8 Tips voor backpacken in Panama

Backpacken door Panama is helemaal geweldig. Zeker wanneer je niet vies bent van tropische eilanden en een relaxte cultuur, voel je je hier helemaal thuis. Tijdens het backpacken door Panama kom je op enkele van de mooiste plekjes op aarde die je vaak met bijna niemand anders hoeft te delen. Voor een verlaten strand of mooie jungle wandeling hoef je dan ook nooit ver te zoeken. Panama is makkelijk te bereizen met het openbaar vervoer en er zijn meer dan genoeg leuke hostels te vinden. Wij maakte er een reis van 3 weken tijdens onze trip door Midden-Amerika en dat was precies genoeg om de leukste plekken te bezoeken. Hieronder vind je onze tips die handig kunnen zijn tijdens de voorbereidingen van je reis naar Panama.

#1 Maak je eigen eten klaar

Vrijwel alle hostels in Panama hebben een gezamenlijke keuken. Uiteten in panama is behoorlijk prijzig dus het is slim om gebruik van te maken van de keukens in hostels. De meeste supermarkten hebben best een behoorlijk assortiment, dus je kan allerlei maaltijden maken. Alhoewel de supermarkten ook niet erg goedkoop zijn, ben je wel veel goedkoper uit dan dat je uiteten gaat. Al zou je alleen het ontbijt en de lunch zelf maken dan ben je elke dag al snel €15 per persoon goedkoper uit. Wij kochten bijvoorbeeld fruit met yoghurt en muesli voor in de ochtend en in de middag haalde we een lekker brood bij de bakker. Tijdens het backpacken door Panama namen we de muesli, pindakaas en chocopasta gewoon met ons mee en op elke bestemming kochten we een doosje eieren, yoghurt en vers fruit.

#2 Verzamel kleingeld voor de taxi

Uit de pinautomaten in Panama komen bijna altijd biljetten van $20. Taxi chauffeurs nemen vrijwel nooit biljetten van $20 aan. Zorg er daarom voor dat je altijd kleine biljetten bij je hebt. Betaal je in de supermarkt dan geef je gewoon altijd een briefje van $20 om zo kleiner geld terug te krijgen.

#3 Openbaar vervoer in Panama Stad

Ook taxi’s zijn vrij prijzig in Panama. Om geld te besparen in Panama stad kan je daarom het beste zoveel mogelijk gebruik te maken van metro’s, openbare bussen en Uber. Koop een lokale simkaart met internet en download de Uber app. Dit is ideaal omdat je dan niet meer hoeft te onderhandelen over de prijs en omdat je niet meer hoeft uit te leggen waar je heen moet.

#4 Refill je water

In Panama kan je niet uit de kraan drinken en een fles water van 1 liter kost gemiddeld $1,40. Voor een klein flesje water betaal je zo’n $0,85. Geld uitgeven aan water is nooit leuk en het is daarom aan te raden om je flessen te hervullen. Er is altijd wel een winkel of cafe waar dit kan en zo kan je een boel geld besparen. Voor 1,5 liter betaal dan vaak maar $0,25.

#5 Neem een dik vest en een lange broek mee

Als je aan Panama denkt, denk je al snel aan tropische stranden en dus ook tropische temperaturen. Als je besluit om Boquete te bezoeken, neem dan wel een setje extra warme kleren mee. Het kan hier een stuk kouder zijn en als je pech hebt, regent het er de hele dag. Ook is het vaak zo dat het enorm koud is in de bussen. Ze zetten de airco op de maximale stand dus vergeet niet je vest en sokken meet te nemen in de bus.

#6 Oefen je Spaans

Als je geen Spaans spreekt, dan kan het heel fijn zijn om in ieder geval een aantal basis woorden en zinnen te leren. Met Engels kom je namelijk niet heel ver in Panama. Je komt er heus wel uit met wat handen en voeten werk maar het gaat gewoon allemaal net wat makkelijker wanneer je kan vragen waar het toilet is en wanneer je kan verstaan hoeveel je moet betalen bij de kassa.

#7 Must haves voor in Panama

In Panama hebben ze andere stopcontacten dus vergeet geen wereldstekker mee te nemen. Twee wereldstekkers kan overigens ook geen kwaad want soms wil je 2 apparaten tegelijkertijd opladen. Ga je eilandhoppen in Panama dan is een drybag ook een must-have.

#8 Check onze andere artikelen over Panama!

Natuurlijk hebben we nog veel meer tips voor backpacken door Panama. Voor elke plaats die wij bezocht hebben, hebben we een mini reisgids geschreven vol handige tips en inspiratie. Ook maakte we de ultieme reisroute door Panama en hebben we een lijst opgesteld met onze favoriete adresjes in Panama. Klik op de afbeelding hieronder voor een overzicht van alle artikelen.