5 Tips voor onderhandelen in Afrika

Zoals op heel veel plekken op de wereld, vind je ook in Afrika veel lokale markten. Wij waren meteen verliefd op de Afrikaanse markten. Maskers, sieraden, beelden, kussens, kleden, als je in Afrika bent moet je hoe dan ook wat toffe souvenirs scoren. Daarbij hoor in Afrika natuurlijk ook het onderhandelen. Onderhandelen in Afrika gaat er net even wat anders aan toe dan in bijvoorbeeld Azië. Of je nou in Marokko, Zuid-Afrika, Egypte of Tanzania bent, het onderhandelen in dit continent komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Het kan er soms fel aan toe gaan, je zult stevig in je schoenen moeten staan en voet bij stuk houden. Niet vergeten dat het ook allemaal een soort spel is en dat je er altijd plezier in moet blijven houden. Om je hier alvast op voor te bereiden, geven we in dit artikel 5 tips voor onderhandelen in Afrika.

#1 Houd vast aan je prijs

Bedenk voordat je de onderhandeling start wat jij maximaal uit wilt geven aan je vondst en houd je daar dan ook aan. Zodra de verkoper ruikt dat er wat speling zit bij de kopende partij, zal hij of zij daar gretig op in springen. Voor je het weet ga je erin mee en ben je over je eigen budget heen gegaan.

#2 Loop weg

Oké, weglopen klinkt nogal lomp, maar het is wel vaak effectief. Ben je écht geïnteresseerd in iets en kom je er met de prijs maar niet uit, laat dan eerst duidelijk merken dat je ’t graag wilt kopen maar dat de prijs gewoon te hoog is. Noem je eindprijs en loop dan langzaam weg. In negen van de tien gevallen zal de verkoper je roepen en het je ineens wel verkopen voor jouw prijs. Let maar op!

#3 Vergelijk prijzen bij andere verkopers

Een trucje dat ook nog wel eens wil helpen is vergelijken met andere kraampjes. Je kent het wel; een lange straat met allerlei kraampjes en bijna ieder kraampje verkoopt bijna precies hetzelfde. Als je iets op het oog hebt dan kan je bij andere kraampjes kijken of je ongeveer hetzelfde kunt vinden. Het is helemaal mooi als daar de prijs ietsje lager ligt. Kun je dat mooi naar jouw verkoper roepen. Vaak helpt dat wel.

#4 Houd de lol erin

Misschien is de verkoper tijdens het onderhandelen erg fel en lomp. Natuurlijk moet je nooit over je eigen grens heen gaan en gewoon weggaan als de verkoper niet vriendelijk is maar vaak is dit ook een manier van hoe ze met elkaar omgaan in bepaalde culturen. Blijf altijd bij jezelf en vaak kan je met een klein grapje of een lach veel voor elkaar krijgen. Juist omdat ze het niet gewend zijn.

#5 Laat je niet gek maken

Misschien is dit wel de beste tip. In Afrika kan dat hele gedoe van onderhandelen, aantrekken en afstoten wel eens wat intimiderend overkomen. Bedenk dat het daar normaal is om zo je handel aan de man te brengen en laat je niet meeslepen of verleiden toch iets te kopen wat je eigenlijk het geld niet waard vindt. Het is natuurlijk prima als je iets meer betaald dan wat eigenlijk de prijs zou moeten zijn maar laat je echt niet gek maken.