Een visum voor China aanvragen doe je zo

UPDATE: Dit artikel is geruime tijd niet meer ge-update. Het is mogelijk dat visumregels zijn gewijzigd waardoor onderstaande informatie niet meer actueel is.

Wanneer je een vliegticket naar China hebt geboekt, is het tijd voor de volgende stap; een visum voor China aanvragenEr zijn verschillende manier om een visum te bemachtigen. Welk visum je aanvraagt hangt af van een aantal factoren. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over het aanvragen van een China visum. 

Een visum via de Chinese ambassade aanvragen

Voorheen ging je naar de Chinese ambassade om een visum voor China aan te vragen. Tegenwoordig lopen de visumaanvragen via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Je kunt het visum aanvragen door zelf naar het CVASC in Den Haag te gaan of je dient je aanvraag per post in. Als je het visum per post aanvraagt stuur je de volgende documenten op:

 • Je paspoort. Deze moet minimaal 6 maanden geldig zijn en minimaal 2 lege visumpagina’s hebben.
 • Een officiële pasfoto.
 • Het aanvraagformulier van het CVASC. Je kunt deze op hun website downloaden en invullen. Op het formulier wordt o.a. gevraagd naar je persoonsgegevens en het doel en de duur van je reis.
 • Een kopie van je vliegtickets voor zowel de heen- als de terugreis.
 • Een kopie van de hotelreserveringen voor je gehele verblijf in China.
 • Een reisschema waarop voor elke dag in China vermeldt staat wat je gaat doen.

Nadat je alle documenten hebt verzameld, verstuur je deze per post naar het CVASC. Daar wordt je aanvraag vervolgens beoordeeld. Als je visum is goedgekeurd, ontvang je je paspoort met daarin het visum per post retour. Ga je niet als toerist naar China, maar bijvoorbeeld voor studie of om te werken? Dan worden er meer documenten gevraagd. Welke dit precies zijn lees je op de website van het CVASC.

Een visum via het CVASC per post kost € 162,85 per persoon

Visum China online aanvragen

Verreweg de eenvoudigste en snelste manier om een China visum te verkrijgen is een online aanvraag. De documenten lever je digitaal aan en het visum wordt per koerier bij je bezorgd.

Aan het online visum voor China zitten wel een paar voorwaarden verbonden:

 • Je reist met minimaal 2 personen.
 • Je paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • Je kunt maximaal 21 dagen in China verblijven.
 • Je vraagt het visum minimaal 2 weken voor vertrek aan.
 • Het visum is geldig voor toeristische reizen. Zakenreizen of werken in China is met dit visum niet toegestaan.
 • Je kunt China één keer in reizen met dit visum (single entry).
 • Je hebt (vlieg)tickets voor de heen- en terugreis.
 • Je kunt je hele verblijf aantonen d.m.v. boekingsbevestigingen of een uitnodiging.

Wat heb je nodig voor een online visum aanvraag?

Het aanvragen van het online visum voor China is vrij eenvoudig. Het aanvraagformulier vul je in het Nederlands in. Je moet je paspoort- en reisgegevens invullen en er wordt je gevraagd de volgende documenten te uploaden:

 • Een document met je reisgegevens. Dit kan een vlieg- of treinticket zijn. Let erop dat je zowel de heen- en terugreis upload voor alle reizigers.
 • Een document met je verblijfsgegevens. Dit kunnen boekingsbevestigingen van de accommodatie(s) zijn waar je verblijft of een uitnodigingsbrief als je bij mensen thuis verblijft. Zorg ervoor dat je voor elke nacht van je verblijf een boekingsbevestiging upload.
 • Een scan van de informatiepagina van je paspoort.

Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld en je je aanvraag hebt afgerond en betaald, wordt je visumaanvraag gecontroleerd. Als er nog iets ontbreekt nemen ze contact met je op. Als je aanvraag volledig is, wordt deze doorgestuurd naar China en binnen twee weken krijg je bericht dat je visum is goedgekeurd. Hierin staat ook wanneer deze wordt verstuurd. Het visum wordt 10 dagen voor je vertrek per koerier vanuit China verstuurd. Nadat het verzonden is, krijg je per email een track and trace code toegestuurd zodat je de zending kunt volgen. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 werkdagen voor je visum ontvangt. Het visum neem je samen met je paspoort mee op reis. Je hebt altijd het originele visum nodig, reizen met een kopie is dus niet toegestaan.

Een digitaal visum China kost € 126,55 per persoon.

Visumvrij verblijf in China

Maak je op doorreis naar naar een andere bestemming een tussenstop in China? Dan hoef je in sommige gevallen geen visum aan te vragen. Een aantal steden in China kent een visumvrije periode voor reizigers met een EU-paspoort.

Voor de volgende bestemmingen geldt een visumvrije transitperiode van 72 uur: Peking, Shanghai, Guangzhou, Chengdu Chongqing, Dalian en Shenyang. Als je via deze bestemmingen visumvrij China bezoekt, moet je je wel aan de volgende voorwaarden houden:

 • Je hebt een vliegticket waaruit blijkt dat je binnen 72 uur doorreist naar een andere bestemming. Je mag niet terugvliegen naar het land waar je vandaan komt.
 • Je mag de stad waar je bent aangekomen niet verlaten tijdens de overstap periode.
 • Je laat je binnen 24 uur registreren bij een Public Security Bureau (op de luchthaven).

Voor Hong Kong hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst ontvang je een gratis visum. Als je vanuit Hong Kong naar China reist, heb je voor je verdere reis wel een visum nodig.