Mexico, het land van Maya’s, tortilla’s, tequila én tropische stranden. Niet voor niets een geliefd land bij veel reizigers. Aan de kust ligt het befaamde Playa del Carmen met brede stranden, ontelbare (en te dure!) souvenirwinkels, overal kun je eten en het nachtleven is bruisend. Dus … is dat dan onze Mexico-tip? Natuurlijk niet! Ga weg van de toeristische stranden en laat je verbazen hoe ongerept en puur Mexico kan zijn. La pura vida!

#1 Chichén Itza

Ok, laten we maar gelijk met Chichén Itza beginnen, want eerlijk is eerlijk: je bent niet de enige toerist die hierheen gaat. Maar geef toe, sla jij een wereldwonder over tijdens je reis? Vanuit Playa del Carmen doe je er zo’n uur over per bus, maar de meeste dagtoeristen gaan wegens hun avonturen in het nachtleven pas in de middag. Dus ‘la pura vida’ kan prima als je in de ochtend gaat. Het is er dan ook rustig en je bent de bloedhitte in de middag voor.

Het meest indrukwekkende bouwwerk is El Castillo. Tegenwoordig mag je deze tempel niet meer beklimmen, maar dat neemt niet weg dat dit het meest prominente gebouw blijft. Rondom El Castillo vind je allerlei oudheden uit de Mayacultuur. Neem zeker een kijkje bij het balveld, de plek waar vroeger om leven en dood gestreden werd. De akoestiek is hier nog steeds zo goed dat je kunt fluisteren en iemand aan de overkant van de tribune je letterlijk kan horen. Probeer het maar eens.

Mexico 23- Chichen Itza

#2 Roze flamingo’s

Bij mangrovegebied Rio Lagartos kun je de ‘roze golven’ op het water niet missen. Maar wacht, het zijn géén golven … het zijn flamingo’s! Pak vanuit vissersdorp Lagartos een bootje en vaar het mangrovegebied in. Het water ziet soms echt letterlijk roze van de flamingo’s, maar je hebt hier ook haviken en lepelaars. Als je veel geluk hebt zie je zelfs krokodillen. Het gebied is niet zo toeristisch en je zit midden in de natuur. Neem wel zonnebrandcrème mee, want anders is je huid na de boottocht net zo roze als die van de flamingo’s.

Mexico 49- Rio Lagartos

#3 San Cristobal de las Casas

In het zuiden van Mexico, tegen de grens met Guatemala, ligt het centrum van de Mexicaanse indianencultuur: San Cristobal de las Casas. De kleurige straten, kerken, pleinen en indianenmarkten zorgen ervoor dat veel reizende hippies hier niet meer weg willen. De mix van indianen en hippies maakt de plek bovendien sfeervol, warm en gastvrij. Bezoek de indianenmarkt, slenter door de kleurrijke straten, luister naar muzikanten, koop een ringelarmband bij een hippie en besluit ’s avonds of je gaat voor een traditionele tortilla of – net als de hippies – voor een homemade veggie meal.

San Cristobal

#4 Tranquilo: Tulum

Ons favoriete plekje aan de oostkust van Mexico is zonder meer Tulum. Je hebt er fijne witte poederstranden, je kunt er snorkelen en je hebt er géén nachtleven of souvenirstraat. Er zijn enkele hostels in en nabij Tulum, maar een beter alternatief is een posada direct aan het strand. Je ziet nog voor het ontbijt de zon opkomen en tijdens je avondmaal weer ondergaan. Wat wil je nog meer?

Foto's Mexico - Daphne 962

Bovenstaande Mexico-tips zijn geschreven door Lisanne Sas, medewerker van reisorganisatie Riksja Travel. De website Mexico online is hier onderdeel van en met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen naar intrigerende plekken, waarbij je dicht bij het land komt en een andere cultuur en levenswijze écht meemaakt.