De wildernis in: Backpacken door Slovenië en Kroatië

Stel, je zoekt een vakantie bestemming. Dromerig staar je naar plaatjes van eindeloze groene wouden in Canada, robuuste gletsjers in IJsland en kristalheldere meren in Nieuw-Zeeland. Je ziet het hélemaal zitten! Je hebt zin in natuur, kamperen, hiken, fietsen; oftewel, een fantastische zomer outdoors! Alleen jouw portemonnee denkt daar net iets anders over. Teneergeslagen zit je te kijken naar al die gave bestemmingen die je van de zomer niet zal gaan bezichtigen. We horen het je al denken, hoe leuk ze ook zijn, je bent er de afgelopen 20 jaar toch wel een beetje mee dood gegooid: ‘Toch niet weer naar de Alpen’

Of toch wel? Heb je Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland wel gezien en ben je toe aan iets nieuws? Maar zijn Nieuw-Zeeland en Canada nèt iets te ver? Dan vind je het vast niet erg om te horen, dat de oplossing slechts een paar honderd kilometer rijden vanaf Nederland ligt! Want deze keer nemen we je mee, naar stukken van de Julische Alpen en het aangrenzende heuvellandschap. Namelijk: een outdoor trip door Slovenië en Kroatië!

Slovenië

Kransjka Gora

Dit dorpje bevindt zich net over de grenzen van zowel Oostenrijk, als Italië en is rijk aan mooie natuur en lekker eten! Daar kun je toch geen ‘nee’ tegen zeggen? Als je vanuit Nederland met de auto rijdt, is dit waarschijnlijk een van de eerste plaatsen die je zult bezoeken en een betere indruk kan je haast niet krijgen want, wauw wat een landschap! Het kost je een uurtje of 12 rijden, maar dat is het helemaal waard. Zodra je je in de wildernis bevindt, ben je die lange rit spontaan vergeten.

Kranjska Gora

Kranjska Gora ligt aan de rand van het Triglav National Park en is minstens net zo mooi! Er is een oneindig scala aan mogelijke wandelroutes van allerlei lengtes en voor alle niveaus. Weet je niet waar te beginnen? Gelukkig is er een tourist office wat gratis wandelkaarten verstrekt en waar je met al je vragen terecht kunt. Verwacht glasheldere rivieren, watervallen, valleien, verlaten herders- en jagershutten, klautertochten, en pootjebaden. And even better: zelfs al is het hoogseizoen, je komt er geen mens tegen! En wanneer je ‘s avonds weer uitgeteld het dorp binnen slentert, plof je lekker op een terrasje en verwerk je alle indrukken onder het genot van een glaasje Hugo en een verzadigende goulash gnocchi. Satisfaction.

hunter lodge

Tip: overnacht in het Natura Eco Camp voor een optimaal verblijf in de natuur. Deze duurzame camping bevindt zich midden in het bos en zoals je wel uit de titel kunt halen, is het een volledig ecologisch concept. Dat houdt in dat er nagenoeg geen elektra is en een hoop creatieve vervangers! De koelkast bijvoorbeeld, bestaat uit een houten ton die koel wordt gehouden door opgevangen smeltwater uit de bergen. Er is een grote pot die boven het kampvuur hangt om op te koken en ja, uiteraard een lekker verfrissende douche! Zoek je stiekem toch een beetje comfort na een stevige hike door de bergen? Naast het meenemen van je eigen tent, kun je er ook voor kiezen om te overnachten in een comfortabele safari tent. Of wil je liever iets gedurfder? Het kamp biedt namelijk ook tree houses aan. Deze druppelvormige boom tenten zijn net weer even wat anders. Of je nu in een tent of boomhut slaapt, het kamp biedt sowieso een hoop gezelligheid en een unieke ervaring!

Natura Eco Camp

Triglav National Park

De Julische Alpen staan centraal in dit Sloveense pareltje. Met scherpe bergketens en donkere wouden, zou je haast vergeten dat je ‘gewoon’ in Europa bent. Hoelang je wil genieten van dit park in al haar pracht, is aan jou. Maar je zou er gemakkelijk een volledige vakantie kunnen doorbrengen. En als je er geen genoeg van kan krijgen, dan kan je er in de winter ook heen om er fantastisch te skiën!

In de zomer zijn er tal van activiteiten te ondernemen. Denk aan wandelen, fietsen, kajakken, zeilen, of paragliden, het kan er allemaal. Bezoek de prachtige en gigantische meren van Bohinj en Bled. Waar je je ook waant in het park, op de achtergrond bevindt zich altijd de majestueuse Triglav, de hoogste berg van Slovenië.

Triglav National ParkWandelen TriglavWaterval Triglav

Postojna Caves

Bezoek het immens grote grottenstelsel van Postojna. De grotten liggen zo diep, dat je er per ondergrondse trein heen wordt gebracht. Dit 24,120 meter lange netwerk spreidt zich uit over talloze tunnels, kamers, en rivieren. Je kunt er een 5km lange wandeling maken waarbij je de meest merkwaardige formaties tegenkomt. Het is dan ook een van de meest indrukwekkende grotten van Europa. Mocht het hartje zomer zijn, vergis je dan niet want het is makkelijk een graadje of 20 frisser in de grotten dus een trui is geen overbodige luxe. Het bezoek van de grotten valt ook te combineren met een tripje naar het Kasteel van Predjama. Dit unieke bouwwerk is niet alleen tegen een rots aangebouwd, maar haar Middeleeuwse bewoners hebben zich toendertijd zelfs in de achterliggende grot genesteld. Maak kennis met deze bijzondere levenswijze en raak verdwaald in dit bijzondere grottendorp. 

PredjamaPostojna Jama Postojna

Plitvice Lakes

Wie bij Kroatië alleen aan zon, zuipen, ziekenhuis denkt, zit er helemaal naast. Ofnouja, dat is ook een optie voor de liefhebber, maar laten we even duiden op het feit dat het land veel meer te bieden heeft dan dat!

Plitvicka Jezera is een nationaal park op zo’n 50km van de Sloveense grens. Het park bevat honderden turquoise en (azuur)blauwe meren, sommigen lichten bijna neon gekleurd op, terwijl anderen juist glashelder zijn. Vertrek vroeg om de drukte te mijden, en de mooiste foto’s te maken terwijl het zonnetje nog laag staat. Trek er zeker een dag voor uit: je hebt de keuze uit 4 verschillende routes die je kunt afleggen, met of zonder bootvaart over een van de meren. De routes verschillen in lengte, maar ik zou absoluut een van de langste aanraden. Je ziet daardoor alle hoeken van het park, en schudt zo op den duur ook de hordes Chinese toeristen groepen af. Uiteindelijk loop je in een cirkelvormige route, waardoor je bij terugkomst nog een laatste glimp kan werpen op de prachtige natuur waar je de hele dag van hebt mogen genieten!

Plitvice lakes turquoise merenPlitvice meren Plitvice Jezera

Tip: breng alvorens jullie tocht door de Plitvice meren eerst een bezoek aan het dorpje Korana. Deze miniatuur versie van Plitvice is zeker niet minder indrukwekkend en zonde om over te slaan. Het biedt je namelijk een mooi voorproefje bij binnenkomst in Kroatië en bovendien ligt het op de route richting de meren. Kortom, de perfecte pauze na een lange autorit! Waarom bezoeken? Waar het bij de Plitvice meren vooral gaat om hoe deze prachtige wateren in de rotsen gebeiteld staan en je meer oog hebt voor de natuur, is het bij Korana juist interessant om te zien hoe men hier mee omgaat. Want als je denkt dat al die kleine meertjes een onmogelijke woonplek zijn, dan heb je het fout. Wat als je last hebt van een waterval naast je deur? Precies. Dan bouw je jouw huis er gewoon bovenop. Oftewel, neem een kijkje in dit magische dorpje met haar architecturale hoogtepuntjes.

Korana korana

Nagenieten aan de Adriatische kust

Oké, betrapt. Een beetje zon kan inderdaad geen kwaad en eigenlijk sluiten we een outdoor vakantie toch graag af met een tripje naar luilekkerland. Na een of meerdere weken je uitgeleeft te hebben in de wilde natuur, ben je nu vast wel toe aan een cocktail op een terrasje of even lekker beach bummen. Geniet van het Mediterrane karakter van de Adriatische kustartisane, kookkunsten in een van de vele dorpjes aan het water, of breng een bezoekje aan steden als Split, of Sibenik. Kun je toch niet genoeg krijgen van de adrenaline van de vorige dagen? Dan hebben we goed nieuws! De kust rondom Istrië wordt namelijk gezien als een van de beste plekken binnen Europa om te scuba duiken! 

Istrië Adriatische kust Sibenik