Kieswijzer Midden-Amerika: de verschillen tussen de leukste landen

Midden-Amerika is een prachtige regio met fantastische landen om te bereizen. Hoewel deze landen niet ver van elkaar vandaan liggen, zijn er toch grote verschillen. En om heel eerlijk te zijn; een slechte keuze maken bestaat niet. Alle landen in Midden-Amerika zijn prachtig en hebben zo hun eigen charme! Ben je van plan om dit deel van de wereld te gaan bezoeken maar kan je niet kiezen welk land het beste bij jou past? Lees dan zeker even verder want hieronder vertel ik je in het kort over de verschillen tussen de leukste landen in Midden-Amerika. Want waar de ene persoon geen genoeg kan krijgen van de ingenieuze geschiedenis van de Maya’s, zoekt de ander liever ontspanning op een heerlijk strand. De landen in Midden-Amerika hebben absoluut voor ieder wat wils!

Costa Rica

Costa Rica is één van de populairste landen in Midden-Amerika en behoort tot onze top 3 favoriete landen. Dat komt vooral door de rijke flora en fauna, de heerlijke stranden en pura vida levensstijl. Als natuurliefhebber kun je hier je hart ophalen in de vele prachtige nationale parken, waarbij je vele wilde dieren kunt spotten. De natuur zoals in Costa Rica, vind je maar op weinig plekken op de wereld. Het is zelfs één van de meest biodiverse plekken op aarde! Doordat Costa Rica al heel lang reizigers trekt, is het ook het meest ontwikkelde land op gebied van toerisme in Midden-Amerika. Voordelen hiervan zijn dat zaken overal goed geregeld zijn, er meer comfort te vinden is, en je op de meeste plekken gewoon van je vertrouwde avocado toast kunt genieten. De keerzijde is dat de kosten hierdoor een stuk hoger liggen dan in de omringende landen. De indrukwekkende natuur maakt dit gelukkig allemaal goed. Onze reisroute door Costa Rica brengt je naar de mooiste plekken van het land.

Cultuur: 6
Natuur: 10
Wildlife: 10
Sfeer: 8
Stranden: 10
Activiteiten: 9
Kosten: Hoog

Guatemala

Zodra je voet in Guatemala zet, waan je je direct in een andere wereld. Onze reisroute door Guatemala is de perfecte combinatie van cultuur, natuur én avontuur! Dit land kenmerkt zich door de kleurrijke kleding van de locals en de koloniale huizen in de steden. Tijdens het reizen leer je veel over de oude Maya’s door een bezoek te brengen aan de ingenieuze tempels, en door je te laten onderdompelen in de huidige cultuur op een van de vele lokale markten. Ook de natuur zal je zeker niet teleurstellen in Guatemala. Van het beklimmen van een vulkaan tot badderen in een prachtige waterval in de rijke jungle, je kunt er alle kanten op. Daarnaast zijn de kosten van reizen in Guatemala ook niet zo heel hoog. Kortom, Guatemala is één van onze favoriete aanraders in Midden-Amerika!

Cultuur: 10
Natuur: 10
Wildlife: 6
Sfeer: 9
Stranden: 5
Activiteiten: 8
Kosten: Laag

Nicaragua

Nicaragua is vooral in trek onder backpackers want er hangt een heerlijk laidback sfeertje en zijn veel leuke hostels en feestjes te vinden. Nicaragua is dan ook het leukste land om een gezellige tijd te hebben. Ook als je jezelf niet identificeert als backpacker, is een reis door Nicaragua een aanrader. Het land is namelijk nog erg authentiek en je ervaart hier nog dat echte Midden-Amerika gevoel. Op het platteland zie je mannen met een cowboyhoed en laarzen op paarden rijden en in de stad zie je overal de gekleurde chickenbussen. Het leven is er ontzettend puur. Voor avontuur hoef je nooit ver te zoeken want je kunt er vulkaanboarden, paardrijden op het strand, lava zien borrelen in kraters van vulkanen en de golven zijn perfect om in te surfen. Om je reisroute door Nicaragua compleet te maken is het fantastisch om naar Little Corn Island te vliegen. Dit kleine paradijs heeft alles waarvan je droomt wanneer je aan een Caribisch eiland denkt; witte stranden vol wuivende palmbomen, een azuurblauwe zee en vriendelijke locals die je lachend begroeten.

Cultuur: 9
Natuur: 7
Wildlife: 5
Sfeer: 9
Stranden: 7
Activiteiten: 9
Kosten: Laag

Panama

Veel mensen hebben naast het Panamakanaal geen idee wat dit land in Midden-Amerika nog meer te bieden heeft. Dat is zonde, want Panama is juist ontzettend divers en heeft eigenlijk van alles wat te bieden! Idyllische eilanden, dichte jungle, berggebieden, leuke surfdorpjes en niet te vergeten een moderne hoofdstad, je ziet het allemaal met onze reisroute door Panama. Ook is het land rijk aan vele soorten wildlife en de kans is dan ook groot dat je veel dieren zult spotten tijdens je reis door Panama. Ondanks dat de prijzen niet heel veel lager liggen dan in buurland Costa Rica, is het land minder commercieel. Er zijn bijvoorbeeld veel meer gebieden en bezienswaardigheden gratis te bezoeken. Waar je in Costa Rica iets meer ‘vakantiegangers’ tegen zult komen, zijn er in Panama meer ‘reizigers’.

Cultuur: 6
Natuur: 10
Wildlife: 10
Sfeer: 8
Stranden: 10
Activiteiten: 9
Kosten: Gemiddeld tot hoog

Belize

Belize is een unieke reisbestemming waar een compleet andere sfeer hangt dan in de rest van Midden-Amerika. Je voelt hier meteen de verschillende culturele invloeden die het land zo uniek maken. Belize is namelijk een fascinerende smeltkroes van verschillende culturen, waarbij het Engels als voertaal fungeert. De bevolking is een mengeling van mensen met Europese, Afrikaanse en inheemse achtergronden. Onze reisroute door Belize bestaat veel uit leuke activiteiten. Ben je een duikliefhebber dan ben je in Belize absoluut aan het juiste adres. Ook met een snorkelsetje kun je het rijke onderwaterleven van het Belize Barrier Reef ontdekken. Dit is het op één na grootste barrièrerif ter wereld! Ook het binnenland heeft veel moois te bieden. Hier vind je prachtige natuurgebieden en veel overblijfselen uit het Maya tijdperk.

Cultuur: 8
Natuur: 9
Wildlife: 9
Sfeer: 8
Stranden: 7,5
Activiteiten: 10
Kosten: Gemiddeld tot hoog

Mexico

We zijn aangekomen bij het grootste land van Midden-Amerika: Mexico! Wij bezochten dit vrolijke Latijns-Amerikaanse land de afgelopen jaren al driemaal en iedere keer heeft het ons weer verrast. Mexico is zo groot dat het voor ieder type reiziger wel iets te bieden heeft. Helemaal in het zuiden vind je de staat Yucatan en hier kan je onze ultieme bounty reisroute volgen. Dit schiereiland is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland en hier vind je paradijselijke bountystranden, maar je kan er ook flamingo’s spotten, tempels beklimmen, zwemmen in cenotes en ultiem genieten in een hangmat met een mojito in je hand. Yucatan is perfect voor een zon-zee-strand reis! Wil je meer het ‘echte’ Mexico zien? Volg dan onze alternatieve reisroute voor Mexico. Je bezoekt mooie steden in het binnenland, leuke kustplaatsjes aan de westkust en je ziet prachtige jungle.

Cultuur: 10
Natuur: 9
Wildlife: 7
Sfeer: 10
Stranden: 10
Activiteiten: 9
Kosten: Gemiddeld tot hoog afhankelijk van de regio