Must do: Vrijwilligerswerk in het prachtige Cambodja

Verstopt onder de hoofdstad Phnom Penh ligt een van de armste provincies van Cambodja; Takeo. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan want de mensen leven zoals wij dat zo’n 100 jaar geleden deden. De meeste mensen hebben niet meer dan een stukje land waarop ze rijst verbouwen, een paar kippen en een koe. Ze leven met grote gezinnen in houten hutjes zonder elektriciteit of stromend water. Midden in een van deze dorpen kun jij als vrijwilliger aan de slag om activiteiten te organiseren, Engelse les te geven of je handen uit de mouwen te steken om bijvoorbeeld een van de schooltjes op te kappen. Is dit iets voor jou?

IMG_2648

Hoe leef je als vrijwilliger in Takeo?

Naast de school staat het vrijwilligershuis waarin alle vrijwilligers wonen. Dit is op enkele meters het huis van de familie waarmee je samen leeft. De moeder kookt elke dag drie maaltijden voor de vrijwilligers en haar zoon ‘Reth’ is een van de leraren op de school. Je gaat dan ook echt back to basic! Het vrijwilligershuis is gemaakt van hout en heeft een aantal kamers. Hier slaap je op een stretcher met daarboven klamboe tegen de insecten. Douchen doe je beneden in de ‘badkamer’. Daar staat een grote bak met water en een pannetje. Een geluk: Er is wel een westerse wc! Boven is een balkon met een aantal hangmatten waarvan je uitzicht hebt over de prachtige groene rijstvelden! Zoals we al schreven je gaat dus echt back to basic wat in het begin even wennen zal zijn maar ook zeker een ervaring is om nooit meer te vergeten. Je zal de echte Cambodjaanse cultuur leren kennen en vanaf nu heb je er een tweede familie aan de andere kant van de wereld bij.

IMG_2630

IMG_2753

IMG_2709

Wat kun je allemaal doen?

Er zijn verschillende Engelse lessen gedurende de dag. Zowel in de schooltjes bij het vrijwilligershuis als in omliggende dorpen die je kunt bezoeken met de fiets. Tijdens deze lessen zal je de leraren ondersteunen. Gebruikt hiervoor je creativiteit want dit is iets wat je weinig ziet in het onderwijs in Cambodja. Bedenk bijvoorbeeld een aantal leuke spellen waardoor de kinderen werken aan hun Engels. Daarnaast is het altijd leuk om een funday te organiseren met allerlei leuke sporten en spellen. Heb je in Nederland wat geld kunnen inzamelen dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden zoals het bouwen van toiletten, uitdelen van waterfilters of de armste gezinnen bezoeken en hun blij maken met wat rijst of medicijnen. Als vrijwilliger ga je minimaal 4 weken aan de slag. Dit omdat je de eerste week nodig zal hebben om te wennen en het belangrijk is dat de kinderen niet elke week een andere leraar voor de klas hebben. Deze tijd heb je ook zeker wel nodig om het echte Cambodjaanse leven te proeven.

IMG 2823
IMG 2823

IMG_2834

vrijwilligerwerk cambodja

IMG_2798

De weekenden

In de weekenden ben je vrij om lekker te doen wat je wil. Zo kun je de hoofdstad Phnom Penh bezoeken of een uitstapje maken naar het strand of een van de Cambodjaanse eilanden. Zo kun je even helemaal bijkomen van alles wat je hebt meegemaakt de afgelopen week. Na vijf dagen kijk je waarschijnlijk ook wel uit naar wat westers eten, airco en een lekkere douche!

IMG_2884

IMG_2848

Stichting Cambodia-Dutch

De stichting die actief is in deze commune is Stichting Cambodia-Dutch. Afgelopen jaar zijn wij via hun in Takeo aan de slag gegaan en we kunnen niet wachten om weer terug te gaan. Stichting Cambodia-Dutch is een kleine Nederlandse non-profit organisatie die bijna geheel draait op de kracht van vrijwilligers, zowel in Nederland als in Cambodja. Vandaar dat de kosten bij hun ook erg laag zijn. Bij vele andere organisaties zie je vaak de meest hoge prijzen van rond de 1000 tot 1500 euro per maand. De vrijwilligersbijdrage bij stichting Cambodia-Dutch bedraagt 360 euro per maand. Deze bijdrage gaat volledig naar de projecten. Het klinkt misschien wat vreemd, betalen voor vrijwilligerswerk, maar zonder deze bijdragen kunnen deze projecten niet bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de scholen die moeten worden onderhouden, de kinderen die boeken en schriften nodig hebben en alle andere projecten.

IMG_2775-001

Meer informatie?

Zie jij jezelf al aan de slag gaan in Takeo? Elke laatste zaterdag van de maand is er een informatiedag bij Stichting Cambodia-Dutch in Eindhoven waarvoor je je kunt aanmelden door een mailtje te sturen naar volunteers@cambodia-dutch.org.

www.cambodia-dutch.org