Het eiland Ometepe ligt in Lake Nicaragua en is gevormd door twee vulkanen. Het leven is hier back to basic en uiterst ontspannen. Op de weinige wegen die het eiland telt, lopen paarden, kippen, koeien en varkens. De helft van Omepte heeft verharde wegen, de andere helft moet het doen met stoffige dirtroads. Hier zie je het dagelijkse leven van de mensen in Nicaragua. Ze doen de was in het meer en leven in eenvoudige huizen. De mensen zijn er erg gastvrij en alles gaat lekker rustig aan. Het eiland is één van de highlights van Nicaragua en zeker een bezoekje van een aantal dagen waard. Benieuwd naar wat er te doen is op Ometepe? De volgende 6 activiteiten en bezienswaardigheden mag je in ieder geval niet overslaan.

Hoe kom je op Ometepe?

Vanaf Granada of San Juan del Sur rijden er shuttlebussen naar San Jorge, waar je de boot naar Ometepe kan nemen. Deze kan je bij elke hostel of hotel boeken maar zijn echter een stuk duurder dan het openbaar vervoer. Daarom raden wij je aan om gewoon de chickenbussen te nemen. Dit is prima te doen, zeker doordat het maar korte afstanden zijn.

Van Granada naar Ometepe

De goedkoopste manier om van Granada naar Ometepe te reizen is met de chickenbus naar Rivas. Deze vertrekt vanaf de Rivas Busterminal in Granada. De bus doet er ongeveer 1 uur over en kost zo’n $3 per persoon. In Rivas kom je aan op het chaotische busstation vanwaar je de bus naar San Jorge kunt nemen voor nog geen $0,30. Nog makkelijker is om vanaf Rivas voor $1 de fietstaxi te nemen naar San Jorge. Vanuit San Jorge vertrekt ieder uur een boot naar Ometepe. Hiervoor betaal je $1 en een uurtje later ben je op het mooie Ometepe.

Van San Juan del Sur naar Ometepe

Vanaf San Juan del Sur vertrekken ieder half uur bussen naar Rivas. Deze chickenbussen vertrekken vanaf het centrum en de kosten zijn per persoon zo’n $1. Vanaf Rivas neem je de bus of taxi voor minder dan $1 naar San Jorge en daar spring je vervolgens op de boot naar Ometepe. De gehele reis duurt ongeveer 3 uur.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Ometepe

Verken Ometepe met de scooter of fiets

De taxi’s op Ometepe zijn niet erg goedkoop en de bussen rijden slechts een paar keer per dag. Daarom is het huren van een scooter, quad, moterbike of fiets de ideale manier om het eiland te verkennen. Dit geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil en doordat er maar weinig verkeer is, is het super makkelijk. Een scooter of moterbike heb je vanaf $20 tot $25 exclusief benzine en een fiets kost je rond de $5 per dag.

Zwemmen bij Ojo de Agua

Ometepe verkennen staat garant voor hete dagen en veel zweten. Wil je lekker een middagje afkoelen dan is Ojo de Agua hiervoor de perfecte plek. Deze natuurlijke baden zijn kraakhelder en hebben een perfecte temperatuur. Daarbij liggen ze in een mooie groene omgeving tussen de twee vulkanen in. Een tikkeltje toeristisch is het wel want je hebt er een restaurant, stoelen, toiletten en je moet er $3 entree betalen, maar fijn is het zeker!

Bekijk de briljante zonsondergangen

Doordat je bijna overal uitzicht hebt op Lake Nicaragua en minimaal één van de twee vulkanen, zijn de zonsondergangen op Ometepe altijd schitterend. De mooiste plek om de zonsondergang te bekijken is Punta Jesus Maria, dichtbij het vliegveld.

Wandel naar de San Ramon Waterval

Een mooie wandeling van 3km die niet erg zwaar is, is die naar de San Ramon Waterval. De waterval is één van de hogere in Nicaragua en een must see op Ometepe. De wandeling duurt ongeveer 3 uur (heen en terug samen) en kan je makkelijk doen zonder gids. Er is een duidelijk pad dat je door de jungle naar de waterval zal leiden. Daar aangekomen kan je afkoelen in het water. Tip: Ben je hier gekomen met een quad of moterbike dan kan je de eerste kilometer rijden.

Kajak door de Rio Istian

Tussen de vulkanen ligt een kleine rivier en een moerasgebied dat vele kaaimannen, schildpadden en verschillende soorten soorten vogels hun thuis noemen. Met een kajak kan je dit mooie gebied verkennen en op zoek gaan naar wildlife op Ometepe. Ook hiervoor heb je geen gids nodig. Huur een kajak ergens in de buurt van de Rio Istian en ga lekker zelf op ontdekkingstocht!

Beklim één van de twee vulkanen

Voor de echte fanatiekelingen is er de mogelijkheid om éen van de twee vulkanen op Ometepe te beklimmen. Dit is een trekking van ongeveer 9 uur tot de top of 4 uur wanneer je alleen naar het viewpoint wil hiken. Wij hebben de vulkanen niet beklommen maar het blijkt dat je hier echt een gids voor nodig hebt. De kosten zouden rond de $50 liggen.

Onze favoriete adresjes op Ometepe


La Urraca Loca Hostel

Dit hostel ligt midden in de natuur en is een hele goede lowbudget optie op Ometepe. De eigenaresse is ontzettend vriendelijk en doet er alles aan om je verblijf zo goed mogelijk te maken. In de ochtend krijg je een heerlijk ontbijt en er is een prachtige tuin.

Prijs per overnachting vanaf:
€7 Dorm | €16 Tweepersoonskamer

 Meer informatie 


Totoco Eco-lodge

Als je een keer op een bijzondere plek wil slapen dan is dit een uitstekende keuze. Deze eco lodge heeft een geweldig uitzicht bij het zwembad en is een verborgen paradijsje. Wat duurder maar zeker je geld waard. De kamers zijn schitterend!

Prijs per overnachting vanaf:
€59 Tweepersoonskamer

 Meer informatie