In Mexico kan je niet om de Maya tempels heen want je vind ze werkelijk overal. Sommige zijn groot en compleet gerestaureerd en andere zijn weer klein en bijna helemaal overgenomen door de jungle. Vroeger mocht je bijna alle tempels nog beklimmen maar omdat veel tempels nu zo druk bezocht worden, is dit nog maar toegestaan bij een heel klein aantal. Bij Cobá vind je nog zo’n Maya tempel die je wel mag beklimmen en geloof ons, dat maakt de ervaring wel een heel stuk unieker. Helemaal wanneer je dit doet tijdens de zonsondergang! 

Hoe kom je bij Cobá?

Cobá ligt op de weg tussen Tulum en Valladolid. De makkelijkste manier om Cobá te bereiken is met een huurauto, zeker wanneer je de zonsondergang wil bekijken omdat er na zonsondergang geen bussen meer vertrekken vanuit Cobá. Je kan in Tulum al een auto huren voor zo’n €16 per dag. Via Rentalcars.com kan je heel makkelijk zien welke aanbieder het goedkoopste is en kan je tot 2 dagen van te voren nog gratis annuleren. Wil je met het openbaar vervoer reizen, dan kan je beter overdag gaan. Vanaf Tulum en Valladolid gaan bussen van ADO en colectivos die je in ongeveer 1 uurtje naar Cobá brengen. Natuurlijk kan je ook privé vervoer regelen maar dit is wel al snel €50.

Tips het beklimmen van de tempel bij Cobá tijdens zonsondergang

  • Neem muggenspay mee want er zitten heel veel muggen.
  • Check vooraf hoe laat de zon ondergaat en start de klim een minuut of 30 voor zonsondergang.
  • Neem een zaklamp mee of zorg dat je telefoon voldoende batterij heeft want na zonsondergang is het al snel pikkedonker in het park.
  • Wacht tot de zon helemaal onder is voordat je terug loopt of fietst naar de ingang want wanneer het donker is, komen er honderden vuurvliegjes tevoorschijn.
  • Vergeet niet om water en een snack mee te nemen.
  • De tempel die je kan beklimmen heet El Castillo en je krijg een plattegrond bij je ticket.

Let op: In de zomer gaat de zon in Mexico iets later onder dan in de winter. Coba gaat om 19:00 dicht waardoor je in sommige maanden van de zomer net de zonsondergang zal missen. Natuurlijk is het nog steeds ontzettend mooi met het lage licht. Check vooraf dus even hoe laat de zon ondergaat zodat je weet wat je kan verwachten.

Kosten voor een bezoek aan de tempels van Cobá

De reguliere entree tickets voor Cobá kosten 75 pesos / €3,50 maar helaas mag je met deze tickets maar tot 17:00 uur in het park blijven. Wil je de zonsondergang bij Cobá bekijken dan moet je een speciaal sunset ticket kopen vanaf 16:30 voor 225 pesos / €10. Een stuk duurder maar wel zeker het geld waard! Met dit ticket mag je Coba in tussen 17:00 en 19:00. Wil je al eerder gaan en meer tijd hebben om naast El Castillo ook de andere tempels te bekijken dan moet je hiernaast nog een regulier ticket kopen om eerder het park in te mogen. Zo heb je nog genoeg tijd hebt om de verschillende tempels te bekijken en vervolgens El Castillo te beklimmen voor de zonsondergang. Net na de ingang heb je ook de mogelijkheid om fietsen te huren tegen een klein bedrag. Dat kan wel fijn zijn want de afstanden zijn groter dan je zou verwachten. Van de ingang naar El Castillo (de tempel die je kan beklimmen) is het zeker 20 minuten lopen.