Afrika is een enorm en veelzijdig continent. Misschien wel het meest veelzijdige. Van het Arabische Noorden tot de enorme hoogvlakten in centraal Afrika en de prachtige savanne in het Zuiden. Bij Afrika denken de meeste mensen aan olifanten, giraffes en eindeloze vlaktes. Het Zuiden dus. En hoewel dit wat mij betreft ook heel erg de moeite van het bezoeken waard is, kan een eerste reis naar Zuidelijk Afrika wel een beetje heftig zijn. Een mooie bestemming om met Afrika te starten is Gambia! Misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt. Gambia heeft echter al het goede van Zuidelijk Afrika mèt een relaxed en tikkeltje Westers tintje.

DSC_1846

The smiling coast of Gambia

The smiling coast. Dat is de bijnaam van Gambia. En met reden, want de inwoners van Gambia lachen veel en verwelkomen je met een brede glimlach. Gambia is een klein landje in het Westen van Afrika met een prachtige kustlijn. In onze winter is het in Gambia nog altijd rond 25°C; een heerlijke winterzon bestemming dus! Hoewel de grotere touroperators Gambia inmiddels ook hebben ontdekt, voelt Gambia nog steeds wel echt Afrikaans. Zeker als je bijvoorbeeld de chaotische markt in Serrakunda bezoekt of op een klein bootje over de rivier The Gambia vaart en de stilte van de Afrikaanse natuur ervaart. Echt groot wild zul je in Gambia niet vinden, maar apen, krokodillen, nijlpaarden en hyena’s kun je er zeker spotten. En dan die kust…Prachtige stranden met wuivende palmbomen en lekker warm water. Meer heb je niet nodig toch?

Gambia en ebola

Helaas heeft Gambia op dit moment wel een wat negatief imago vanwege de ebola crisis. Gambia ligt immers in Westelijk Afrika en daar heeft men nu overal ebola. Volgens de media. Die hier onbedoeld een enorme regio mee over een kam scheert. Heel vervelend, want Gambia is maar liefst 700 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde ebola besmetting. 700 kilometer! Dat is ongeveer de afstand Amsterdam-Berlijn. In Gambia is nog geen enkele besmetting gesignaleerd en ze regering doet er alles aan dat zo te houden. Als toerist kun je echt veilig naar Gambia reizen; laat je niets wijs maken voor de media of overdreven ongeruste mensen. Het is een prachtig land met lieve mensen, een echt Afrikaanse touch en mooie natuur. Als je ooit hebt overwogen naar Afrika te gaan, is Gambia the place to be!

Reis info Gambia

Beste reistijd: November t/m april
Visum: 
Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieder:
Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: 
Booking.com