Reisadvies: Hoe veilig is reizen in de Filipijnen nou echt?

De Filipijnen heeft bij veel mensen het imago van een onveilige reisbestemming. Dat is begrijpelijk door de nieuwsberichten over ontvoeringen, bomaanslagen en met de huidige president en zijn oorlog tegen drugs. Maar hoe onveilig of veilig is het nu eigenlijk echt? En wat merk je als reiziger van al deze onrust? Die vragen gaan we hier beantwoorden om je zorgen weg te nemen en tips te geven voor een veilige reis door de Filipijnen. Het is één van onze favoriete bestemmingen en het paradijs op aarde. Je moet alleen wel even weten waar je wel en niet moet komen. 

Dit artikel updaten we ongeveer iedere 6 maanden of wanneer er belangrijke veranderingen zijn.

Hoe reëel is het reisadvies van de Rijksoverheid?

Je denkt dus na over een reis of vakantie naar de Filipijnen. Goede keuze! Maar wanneer je vervolgens het reisadvies van de Rijksoverheid leest, ben je ineens niet meer zo zeker van je keuze. Logisch, want als je er nog nooit bent geweest en leest over tyfoons, ontvoeringen, bomaanslagen en terroristen dan klinkt dat ineens wel heel anders dan paradijselijke stranden, vriendelijke locals, vulkanen en schitterende rijstvelden. De Filipijnen telt meer dan 7000 eilanden en ja, er zijn echt plekken waar je niet moet komen. Maar omdat het allemaal eilanden zijn, zijn er hele duidelijke grenzen tussen waar het wel en niet veilig is om te reizen. In het zuiden van de Filipijnen zijn moslimextremisten actief die inderdaad bomaanslagen plegen en toeristen ontvoeren. Maar op een eiland als Siargao is het hartstikke veilig. Dit terwijl Siargao maar een paar kilometer van het ‘onveilige’ gebied ligt. Het maakt dus een enorm verschil naar welke eilanden je gaat en daarom moet je het reisadvies met een korreltje zout nemen. Dat er ergens in het land onrust is, wil zeker niet zeggen dat het overal onveilig is.

Gebieden om te vermijden in de Filipijnen

De kaart van de Rijksoverheid is erg handig om snel een overzicht te krijgen van veilige en minder veilige gebieden in de Filipijnen. Je ziet dat het hele land geel is, behalve het zuidwestelijke deel, dat is rood. Daar kan je dus beter niet heen reizen. Stoor je er niet aan dat de rest van het land geel is. Zo ongeveer 80% van de wereld is geel op de kaarten van de Rijksoverheid.

Daarnaast heb je nog Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. Hier kan je het beste niet te veel tijd doorbrengen want het is geen hele mooie of leuke stad. Mocht je in Manilla verblijven dan is Makati de beste en meest veilige wijk. Daarbij is het slim om de app Grab te downloaden en hiermee de taxiritjes te regelen. Dit werkt perfect en is de veiligste manier om je te verplaatsen in Manilla. Andere taxi’s willen je nog wel eens oplichten. Je kan een lokale simkaart kopen van Smart of Globe waardoor je altijd internet hebt en Grab kan gebruiken.

Tip: Lub d Philippines is een fijn hotel om één of twee nachten te slapen in Manilla. Je kan hier echt even tot rust komen in het drukke Manilla van de lange vliegreis en het ligt in de veilige wijk Makati.

Veilige reisroute voor de Filipijnen

Wij zijn meerdere keren in de Filipijnen geweest en hebben ondertussen heel wat verschillende eilanden bezocht. Aan de hand daarvan hebben we een ultieme reisroute voor de Filipijnen samengesteld voor zo’n 3 á 4 weken. Deze reisroute neemt je mee langs de meest mooie en bijzondere plekjes. Alle plekken van deze reisroute of andere eilanden waar we over geschreven hebben zijn veilig om naar toe te reizen.

Conclusie: hoe veilig is reizen in de Filipijnen?

Is de Filipijnen een veilige reisbestemming? Ja en nee. Er zijn bepaalde gebieden waar je als toerist niet moet komen. Als je hier niet naartoe gaat en onze reisroute volgt dan zal je heel veilig kunnen rondreizen en waarschijnlijk nergens last van hebben. In andere woorden, je zal een fantastische reis beleven. De mensen zijn extreem vriendelijk en met uitzondering van Manilla, is het fantastisch mooi. Maak je dus niet te druk over de veiligheid en plan gerust een reis naar dit paradijselijke land!