessionals. In overleg met een lokale Thaise expert stel je je ideale rondreis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal.