Bezoek een gevangenis zonder muren op de Filipijnen

In Puerto Prinsesa op het eiland Palawan staat de bijzondere Iwahig gevangenis. Deze gevangenis in uniek omdat er geen muren omheen staan en er toch bijna nooit iemand ‘ontsnapt’. De gevangenis en het land eromheen hebben een oppervlakte dat ongeveer twee keer zo groot is als Parijs en bijna 3000 gevangenen werken en leven hier samen alsof het een groot dorp is. Als toerist kan je deze gevangenis gewoon binnenwandelen en zien hoe het is om hier te wonen. Er is altijd wel een gevangene die je wat kan vertellen over zijn leven hier.

gevangenis filipijnenIMG_9829

Het unieke systeem van Iwahig

Wanneer je in de Filipijnen een grote misdaad pleegt zoals een moord, kom je de eerste jaren waarschijnlijk terecht in de gevangenis in Manilla. Na een aantal jaar je goed gedragen te hebben, heb je kans op een overplaatsing naar de Iwahig gevangenis op Palawan. Hier werken ze met drie afdelingen; maximum, medium en minimum. Op welke afdeling je zit, is afhankelijk van je gedrag en hoeveel jaar straf je nog te gaan hebt. Elke afdeling heeft een andere vorm van vrijheid binnen de gevangenis. De medium en minimum gevangenen zitten niet opgesloten en werken enkele dagen op de rijstvelden binnen de gevangenis. In hun vrije tijd zijn ze daadwerkelijk vrij om te doen wat ze willen binnen het grondgebied van Iwahig. De gevangenis lijkt gewoon op een rustig dorp met een ontzettend mooie omgeving. De gevangenen lopen niet weg omdat de kans groot is dat ze niet ver komen. Wanneer ze dan gepakt zouden worden, krijgen ze extra jaren celstraf en moeten ze terug naar de maximum afdeling, zonder vrijheid. Dit is ook de reden dat er bijna geen incidenten van geweld of diefstal voorkomen. De mensen zijn blij met de vrijheid die ze hebben en willen dit niet op het spel zetten.

IMG_9926 IMG_9862

Wat je kan verwachten tijdens een bezoek

Lijkt het je interessant om de Iwahig gevangenis te bezoeken dan kan je gewoon binnenwandelen zonder enige registratie. Er zijn twee dingen die je in ieder geval moet bezoeken. De eerste is de boerderij waar de gevangen werken en het tweede is de recreatie ruimte. Met name het tweede is ontzettend interessant omdat de gevangenen hier tijd hebben om met je te praten of een potje te badmintonnen. Je hoort de verhalen die vaak erg aangrijpend zijn en hoewel de meeste mannen er vrij ruig uitzien, zijn ze eigenlijk poeslief. Ze vinden het ontzettend leuk dat je langskomt. Ze genieten er van om je belangrijke levenslessen te leren over de waarde van familie en dat mensen daadwerkelijk kunnen veranderen. Daarnaast zijn ze gek op dansen, rappen en zingen dus je kan zeker rekenen op een optreden.

Update: Het bezoeken van de Iwahig gevangenis is wat toeristischer geworden de afgelopen tijd. Het blijft nog steeds een echte gevangenis maar je bent misschien niet meer de enige die op die dag langskomt.

IMG_9832 IMG_9874

Dingen om rekening mee te houden

Ben je van plan om langs te gaan, kom dan niet met lege handen aan en koop vooraf wat lekkers om daar te delen tijdens een praatje. Hier zijn ze erg blij mee want ze hebben zelf vaak geen geld voor dit soort dingen. Met het werken op de boerderij verdienen ze eten voor de week maar dit is niets bijzonders. Als vrouw is het daarnaast gepast om je een beetje bedekt te kleden. Er zullen ook gevangenen zijn die je een rondleiding geven binnen het gebied en aan het einde om wat geld vragen. Kom dus niet met een lege portemonnee maar zorg dat je wat briefjes van 100 Pesos bij je hebt. Hoewel ze officieel niet in het bezit mogen zijn van een telefoon, is dit soms wel het geval. Na je bezoek heb je dus zeker een paar bijzondere nieuwe vrienden op Facebook en een ervaring om nooit meer te vergeten.

IMG_9828 IMG_9890 IMG_9857

Hoteltips Puerto Prinsesa

Stijlvol en luxe overnachten voor een zachte prijs? Dan ben je bij Summer Days aan het juiste adres. Je verblijft in een ruime kamer en er is een mooie tuin waar je in de ochtend een heerlijk ontbijt krijgt geserveerd. De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Wil je nog luxer overnachten dan is Hue Hotels perfect. Je hebt alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf in dit nieuwe hotel. Grote, mooie kamers, fijne bedden en lekker ontbijt. Het rooftop zwembad maakt het helemaal af!