Bezoek de spookstad Kolmanskop in Namibië

Dit artikel is geschreven door Roxanne Overdijk en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers.

De hete woestijnwind blaast hard door de eens florerende winkelstraat en dwingt het vijandige zand steeds verder de verlaten mijnwerkershuizen binnen. De klapperende deuren van het historische casino geven Kolmanskop een spookachtig uiterlijk. Ruim honderd jaar geleden was dit een welvarend mijnwerkersdorpje in het zuiden van Namibië, nu is het een ghost town waar reislustige fotografen hun hart ophalen.

Duitse diamantindustrie

In Namibië ontkom je niet aan de Duitse koloniale geschiedenis van het land. Overal in het land vind je nog typisch Duitse konditoreien waar je in vloeiend Duits wordt aangesproken. De Duitse kolonisten vestigden zich in Kolmanskop toen hier in 1908 kostbare diamanten werden gevonden. In de hoogtijdagen huisvestte het dorpje meer dan 700 families. Toen aan het einde van de eerste wereldoorlog de diamantprijs daalde volgde een exodus en in 1956 vertrokken de laatste bewoners. Een ghost town is geboren…

Ghost town

Een halve eeuw later neemt de woestijn langzaam bezit van het dorpje. In sommige villa’s staat het zand metershoog en moet je oppassen om niet je hoofd te stoten aan de plafonds. Dwaal door de spookachtige straten en vergaap je aan riante villa’s die langzaam, maar onafwendbaar door het zand worden opgeslokt. Fotografen kunnen een speciale permit verkrijgen waarmee zij van zonsopkomst tot na zonsondergang in Kolmanskop mogen fotograferen. De ondergaande zon zorgt voor prachtige en spannende beelden!

kolmanskop

De kosten en opties

Je kunt het dorpje bezoeken met eigen huurauto of met een georganiseerde excursie vanuit Lüderitz. Let op: tenzij je een fotografen-permit aanschaft, is Kolmanskop alleen ’s ochtends te bezoeken. Het doprje is geopend van 09.30 tot 11.30 uur. Je kunt alleen op stap gaan of aansluiten bij de begeleide tour (inbegrepen in de entreeprijs) die om 10.00 en 11.00 uur vertrekken. Tip: loop het eerste deel van de tour mee (in het Engels of Duits). Je wordt welkom geheten met een fraai Duits welkomstlied en krijgt een levendig verhaal te horen over de geschiedenis. Vervolgens kun je gezamenlijk de verschillende huizen bezoeken, maar zelstandig is het toch een stuk spannender. Draag hoge schoenen in verband met de vele slangen in de woestijn. Entree permit: N$60 (ongeveer €5) . Permit dagbezoek fotografie: N$185 (ongeveer €14).

Reis info

Beste reistijd: Oktober tot half december & half maart tot half april
Visum:
 Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals:
Booking.com