Machu Picchu bezoeken is waarschijnlijk het hoogtepunt van je reis door Peru. Het is iets wat je goed moet voorbereiden want er komen nogal wat zaken kijken bij het organiseren van je bezoek aan Machu Picchu. Zo zijn er 3 verschillende soorten entree tickets, meerdere manieren om te komen en omdat het zo populair is, moet je dit allemaal al ver van te voren boeken. In dit artikel lees je alles over het bezoeken van Machu Picchu en waar je allemaal rekening mee moet houden.

machu picchu bezoeken

De verschillende tickets voor Machu Picchu

Sinds 1 januari 2019 zijn de regels om Machu Picchu te bezoeken veranderd. Je moet tegenwoordig kiezen uit een bepaald dagdeel wanneer je Machu Picchu wilt bezoeken en je moet verplicht met een gids mee op pad. Deze tour duurt ongeveer 1 uur en hierna ben je vrij om zelf Machu Picchu te verkennen. Als je van plan bent om Machu Picchu Mountain of Huayna Picchu te beklimmen moet je je ticket al ver van te voren boeken. Dit kan via deze website of de officiële website van Machu Picchu. Dit komt doordat er hier maar 200 mensen per dag (per berg) worden toegelaten. Het reguliere ticket moet je overigens ook vooraf regelen maar dit hoef je minder ver van te voren te boeken omdat er meer tickets voor beschikbaar zijn. Voor enkel Machu Picchu worden er per dag maximaal 5,940 mensen toegelaten.

Let op: De officiële website heeft de goedkoopste tickets maar werkt niet altijd. Mocht de officiële website niet werken dan kan je de andere website proberen. Natuurlijk betaal je dan wel een stukje meer omdat dit een commercieel website is.

Machu Picchu ticket
Regulier ticket voor de entree van Machu Picchu zelf.

Machu Picchu + Huayna Picchu ticket
Entree voor Machu Pichu en het beklimmen van Huayna Picchu. Dit is die hoge berg die je altijd achter Machu Picchu ziet op alle foto’s. Het beklimmen hiervan doe je in ongeveer 2 uur. Daarna is het nog ongeveer 50 minuten om weer beneden te komen.

Machu Picchu + Machu Picchu Mountain ticket
Entree voor Machu Pichu en het beklimmen van Machu Picchu Mountain. Dit is de berg aan de tegenovergestelde kant van Huayna Picchu en is nog ongeveer 300 meter hoger. Vanaf hier heb je volgens veel mensen het mooiste uitzicht.

dscf2396dscf2385

Hoe kom je bij Machu Picchu?

Wanneer je geen uren langs het spoor wil lopen zijn er simpelweg drie verschillende manieren om bij Machu Picchu te komen en beide manieren zijn helaas niet heel goedkoop. Er zijn namelijk geen wegen naar Aguas Calientes, het dorp bij Machu Picchu. Hierdoor ben je gedwongen om de trein te nemen of om de Inca Trail te lopen.

Met de trein en pendelbus
De makkelijkste manier is om de bus te nemen van Cuzco naar Ollantaytambo. In Ollantaytambo neem je vervolgens de ‘Expedition Train’ van PeruRail naar Aguas Calientes en vanaf Aguas Calientes gaan pendelbussen naar de ingang van Machu Picchu. De minimale kosten zijn €110 voor de trein en €16 voor de pendelbus. Beide prijzen zijn voor retourtickets. De treintickets moet je vooraf al bestellen en de bustickets kan je ter plaatse kopen. Je kan er ook voor kiezen om om niet de pendelbus te nemen en het laatste stuk te lopen (400 beter hoogteverschil) maar dan ben je wel al behoorlijk moe wanneer je bij Machu Picchu aankomt. Dat is zonde want je hebt in en rond Machu Picchu ook nog heel wat uurtjes te wandelen wanneer je alles wil zien.

Tip: Boek de treintickets een aantal maanden vooraf want de prijzen kunnen verdubbelen wanneer je te laat boekt.

dscf2032dscf2046

De Inca trail lopen of de verkorte Inca Trail
De tweede optie is het wandelen van de beroemde Inca Trail. Dit is het pad dat de Inca’s vroeger liepen om bij Machu Picchu te komen. Het is een geweldig mooie route van ongeveer 4 dagen waarbij je slaapt in tentjes en vele Inca ruïnes tegenkomt. Het einde van de Inca Trail komt ook echt uit bij Machu Pichu dus je hoeft daardoor niet meer met de bus of de trein. Terug moet je echter wel weer de bus en de trein nemen. De Inca Trail mag je niet zomaar zonder gids lopen en omdat de Inca Trail super populair is zal je dit dus zo vroeg mogelijk moeten boeken. Qua kosten zit je al snel op een bedrag rond de €500. Hierbij is inbegrepen: Gids, tentjes, alle maaltijden en de bus/trein reis + transfer van en naar je hotel. Je hoeft in dit geval geen entree voor Machu Picchu te regelen. Mocht je niet de hele Inca Trail willen lopen dan zijn er ook mogelijkheden om bijvoorbeeld maar een deel te lopen in iets minder dan 2 dagen.

dscf2333dscf2365

Jungle Trail naar Machu Picchu
Als laatste is er ook nog de Jungle Trail. Deze avontuurlijke tocht neemt je in vier dagen mee naar Machu Picchu. De eerste dag ga je mountainbiken en of raften, de twee dagen erna loop je door de prachtige groene jungle en de vierde dag bezoek je Machu Picchu. Dit is een ideale optie wanneer de Inca Trail niet meer beschikbaar is of wanneer je het wat goedkoper wil aanpakken.

Dagtrip vanaf Cuzco of blijven slapen in Aguas Calientes?

Als je niet de Inca Trail gaat lopen dan heb je nog de keuze of dat je Machu Picchu in één dag wil bezoeken vanuit Cuzco of dat je een nacht in Aguas Calientes verblijft en de dag erna Machu Picchu bezoekt. Wij raden je sterk aan om het in twee dagen te doen en dus een nachtje in Aguas Calientes te verblijven. Op deze manier kan je al vroeg naar Machu Picchu en ben je er voordat alle mensen komen die het in één dag doen. De eerste trein komt namelijk rond 10 uur aan in Aguas Calientes. Er zijn een boel slechte hotels en hostels in vinden in Aguas Calientes. Veel doen niet echt hun best omdat mensen hier toch wel komen door de locatie. Wil je in een fijn hotel slapen dan is het slim om echt op tijd te te boeken. Wij kunnen je Waman Hotel sterk aanraden. Vanaf hier heb je een super mooi uitzicht en het ontbijt is erg uitgebreid. Ideaal voor een bezoek aan Machu Picchu! Wanneer je hier boekt, kan je nog tot 3 dagen van te voren kosteloos annuleren.

dscf2084

Hoeveel kost het in totaal om Machu Picchu te bezoeken?

Als we er even vanuit gaan dat je het goedkoopste treinticket koopt, de pendelbus neemt en het standaard entree ticket koopt dan zijn de minimale kosten bij elkaar opgeteld ongeveer €180 per persoon. Dat is helaas een hele berg geld maar toch is het zeker dit bedrag waard. Machu Picchu is in het echt namelijk nog veel mooier dan op de foto’s en natuurlijk mag je dit niet overslaan wanneer je in Peru bent!

dscf2116Machu Picchu sunrise

Beste reistijd voor Machu Picchu

Peru kent simpelweg 2 seizoenen. Het regenseizoen is van november tot en met maart en het droge seizoen van april tot en met oktober. In het droge seizoen heb je de meeste kans op een helder blauwe lucht maar het is geen garantie voor goed weer. Ook in het droge seizoen wil het nog wel eens regen. Juni, juli en augustus vormen het hoogseizoen en zijn daardoor de drukste maanden.

dscf2131dscf2347

Tips en zaken om rekening mee te houden

Openingstijd en rijen voor de bussen
Veel mensen willen zo vroeg mogelijk Machu Picchu bezoeken zodat ze het niet met zo’n 900 andere toeristen hoeven te delen. De poorten openen om 6 uur in de ochtend en de eerste bussen vertrekken om 05:45. Vanaf 03:00 beginnen de eerste mensen een rij te vormen voor de eerste bus. Wil je dus echt als eerste binnen zijn en Machu Picchu even helemaal voor jezelf hebben dan is het slim om rond 03:00 in de rij te gaan staan voor de bussen. Het klikt wat idioot maar wij kunnen het je zeker aanraden. Je bent er namelijk waarschijnlijk maar één keer in je leven en het is een bijzonder moment om er als eerste te zijn. Wanneer je om 06:00 de bus wil nemen dan is de kans groot dat je eerst 1 uur in de rij staat.

Eten meenemen is verboden
Je mag je eigen water meenemen maar eigen eten mag niet mee naar binnen. Echter controleren ze niet je rugzak dus zolang je alles in je rugzak meeneemt is het geen probleem. Neem ook zeker 2 liter water per persoon mee. Bij Machu Picchu is maar één restaurant en lunchen kost daar minimaal €40.

Vergeet je paspoort niet
Naast je ticket moet je ook je paspoort laten zien dus vergeet deze zeker niet mee te nemen. Wanneer je er weer uit komt kan je een Machu Picchu stempel in je paspoort zetten. Dit kan je doen naast de uitgang.

dscf2297

Muggenspray is een must
In Aguas Calientes en Machu Picchu zijn enorm veel zandvliegen. Deze bijten behoorlijk en de bulten blijven een goede week stevig jeuken. Muggenspray met een hoog percentage DEET is dus aan te raden. Een lange broek help ook veel.

Er zijn geen toiletten
Ook erg handig om weten is dat er na de ingang helemaal geen toiletten zijn. Mocht je toch naar het toilet moeten dan moet je er weer helemaal uit.

De beste route
Wanneer je vroeg gaat dan is de volgende route een aanrader. Voor de zonsopkomst en het mooiste uitzicht op Machu Picchu moet je voor 07:00 bij ‘The Guard House’ zijn. Dit is het huisje met het rieten dak, linksboven vanuit de ingang. Daarna is het een aanrader om meteen door te lopen naar de Sun Gate. De weg staat aangegeven met bordjes en je kan de weg vragen aan een van de bewakers. Het is ongeveer 1 tot 1,5 uur lopen naar de Sun Gate over een mooi pad met links van je een diepe afgrond. Vanaf hier heb je een briljant uitzicht over Machu Picchu en de omgeving. Daarna kan je nog door Machu Picchu zelf lopen en eventueel naar de Inca Bridge wandelen. In totaal heb je voor dit alles ongeveer 5 uur nodig.

sun gate machu picchu