4 Letterlijke hoogtepunten van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om zijn fjorden en grillige berglandschap. Een ideale bestemming om te hiken. Voor de avontuurlijke hikers onder ons, hierbij een overzicht van vier schitterende hoogtepunten (letterlijk).

Noorwegen 2006 (25)

#1 Preikestolen

Ook wel Pulpit Rock genoemd. De Preikestolen is een 604 meter hoge klif die boven het Lysefjord uitsteekt. Een stevige klim van 3,8 km brengt je in 1,5 tot 2 uur bovenop de Preikestolen vanuit waar je een schitterend uitzicht hebt over het Lysefjord. De Preikestolen ligt in het zuidwesten van Noorwegen in de gemeente Forsand. Tip: begin je hike al direct bij zonsopkomst om zo de grote hoeveelheid aan toeristen voor te zijn.

#2 Kjerag

Een ander hoogtepunt aan de Lysefjord is Kjeragbolten. Dit is een rond rotsblok van ongeveer 5 m³ dat tussen twee rotsen ingeklemd, 1000 meter boven de Lysefjord hangt. Kjerag is te bereiken via een pittige wandeling, die heen en terug zo’n 5 tot 6 uur in beslag neemt. Zorg dus dat je goed voorbereid en uitgerust aan de tocht begint. Het beginpunt van de wandeling ligt bij Øygardstøl.

Noorwegen 2006 81 12
Noorwegen 2006 81 12

#3 Geiranger

Het Geirangerfjord dat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de mooiste fjorden van Noorwegen. Op het fjord komen diverse watervallen uit zoals de ‘Seven sisters’. Ergens hoog boven het fjord is een rotsje te vinden vanuit waar je een werelds uitzicht hebt op het fjord. Het bewuste rotsje is wat lastig te vinden, maar een beetje rondvragen onder de lokale bevolking brengt je al snel in de juiste richting.

#4 Besseggen mountain-ridge

Deze 16 km lange bergwandeling voert je in 6-8 uur over de schitterende bergrug Besseggen. Het hoogste punt ligt op 1.743 meter, van waaruit je uitzicht hebt op het Gjendemeer en het Bessvatnetmeer. Bijzonder hieraan is dat het Gjendemeer groen kleurt en het lager gelegen Bessvatnet meer blauw. Het Gjendemeer kleurt groen omdat er klei in het water zit dat door het smelwater van de gletsjers is meegenomen. Neem vanuit Gjendesheim de boot naar Memurubu en start hier je tocht. Aan het einde van de tocht kom je weer uit in Gjendesheim.