De Filipijnen heeft bij veel mensen het imago van een onveilige reisbestemming. Dat is begrijpelijk door de nieuwsberichten over ontvoeringen, bomaanslagen en met de huidige president en zijn oorlog tegen drugs. Maar hoe onveilig of veilig is het nu eigenlijk echt? En wat merk je als reiziger van al deze onrust? Die vragen gaan we hier beantwoorden om je zorgen weg te nemen en tips te geven voor een veilige reis door de Filipijnen. Het is één van onze favoriete bestemmingen en het paradijs op aarde. Je moet alleen wel even weten waar je wel en niet moet komen. 

Dit artikel updaten we ongeveer iedere 6 maanden of wanneer er belangrijke veranderingen zijn.

Hoe reëel is het reisadvies van de Rijksoverheid?

Je denkt dus na over een reis of vakantie naar de Filipijnen. Goede keuze! Maar wanneer je vervolgens het reisadvies van de Rijksoverheid leest, ben je ineens niet meer zo zeker van je keuze. Logisch, want als je er nog nooit bent geweest en leest over tyfoons, ontvoeringen, bomaanslagen en terroristen dan klinkt dat ineens wel heel anders dan paradijselijke stranden, vriendelijke locals, vulkanen en schitterende rijstvelden. De Filipijnen telt meer dan 7000 eilanden en ja, er zijn echt plekken waar je niet moet komen. Maar omdat het allemaal eilanden zijn, zijn er hele duidelijke grenzen tussen waar het wel en niet veilig is om te reizen. In het zuiden van de Filipijnen zijn moslimextremisten actief die inderdaad bomaanslagen plegen en toeristen ontvoeren. Maar op een eiland als Siargao is het hartstikke veilig. Dit terwijl Siargao maar een paar kilometer van het ‘onveilige’ gebied ligt. Het maakt dus een enorm verschil naar welke eilanden je gaat en daarom moet je het reisadvies met een korreltje zout nemen. Dat er ergens in het land onrust is, wil zeker niet zeggen dat het overal onveilig is.

Gebieden om te vermijden

De kaart van de Rijksoverheid is wel erg handig om snel een overzicht te krijgen van veilige en minder veilige gebieden. Het zuiden van Palawan, onder Puerto Princesa kan je beter vermijden en op Mindanao wil je zeker niet komen. Dat is het grote eiland in het zuiden dan geheel oranje en rood is. Puerto Princesa is wel veilig. Stoor je er niet aan dat de rest van het land geel is. Zo ongeveer 80% van de wereld is geel op de kaarten van de Rijksoverheid.

Daarnaast heb je nog Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Hier kan je het beste niet teveel tijd doorbrengen. Niet perse omdat het onveilig is, want dat valt reuze mee, maar meer omdat het geen hele mooie of leuke stad is. Mocht je in Manilla verblijven dan is Makati de beste en meest veilige wijk. Daarbij is het slim om de app Grab te downloaden en hiermee je taxi’s te regelen. Dat werkt perfect en is de veiligste manier om je te verplaatsen in Manilla. Andere taxi’s willen je nog wel eens oplichten. Je kan een lokale simkaart kopen van Smart of Globe waardoor je altijd internet hebt en Grab kan gebruiken.

Tip: Makati Junction en Z Hostel Manilla zijn heel fijn om één of twee nachten te slapen in Manilla. Ze hebben beide hele goede kamers en ook een slaapzaal voor als je goedkoop uit wil zijn. Beide bevinden zich in Makati, de meest veilige wijk in Manilla.

Veilige reisroute voor de Filipijnen

Om een indruk te krijgen van hoe mooi de Filipijnen zijn en wat een veilige route zou zijn, kan je hier de reisroute vinden die wij iedereen kunnen aanraden. Wij zijn meerdere keren in de Filipijnen geweest en hebben de meest bekende eilanden allemaal bezocht. Met die kennis hebben we deze perfecte reisroute samengesteld die je meeneemt langs de meest mooiste en bijzondere plekjes.

Conclusie: Hoe veilig is reizen in de Filipijnen?

Is de Filipijnen een veilige reisbestemming? Ja en nee. Er zijn duidelijke gebieden die je moet vermijden maar wanneer je dit doet, zal je heel veilig kunnen rondreizen en waarschijnlijk nergens last van hebben. In andere woorden, je zal dan een fantastische reis beleven. De mensen zijn extreem vriendelijk en met uitzondering van Manilla, is het fantastisch mooi. Maak je dus niet te druk over de veiligheid en plan gerust een reis naar dit paradijselijke land. Dat de Filipijnen het imago heeft van een onveilige reisbestemming heeft ook zo zijn voordelen. Zo is het er nog niet zo toeristisch als bijvoorbeeld in Thailand en heb je nog kilometers witte stranden die je maar met een handje vol mensen hoeft te delen. Gewoon gaan dus!