Reizen door Jordanië is een unieke ervaring in zowel cultureel als natuurlijk opzicht. Na een kleine vijf uur vliegen bevind je je in een totaal andere wereld. Door de grote hoeveelheid bezienswaardigheden, leent dit land zich goed voor een rondreis van een week. In dit artikel geven wij je info en tips over reizen naar dit bijzondere land in het Midden-Oosten.

Wat je niet mag missen

Petra

De meest bekende bezienswaardigheid van Jordanië en misschien wel van het hele Midden-Oosten is de treasury van Petra. Een eeuwenoud grafmonument, volledig uit rots gehouwen. Je kunt Petra zowel overdag als by night bezoeken! Eerder schreven we een artikel over de oude stad Petra, die lees je hier.
De Treasury van Petra

Wadi Rum woestijn

Het zal je niet verbazen dat je voor een woestijnlandschap in Jordanië aan het goede adres bent. De Wadi Rum woestijn is een klasse apart. Daar waar woestijnen normaal bekend staan om hun eentonigheid, is de Wadi Rum woestijn een relatief afwisselend stuk natuurgeweld door de hoge rotsen. De wonderlijke bergstructuren die ontstaan zijn door niets dan erosie maken een bezoek aan de Wadi Rum woestijn een unieke beleving. De natuur is gelukkig nog nauwelijks door de mens aangeraakt: alleen de Nabateeërs lieten hun sporen achter in de vorm van tekeningen die in de rotsen zijn gekerfd, waardoor ook de cultuurliefhebber hier tevreden wordt gesteld. De essentie van een bezoek aan de Wadi Rum woestijn zijn de simpele maar onvergetelijke dingen zoals het staren naar de ondergaande zon.

Wadi Rum woestijn in de avond

Dode Zee en laagste punt op aarde

Een andere unieke ervaring die je niet mag missen bij een bezoek aan Jordanië is om te drijven in de Dode Zee. Eigenlijk is de Dode Zee een meer dat niet in verbinding staat met rivieren die het water afvoeren. De zon zorgt ervoor dat het meer langzaamaan verdampt en daarmee steeds kleiner en zouter wordt.  Het oppervlak van het meer ligt ruim 400 meter onder zeeniveau en het omringende stukje land is daarmee het laagste punt op aarde. Wat ook toevoegt aan de ervaring is dat je Israël aan de overkant kunt zien liggen.

Chillen aan de dode zee, dat is genieten!

Amman

De hoofdstad van Jordanië is ook verreweg de grootste stad van het land en is in veel opzichten anders dan steden die wij in Europa gewend zijn. Gezien de stad op een heuvelachtig landschap gebouwd is, kun je vanaf een hoog punt, zoals de Citadel, een mooi beeld krijgen van de omvang van de stad. De Citadel is een hooggelegen plaats midden in het centrum waar je opgravingen vindt van het historische Amman. Met uitzicht op het oude deel van de stad is de Citadel een absolute must-see.

Het wonderlijke Amman

Wat je verder moet weten

Vervoer

Openbaar vervoer is in Jordanië vrij gelimiteerd. Tussen de grote steden bestaan busverbindingen waar je je het best ter plaatse over kunt laten informeren. Wil je wat meer zekerheid dat is het aan te raden om gebruik te maken van een tour operator. Een auto huren is ook een goede optie: de wegen zijn over het algemeen goed onderhouden en men rijdt ook hier aan de rechter kant van de weg.

Accommodatie

In Jordanië zijn hotels te vinden in alle prijsklassen. Je kunt het zo luxe of zo goedkoop maken als dat je zelf wilt. Besluit je om een bezoek te brengen aan de Wadi Rum woestijn, dan kun je een unieke reiservaring opdoen door een nachtje in een tentenkamp door te brengen. Bedoeïenen die voorheen als nomaden in de woestijn leefden, staan steeds meer open voor de komst van toeristen, wat je de kans geeft op een kennismaking met een totaal andere wereld.

Veiligheid

Door de ligging in het Midden-Oosten heeft Jordanië de schijn tegen. De onrust in omliggende landen staat los van de situatie in Jordanië, waar wij ons bij onze bezoeken in de afgelopen maanden niet onveilig hebben gevoeld. Meer over veiligheid in Jordanië lees je in ons uitgebreide artikel hierover.

Reisinfo

Beste reistijd: Maart t/m mei & oktober en november.
Visum: 
Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieder:
 Vliegtickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com